Cele mai citite
 


Bolnavii cronici vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie
joi, 29 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunţat, miercuri, după întânirea cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, că vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie, întrucât nu au primit niciun fel de asigurări privind tratamentele pentru bolile lor.
Cezar Irimia, preşedintele COPAC, a declarat că din cauza lipsei fondurilor tot mai mulţi pacienţi rămân fără tratament sau îl primesc prea târziu.
Situaţia este alarmantă la pacienţii cu cancer, hemofilie, diabet, hepatită, HIV/SIDA, scleroză multiplă, transplant boli renale.
Listele de aşteptare pe diverse patologii sunt din ce în ce mai lungi şi există deja cazuri de pacienţi cărora li s-a întrerupt tratamentul, ceea ce îi pune viaţa în pericol.
'Suntem hotărâţi să ieşim în stradă pe 9 noiembrie dacă lucrurile trenează şi nu se va face nimic suntem decişi să dăm în judecată statul român. Nu mai avem ce pierde', a declarat preşedintele COPAC.
Avem cazuri de sinucidere din cauza imposibilităţii de a-şi urma un tratament. Pentru cazurile oncologice la CNAS sunt în aşteptare 2700 de dosare.
Maria Mezaroş, reprezentanta Federaţiei Diabeticilor, a menţionat că deja lipsesc din farmacii o serie de insuline pe care le fac copii şi care nu se mai aduc, nemaifiind incluse în schemele de tratament.
Testele de automonitorizare obţinute cu greutate anul trecut au început şi ele să fie reduse, a mai spus Maria Mezaroş, adăugând că reprezentanţii COPAC nu sunt de acord cu reintroducerea medicamentelor în farmaciile cu circuit închis, decât numai pentru HIV/SIDA.
Probleme sunt şi în legătură cu decontarea analizelor. Multe dintre acestea trebuie plătite.
În opinia lui Cristian Roşu de la Uniunea Naţională a Persoanelor afectate de HIV/SIDA, problemele sunt datorate prostului management al spitalelor.
Reprezentantul Colegiului Medicilor din România, dr. Florin Chirculescu, a apreciat că medicii trebuie să fie alături de pacienţii care suferă şi că în ceea ce îl priveşte va face lobby în rândul medicilor pentru ziua de 9 noiembrie.
El a menţionat că este chirurg pneumolog şi că se confruntă cu multe probleme pornind de la lipsa aţei chirurgicale şi până la imposibilitateaa continuităţii tatamentului cu antibiotice din cauza lipsei de fonduri.
Farmacistul Ion Uivaroş a menţionat că, din păcate, o recentă reglementare spune că banii vor fi decontaţi la şapte luni şi asta retroactiv, ceea ce va crea mari probleme farmaciilor în aprovizionare. El a estimat că o treime din farmaciile din România sunt în insolvenţă şi acest număr va creşte.
Reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), dr. Dan Zaharescu, consideră că atât timp cât se alocă numai 3% din PIB, problemele nu se rezolvlă. Este necesară o coagulare a societăţii civile pentru a expune un punct de vedere ferm privitor la sănătate.
Conform proiectului de buget pe 2010 sănătatea va primi sub 3%, ceea ce va duce ca în partea a doua a anului să existe un nou colaps, a opiniat dr. Zaharesacu.
El consideră că taxa pe viciu ar trebui utilizată în totalitate în sistemul sanitar ar trebui mărită contribuţia pentru sănătate la 14 la sută şi o mai mare transparenţă în chelutirea banilor.
Numai 22% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt pentru medicamente. Consumul de medicamente în semestrul I al acestui an a scăzut pentru prima dată în ultimii 15 ani, a adăugat reprezentantul ARPIM.
Participanţii la conferinţa de presă susţinută de COPAC au subliniat necesitatea colectării separate a fondului pentru sănătate.
COPAC cuprinde opt federaţii naţionale ale asociaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice cuprinzând aproape 3 milioane de persoane.
Reprezentanţii COPAC sunt hotărâţi să acţioneze în justiţie statul român pentru genocid. Ei au spus că pe 9 noiembrie vor sta în stradă până la rezolvarea problemelor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
COPAC: Noul sistem de compensare condamnă la moarte pacienţii Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor condamnă la moarte pacienţii, se arată într-un comunicat remis presei.
Asociaţiile pacienţilor atrag atenţia asupra lor prin 'Proclamaţia durerii' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a elaborat, după încheierea Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, un document cu titlul 'Proclamaţia durerii', în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de situaţia actuală din sistemul de sănătate, potrivit preşedintelui COPAC...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Bolnavii cronici înregistrează sincope în asigurarea tratamentului Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - Un număr de 1.000 de pacienţi cu HIV/SIDA, peste 200 de persoane cu afecţiuni oncologice şi aproximativ 300 de pacienţi cu hepatită B şi C au întrerupt tratamentul pentru că nu au găsit medicaţia, au anunţat miercuri, în conferinţă de presă, reprezentanţii Coaliţiei Or...
Dr. Raed Arafat: Bugetul alocat pentru scleroză multiplă, la fel ca anul trecut Ministerul Sănătăţii a solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuarea Programului naţional de prevenţie secundară a invalidităţii şi recăderilor la bolnavii cu scleroză multiplă, bugetul alocat fiind de aproximativ 96 de milioane de lei, comparabil cu cel de anul trecut, a declarat...