Cele mai citite
 


Protocol de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală
joi, 29 octombrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Viata Sexuala, Obstetrica - Ginecologie
 

Care sunt investigaţiile de laborator necesare în cursul unei sarcini normale?

 

Hemograma - se efectuează imediat după stabilirea diagnosticului de sarcină; în acest fel se poate depista precoce o eventuală anemie. După săptămâna 21 de sarcină, hemograma trebuie repetată la fiecare 4 săptămâni, urmărindu-se în special valoarea hemoglobinei. Cifra acesteia trebuie menţinută peste 10.5g/dl.
 
Grupul sanguin şi factorul Rh trebuie efectuate cât de repede la ambii parteneri; se poate identifica astfel o posibilă incompatibilitate, fiind necesară o monitorizare corectă în timpul sarcinii.
 
Examenul de urină se efectuează la fiecare 4 săptămâni pentru a depista o eventuală infecţie urinară -în acest caz se efectuează şi urocultură-, posibilele pierderi de proteine sau prezenţa de glucoză. În cazul prezenţei glucozei în urină sunt necesare investigaţii suplimentare pentru diagnosticarea diabetului zaharat sau a diabetului gestaţional.
 
Examenul secreţiei vaginale trebuie efectuat de fiecare dată când pacienta prezintă leucoree. Foarte important de reţinut este că infecţia gonococică contractată în sarcină poate determină infecţii neonatale (oftalmia gonococică).
 
Diagnosticul infecţiilor congenitale este foarte important datorită impactului pe care acestea îl pot avea asupra dezvoltării fătului şi nou-născutului. Ca şi consecinţe grave ale infecţiilor dobândite în cursul sarcinii pot fi: avortul spontan, naşterea prematură, moartea fătului în uter, malformaţiile congenitale.
Screening-ul pentru aceste infecţii are rolul de a evalua statusul imun matern faţă de un anumit patogen şi de a detectă prezenţa unei infecţii active.
 
În aceste condiţii, în perioada sarcinii se recomandă efectuarea următoarelor teste:
1.   Serologia pentru HIV se face numai cu acordul pacientei la debutul sarcinii.
2.   Ag Hbs se determină aproape de momentul naşterii la pacientele cu risc crescut faţă de această infecţie.
3.   Serologia pentru sifilis -VDRL, TPHA - se efectuează atât la începutul sarcinii cât şi în trimestrul III de sarcină. Gravitatea infecţiei congenitale este deosebită în cazul în care mama contactează boală în ultimele două luni de sarcină.
4.   Anticorpii IgG şi IgM pentru virusul rubeolei - se titrează cât mai precoce în timpul sarcinii. Există câteva situaţii distincte: AcIgG pozitiv şi AcIgM negativ înseamnă că pacienta are imunitate faţă de acest virus şi nu mai necesită testări ulterioare. Dacă IgG este negativ-ceea ce înseamnă absenţa imunităţii-serologia pentru rubeolă va fi repetată în cursul săptămânilor 16-18. În cazul infecţiilor acute IgM este pozitiv pe o perioadă de 4-8 săptămâni de la debutul simptomatologiei. Prezenţa unui IgM pozitiv trebuie verificată prin cel puţin 2 metode.
5.   Anticorpii IgG şi IgM pentru cytomegalovirus. Efectele citomegalovirusului asupra embrionului sunt aceleaşi ca şi la virusul rubeolei. Astfel el trebuie depistat cât mai precoce, în primul trimestru de sarcină. Riscul afectării fătului există numai în cazul în care mama se infectează cu acest virus prima data în cursul sarcinii. Dacă la un screening înainte de sarcină sau la prima determinare la începutul sarcinii se constată IgG pozitiv şi IgM negativ, se consideră că există un risc minim de infecţie congenitală şi nu sunt necesare evaluări ulterioare. Dacă însă se obţine atât IgG cât şi IgM negative este necesară repetarea determinărilor în luna a 4-a.
6.   Anticorpii IgG şi IgM pentru toxoplasmoză - sunt anticorpi ce trebuie testaţi fie înainte de sarcină fie cât mai repede în timpul sarcinii. Există câteva situaţii distincte cu conotaţii diferite. Astfel dacă în timpul sarcinii Ac IgM se depistează a fi pozitivi, este suspectată de o infecţie. Totuşi, având vedere faptul anticorpii IgM un an de infecţie, diagnosticul de este dificil de determinări de IgG cantitativ precum confirmarea pozitivităţii IgM prin cel 2 metode. O situaţie este aceea care Ac IgG pozitivi, Ac IgM negativi; acest lucru imunităţii nu este repetarea cursul sarcinii. imunitatea este (IgG negativ) testarea se intervale de 8-12 săptămâni.
7.   Serologia pentru Listeria monocytogenes. Gravidele se infectează cel mai adesea în trimestrul III de sarcină datorită scăderii imunităţii de tip celular înregistrată în această perioadă; infecţia se poate transmite transplacentar la făt. Detectarea unei creşteri semnificative a titrului de anticorpi -de 4 ori- la examinarea a 2 probe recoltate la un interval de 2-3 săptămâni este sugestivă pentru infecţia curentă.
8.   Cultura secreţiei genitale pentru Streptococ de grup B. Există două forme clinice de manifestare a infecţiei neonatale în cazul infestării : septicemia, cu debut precoce în primele zile de viaţă; meningită, cu debut tardiv în decursul primelor luni. Pentru prevenirea acestor complicaţii, se recomandă screening-ul pentru Streptococul de grup B-prin cultură secreţiei vaginale-la toate gravidele aflate în săptămânile 35-37 de sarcină.
Pentru a putea interpreta corect rezultatele, este necesară cunoaşterea modificărilor parametrilor de laborator în cursul sarcinii normale.
 
Dr. Mihaela Gabriela ROTARU
Medic Primar Medicină de Laborator
www.medcenter.ro
0800 800 599

 

Notare
Comentarii
de Cotovanu Laura
Buna ziua!
Numele meu este Laura si sunt insarcinata in 31 de saptamani. Mi-am repetat analizele de sange si ma ingrijoreaza unele valori, cum ar fi :
- leucocite : 12.6 (referinta 4.0-10.0)
- Neutrofile : 74 % (referinta 45.0-72.0)
- Bazofile : 1.5 % (referinta 0.0-1.0)
- limfocite : 19.7% (referinta 25.0-40.0)
- neutrofile : 9.3 (referinta 2.0-7.0)
- creatinina ser : 0.4(referinta 0.6-1.0) - aici am gasit ca pentru gravide valorile normale sunt intre 0.4-0.6, este adevarat?
-colesterol total : 263 (valori normale : 120-220)
-trigliceride : 208 (valori normale : 40-150).
Va rog frumos, ajutati-ma si pe mine sa interpretez un pic analizele astea si spuneti-mi daca este cazul sa imi fac griji si daca mai trebuie facute investigatii suplimentare la aceste analize?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Numai bine!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Un test de sânge ar putea depista anomaliile fetusului /The Guardian, Le Figaro/ Paris, 12 aug/Agerpres/ - O simplă prelevare de sânge de la viitoarea mamă ar putea permite în curând depistarea multor afecţiuni genetice grave ale embrionului. Diagnosticarea prenatală a trizomiei 21 (sindromul Down), a mucoviscidozei (fibroza chistică), a miopatiilor...
Gravidele care prezintă sarcină cu risc vor beneficia la Spitalul Universitar de teste moleculare şi genetice Gravidele cu sarcină cu risc vor putea beneficia de investigaţii medicale cu echipamente moderne şi de teste de biologie moleculară gratuite pentru depistarea şi confirmarea factorilor de risc genetic pentru trombofilie, dar şi de teste genetice utile în diagnosticul şi monitorizarea evoluţiei bolilor...
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...
SIDA: Antiretroviralele reduc riscul de infecţie în rândul homosexualilor Combinaţia dintre două medicamente antiretrovirale cu administrare orală reduce cu până la 44% riscul de infecţie cu virusul HIV, virus ce provoacă SIDA, în rândul bărbaţilor homosexuali, conform rezultatelor unui studiu clinic desfăşurat în şase ţări şi publicat marţi în SUA, transmite AFP.
SIDA: Virusul HIV se transmite în medie cu o frecvenţă de 1/900 de contacte sexuale neprotejate O persoană heterosexuală infectată cu HIV va transmite acest virus unui partener sexual cu o frecvenţă medie de 1/900 de acte sexuale neprotejate, conform unui nou studiu realizat în Africa, transmite LiveScience.com.