Cele mai citite
 


Cristian Gheorghe: ICBDTH Fundeni este decis să-şi continue activitatea începută
joi, 29 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic (ICBDTH) Fundeni urmează tendinţele actuale privind crearea de centre de vârf, înalt specializate, care desfăşoară coordonat şi sincron activitatea clinică (îngrijire pacienţi), de cercetare clinică şi fundamentală, activitatea didactică universitară şi postuniversitară, precum şi coordonarea de programe naţionale, a declarat miercuri conf. dr. Cristian Gheorghe, managerul unităţii sanitare.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că institutul a fost înfiinţat pe baza H.G. 731/ iulie 2009 şi funcţionează practic din 14 august 2009.
Desprinderea noului institut de vechiul Institut Clinic Fundeni a nemulţumit medicii care au rămas la vechiul institut, ei solicitând refacerea unităţii sanitare iniţiale. Nemulţumirile au fost generate de faptul că secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a trecut în totalitate la noul institut.
Astfel, şeful secţiei ATI, doctorul Dan Tulbure, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că solicită Ministerului Sănătăţii retragerea ordinului de ministru privind transferul Secţiei clinice de anestezie şi terapie intensivă de la Institutul Clinic Fundeni la Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
'Singura soluţie este retragerea ordinului de ministru şi revenirea la vechiul statut al Institutului Fundeni, de dinainte de apariţia hotărârii de guvern privind înfiinţarea noului institut, să fie asemenea spitalelor multidepartamentale, deoarece acest ordin creează bariere administrative, duce la creşterea costurilor şi la distrugerea funcţionalităţii Institutului Fundeni', a susţinut Tulbure.
El a apreciat că ordinul 'face rău' ambelor institute. 'Intrăm în sfera ilegalităţii, se pun în pericol pacienţii, avem personal puţin, posturi blocate, am rămas cu patru-cinci medici anestezişti şi vom intra în incapacitate de funcţionare', a spus dr. Dan Tulbure.
Managerul noului institut, conf. dr. Cristian Gheorghe, a precizat miercuri că ICBDTH Fundeni este decis să-şi continue activitatea începută, fiind, în acelaşi timp, deschis oricărei modificări care ar putea optimiza circuitele în platforma medicală Fundeni.
'În acest sens, trebuie înţeleasă includerea secţiei ATI I în cadrul ICBDTH Fundeni. Această completare s-a făcut în urma solicitării către Ministerul Sănătăţii a prof. dr. Dan Tulbure de la Institutul Clinic Fundeni, care a considerat că această formă de organizare ar fi mai bună decât cea iniţială, care includea numai ATI III în structura institutului' - a afirmat managerul. El a adăugat că rămâne deschis în continuare oricărui dialog constructiv, în folosul pacienţilor.
În România, asemenea institute care au reprezentat un model de organizare au fost Institutul de Urgenţă Boli Cardiovasculare 'Prof. C. C. Iliescu', desprins din Spitalul Clinic Fundeni în 1991 şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, creat în 2001, a amintit conf.dr. Cristian Gheorghe.
'Aş mai menţiona că în programul strategic al Ministerului Sănătăţii se are în vedere până în 2011 înfiinţarea unui alt institut de boli digestive similar, la Cluj', a adăugat el.
Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni s-a înfiinţat prin unirea firească a Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic (cu cele două secţii) cu Centrul de gastroenterologie şi hepatologie (cu cele trei secţii), aceste două clinici având pacienţi comuni (boli de tub digestiv şi afecţiuni hepatobiliare), proiecte comune de cercetare, unele cursuri postuniversitare comune - terapii minim invazive endoscopice şi chirurgicale, a explicat managerul.
Pacienţii cu boli digestive sunt trataţi pe baza unor protocoale comune. Săptămânal au loc două şedinţe comune, una de hepatologie, pentru cazuri complexe, cele mai multe necesitând transplant hepatic şi una în care sunt discutaţi pacienţii oncologici digestiv, a detaliat el.
De altfel, Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni se structurează ca un Centru de excelenţă în boli hepatice şi afecţiuni oncologice digestive, în institut existând un puternic departament de oncologie digestivă, în care se derulează Programul Naţional de Oncologie şi o secţie de hepatologie cu cazuri selecţionate cu afecţiuni hepatice, îngrijire pre şi post transplant, terapie minim invazivă (distrucţie tumorală etc.).
'Prin proiectele de cercetare câştigate prin concurs (20 proiecte se derulează până în 2011 iar 19 - încheiate în acest an), prin trialurile clinice încheiate sau în desfăşurare, în număr de 32, precum şi prin Fundaţia pentru Chirurgia Ficatului, constituită cu mulţi ani în urmă, Institutul Clinic de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni coagulează fonduri importante, care se adaugă celor venite prin CASMB şi prin programele naţionale de sănătate derulate. Aceste fonduri dorim să le utilizăm în folosul bolnavilor digestivi' - a subliniat Cristian Gheorghe.
El a precizat că de la constituire până în prezent, la ICBDTH Fundeni au fost trataţi peste 4.000 de pacienţi, exemplificând cu perioada 14 august - 30 septembrie, în care au fost 2.050 cazuri externate, faţă de 2.300 în aceeaşi perioadă a lui 2008. Indicele de complexitate a cazului a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008 de la 0,95 la 1,19 iar durata medie de spitalizare a scăzut de la 6,05 la 5,91, a mai arătat Cristian Gheorghe.
La rândul său, prof.dr. Irinel Popescu, prezent la conferinţa de presă de miercuri, a apreciat în legătură cu forma de organizare a unităţii sanitare că nu este una 'ideală', dar că există deschidere pentru orice propunere, orice formulă de îmbunătăţire. El a făcut referire la Institutul de Cardiologie 'C. C. Iliescu', desprins din Institutul Clinic Fundeni şi care are protocoale cu Anatomia patologică şi Radiologia de la Fundeni, funcţionând fără probleme.
Prof.dr. Irinel Popescu a susţinut că nu vor fi niciun fel de probleme din punct de vedere al terapiei intensive pentru pacienţi. 'Nimeni nu va încălca criteriile', a afirmat el.
Irinel Popescu a amintit că, de altfel, mai există două solicitări la Ministerul Sănătăţii privind înfiinţarea a două institute - cel de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal şi cel de Hematologie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Institutul Clinic Fundeni, reorganizat Ministerul Sănătăţii (MS) a decis desfiinţarea unor institute de pe platforma Fundeni şi reorganizarea acestora într-un singur institut, informează Biroul de presă al MS.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Institutul Clinic Fundeni: Fostul director general al institutului, prof. dr. Dan Tulbure, a decedat Prof. dr. Dan Tulbure, fost director general al Institutului Clinic Fundeni între 2000 şi 2005 şi apoi director al Centrului ATI din acelaşi institut, a decedat, informează un comunicat semnat de managerul general al IC Fundeni, conf.dr.Carmen Orban, şi remis joi AGERPRES.
Centru de Excelenţă în Medicina Translaţională, inagurat la IC Fundeni Centrul de Excelenţă în Medicina Translaţională, inaugurat vineri la IC Fundeni, îşi propune să devină "o forţă naţională şi internaţională" pentru implementarea rezultatelor cercetării preclinice în practica clinică, în domenii ca oncogenomică, genomica transplantului sau terapiile celulare, potrivit...