Cele mai citite
 


Timiş: Premieră naţională chirurgicală într-un caz de artrită
joi, 29 octombrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de chirurgi de la Spitalul Judeţean din Timişoara au realizat cu succes, în premieră naţională, o operaţie laparoscopică, prin care un bolnav de artrită a fost salvat de la amputarea membrelor printr-un bypass iliofemural asistat laparoscopic, transmite corespondentul AGERPRES.
Dr. Doru Bordoş, şeful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat, miercuri, că bărbatul de 73 de ani, diagnosticat cu arteriopatie cronică obliterantă aterosclerotică de gradul III, se simte bine şi, la doar câteva ore după intervenţie, acesta s-a putut ridica din pat.
'În cazul pacienţilor cu artrită, dacă nu se intervine chirurgical, se ajunge la amputarea membrelor, din cauza irigării slabe cu sânge. Anatomic vorbind, picioarele sunt vascularizate din artera aortă, prin arterele iliace. În cazul de faţă, pacientul, care suferea de artrită, avea artera iliacă de la membrul inferior stâng obturată pe un anumit segment, iar dincolo de această zonă, circulaţia sangvină era deficitară', a explicat dr. Bordoş.
Medicul spune că artrita este o boală tipică persoanelor vârstnice, afectând 5% din populaţie, iar operaţiile presupun intervenţia prin abdomenul pacientului.
În premieră pentru România, chirurgii timişoreni au decis să intervină laparoscopic şi nu prin metoda clasică, de 'deschidere' a toracelui şi abdomenului pacientului.
'În loc să-i fie desfăcut toracele, pacientului i-au fost montate patru trocare - în patru puncte ale zonei abdominale, prin incizii de câte un centimetru fiecare - în timp ce medicii au manipulat camera laparoscopică prin ombilic. Intervenţia propriu-zisă a constat în montarea unui grefon sintetic, care revascularizează direct aorta pacientului', explică chirurgul Bordoş. Grefonul este o proteză cardiovasculară care are rol de punte ce asigură fluxul sângelui ocolind zona obturată de artrită.
Noua metodă de intervenţie este, încă, puţin folosită în lume, fiind de ultimă generaţie şi e o metodă incomodă pentru 95% dintre medicii de la noi. Intervenţia propriu zisă este decontată de Casa de Sănătate, dar costul protezei vasculare, în valoare de 460 de euro, a trebuit suportat de pacientul din Turnu Severin.
Metoda bypass-ului laparoscopic are numeroase avantaje, de la un confort sporit al bolnavului, până la înjumătăţirea timpului de spitalizare, care se reduce la o săptămână, iar recuperarea este în 24 de ore. Pe de altă parte, procedura este foarte economică pentru spital, economisindu-se analgezice, antibiotice şi perfuzii, deoarece este o metodă minim invazivă pentru pacient.
Notare
Comentarii
de Dan Grosu
Deosebit de interesant! Deosebit de util! Cum se poate lua legatura cu o persoana din echipa medicala?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Septuagenar cu cancer la prostată, operat cu succes printr-o intervenţie chirurgicală robotică O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara a efectuat, luni, prima operaţie cu un robot ultraperformant efectuată în cazul unui pacient de peste 70 de ani, diagnosticat cu cancer de prostată.
Timiş: Intervenţie chirurgicală salvatoare, cu refacere de os, la un pacient cu cancer osos O echipă pluridisciplinară de medici ai Clinicii de Chirurgie Vasculară - Departamentul de Microchirurgie Reconstructivă şi ai Clinicii de Ortopedie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au realizat o intervenţie chirurgicală complexă de reconstrucţie a membrului superior.
Timiş: Colecist scos prin ombilic, cu succes Chirurgii de la Spitalul Judeţean Timişoara au reuşit cu succes să opereze două paciente, cărora le-au fost extirpat colecistul printr-o incizie de câţiva milimetri practicată la nivelul ombilicului.
Timiş: Prima operaţie în cancer de prostată, cu un robot ultraperformant, la Spitalul Judeţean O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.
Timiş: Clinica de Chirurgie Cardiovasculară are nevoie de aparatură pentru dotarea Staţiei Centrale de Sterilizare Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara începe noul an cu speranţa ca spitalul nou să primească aparatura de care are nevoie pentru spitalul nou, precum şi echipamentele pentru dotarea Staţiei Centrale de Sterilizare, lucru care ar permite...
Timiş: Implant de stenturi în aorta abdominală, la Institutul de Boli Cardiovasculare O echipă de chirurgi ai Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Timişoara au reuşit să salveze vieţile a doi pacienţi care sufereau de anevrism de aortă abdominală, prin implementarea a două stent-grafturi în vasele de sânge afectate.