Cele mai citite
 


Diabetul
joi, 29 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Diabetul, Corp sanatos
 

 

Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.

 

 

In continuare, pancreasul fabrica insulina , un hormon care calatoreste prin organism, legandu-se de receptorii de la suprafata celulelor. Odata atasata de receptori, insulina actioneaza ca o cheie care „deschide" celula, astfel incat glucoza sa intre in celula si sa fie folosita ca sursa de energie. Daca organismul nu are nevoie de glucoza pentru energie, o depoziteaza sub forma de grasime. De obicei, acest proces seamana cu functionarea unei masini bine gresate. Oamenii isi dau seama de acest proces doar cand el se deregleaza.

Cheia franceza care intrerupe acest proces este
diabetul . Milioane de persoane sunt diagnosticate ca suferind de diabet , iar medicii cred ca mai exista inca pe atatea milioane de cazuri nediagnosticate. Statisticile medicale arata ca aproximativ 1 din 10 adulti trecuti de 65 de ani va face diabet de tip 2, iar incidenta este mult mai mare in cadrul populatiilor de origine africana si asiatica, precum si la africanii din Caraibe.

Diabetul , cunoscut si sub denumirea de diabetes mellitus, apare in 2 forme . Tipul 1 sau diabetul insulinodependent , se crede ca este o boala autoi-muna in care pancreasul nu mai reuseste sa fabrice insulina . Desi acest tip de diabet poate surveni la orice varsta, de obicei pacientii sunt diagnosticati in copilarie sau ca adulti tineri si au nevoie de injectii zilnice cu insulina pe toata durata vietii.

Marea majoritate a diabeticilor sufera de o alta forma de diabet , de tip 2 sau diabetul noninsulinodependent. Acesta apare de obicei la adultii trecuti de 40 de ani, dar din nefericire, din ce in ce mai multi copii si adulti tineri fac diabet de tip 2. Se crede ca aceasta se intampla din cauza obezitatii in randurile copiilor din tarile occidentale, ca rezultat al consumului ridicat de alimente de tip fast-food si a lipsei de miscare. in acest caz, pancreasul produce insulina , dar organismul nu il foloseste in mod adecvat, iar pancreasul se epuizeaza incercand sa compenseze aceasta „rezistenta".

Cu timpul, pancreasul nu mai poate fabrica suficienta
insulina pentru a face fata acestei insensibilitati si urmeaza diabetul . Inactivitatea, imbatranirea, obezitatea sau o dieta bogata in grasimi saturate, toate contribuie la rezistenta fata de insulina .

Indiferent de forma de diabet , glucoza se acumuleaza in fluxul sangvin. Netratata, aceasta situatie poate duce la complicatii grave ca orbirea, accidentul vascular cerebral , insuficienta renala si bolile de inima. Dar vestea buna este ca diabetul de tip 2 poate fi tinut in frau prin masuri simple. Mentinerea unei greutati corporale cat mai apropiata de cea normala, alimentatia rationala, practicarea exercitiilor fizice pot contribui la stabilizarea intre valori rezonabile a nivelurilor de glucoza din sange. Chiar si persoanele diabetice care au nevoie de medicatie isi vor controla mai bine nivelul glicemiei daca adopta un stil de viata sanatos.

Totusi, autosupraveghere in cazul
diabeticilor nu inseamna doar mentinerea unei glicemii scazute. La fel de important este sa dati atentie si altor factori de risc pentru bolile de inima: hipertensiunea , colesterolul crescut si fumatul. Iata cateva sfaturi utile.

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge. Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în...
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului