Cele mai citite
 


Prof. dr. Mircea Diculescu: Alimentele funcţionale aduc beneficii sănătăţii
joi, 29 octombrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Alimentele funcţionale aduc beneficii pentru sănătate, au efecte pozitive asupra aparatului digestiv şi, consumate în cantităţile necesare, cu tulpinile indicate, reduc riscul cancerului de colon, a subliniat prof. dr. Mircea Diculescu, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Probioticele, a explicat prof. Diculescu, sunt organisme şi substanţe care contribuie la echilibrul microbian intestinal. Alimentele funcţionale sunt cunoscute încă din antichitate pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii, dincolo de valoarea lor nutritivă, datorită conţinutului lor de substanţe biologic active.
El a dat ca exemplu iaurtul ca fiind unul dintre alimentele funcţionale, cunoscut din vechime ca aliment-medicament. 'Dintre iaurturi, cele care conţin probiotice au un rol foarte important pentru sănătatea noastră. În esenţă, bacteriile probiotice sunt microorganisme vii, care asociate unor alimente consumate în cantităţi semnificative exercită efecte benefice asupra sănătăţii umane, contribuind la întărirea sistemului imunitar şi refacerea echilibrului natural al organismului' - a arătat prof. dr. Diculescu.
Alimentaţia dezechilibrată, stresul, oboseala reprezintă riscuri pentru sănătate, însă cunoaşterea şi consumul alimentelor funcţionale ne permit să compensăm astfel de dezechilibre, alături de un stil de viaţă sănătos şi de mişcare, a adăugat el.
Diculescu a spus că iaurturile probiotice conţin un adaos de bacterii din subspecii sau tulpini patentate care acţionează în mod natural în tubul digestiv. O parte a intestinului subţire şi colonul sunt 'căptuşite' de flora intestinală, formată din circa 100 de milioane de bacterii din peste 400 de specii. Dacă echilibrul natural al florei intestinale este alterat, apar probleme diverse, cum ar fi aceea a constipaţiei, disconfortul gastro-intestinal, care pot afecta şi alte funcţii sau sisteme fiziologice, cum este sistemul imunitar, a explicat specialistul.
În ceea ce priveşte consumul de iaurt, el a precizat că necesarul ar fi de două iaurturi de 125 gr pe zi, timp de 14 zile, pentru a avea efectele scontate.
Bacteria propriu-zisă care există în produs trebuie să aibă o tulpină foarte bine stabilită, astfel încât să facă bine, şi nu rău, pentru că nu toate bacteriile din aceeaşi specie realizează acelaşi efect benefic asupra sănătăţii, a adăugat prof. dr. Diculescu.
Prof. dr. Mircea Diculescu a explicat importanţa alimentelor funcţionale în cadrul programului de educare şi informare privind alimentele funcţionale lansat de o companie specializată în produse lactate.
Reprezentantul companiei, dr. Bogdan Ioachim, a explicat că, în contextul actual privind sănătatea publică, 63 la sută din mortalitate are drept cauză boli cardiovasculare, 24 la sută dintre adulţi au colesterol la niveluri mari, 10 la sută din populaţia adultă suferă de sindromul intestinului iritabil. De asemenea, sunt peste un milion de diabetici diagnosticaţi şi alţi 500.000-600.000 nediagnosticaţi.
De aceea, programul lansat include seminarii itinerante în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară, începând din luna octombrie şi continuând în prima jumătate a anului următor, pentru a aduce în atenţia consumatorilor importanţa alimentaţiei sănătoase, a alimentaţiei funcţionale.

Notare
Comentarii
de relu
Asta e o rusine de medic. Rugati-va sa nu ajungeti pe mana lui. O matusa a mea era sa moara dupa ce incompetentul asta i-a perforat colonul dupa o colonoscopie la Fundeni si era sa moara daca nu o opera de urgenta un alt medic. Un incompetent!!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Efectele benefice ale alimentelor funcţionale Alimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice.
Prof. dr. Mircea Diculescu atrage atenţia asupra afecţiunilor digestive care pot apărea vara Vara pot apărea o serie de neplăceri digestive sau chiar boli, pe care putem să le evităm dacă suntem avizaţi şi dacă ne luăm câteva măsuri elementare de protecţie, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, prof. dr. Mircea Diculescu, şef Departament Gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.
Prof. dr. Mircea Diculescu: Toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv Prof. dr. Mircea Diculescu, seful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic 'Fundeni', afirma ca toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv în ceea ce priveste regimul alimentar, psiho-comportamental, dar si din punct de vedere meteo-climatic.
Sindromul intestinului iritabil - o tulburare funcţională Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO) şi Danone au încheiat un parteneriat, în 2008, pentru informarea consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii digestive.
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează...