Cele mai citite
 


Bilanţul combaterii cancerului: oncologia moleculară se confruntă cu o criză
vineri, 30 octombrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Zece ani de genetică, zeci de medicamente, dar încă se ştie prea puţin despre maladia canceroasă. Şi dacă ideea de a lovi cancerul în mecanismele genetice care îl generează ar fi numai o iluzie?, se întreabă revista italiană L'Espresso. Pe măsură ce se acumulează informaţii despre evenimentele moleculare infinite ce animă o celulă canceroasă şi pe măsură ce sfârşesc în arhivele industriilor farmaceutice compuşi ''miraculoşi'' total ineficienţi, un sentiment de neputinţă inevitabilă îi marchează pe cercetătorii angajaţi în fiecare zi în războiul purtat ''pat cu pat'' şi bolnav cu bolnav împotriva maladiei.

Au trecut zece ani de la congresul American Society of Clinical Oncology, Atlanta '99 şi de la sosirea în spitale a primelor medicamente biologice şi aşa-numitelor terapii cu ţintă. Pe fondul optimismului oamenilor de ştiinţă şi al marketingului abil al companiilor farmaceutice s-a născut ideea că revoluţia atât de mult aşteptată în lupta împotriva cancerului era foarte aproape. A urmat decodificarea genomului uman şi munca de anvergură a ''Cancer Atlas'', harta geneticii tumorilor. Puţine medicamente cu ţintă s-au dovedit cu adevărat eficiente, ca Glivec sau Herceptin.

''Big Pharma'' continuă însă să reverse o mare de bani în această revoluţie care pare tot mai mult să fie una pe hârtie şi tot mai puţin în spitale. Chiar numărul enorm de studii a dezvăluit cât de complicată este situaţia şi că de fapt, despre cancer nu se ştie aproape nimic, un lucru fiind să produci medicamente otrăvitoare, precum cele din chimioterapie, şi altul să loveşti duşmanul chiar în locul formării lui.

Astăzi cercetarea priveşte numai terapiile moleculare şi toţi sunt de acord că aceasta este calea justă. Dar trebuie înţeles unde duce ea. ''A fost catalogată o miriadă de diferenţe existente între formarea biologică a tumorilor şi cea a ţesuturilor sănătoase corespunzătoare. Dar procesul descoperirii de medicamente s-a dovedit dificil şi numărul de terapii cu ţintă anticancer rămâne dezamăgitor de redus'', scrie ''Nature'' într-un editorial. De ce? În opinia lui Alessandro Riva, director de cercetare la Novartis Oncology, colosul care a descoperit medicamentul Glivec, este o perioadă de criză gravă. ''În America este numită 'grey zone'. O zonă gri este un gen de tunel... la capăt este o lumină, dar cum să ajungi la ea?'', se întreabă Riva.

Revoluţia oncologiei moleculare se confruntă cu o criză de creştere: informaţii în rafală, indicii că direcţia este cea bună, dar imposibilitate de desprindere de sub piatra de moară a informaţiilor. Marile companii farmaceutice încep să se teamă că milioanele de dolari investite în această ''revoluţie'' nu rentează. Oncologii au conturat un nou stadiu pe care l-au numit ''diagnostic molecular'', o nouă etapă în cercetare care permite restrângerea câmpului de observaţie şi prefigurarea unui sens pentru moleculele de folosit împotriva cancerului.

''Dacă identificăm factorul care provoacă maladia la nivel genetic sau al micro-mediului şi lucrăm la identificarea medicamentului împotriva acestei alterări genetice, ne vom afla pe drumul cel bun. Acest lucru a avut loc pentru moment pentru puţine maladii tumorale: în cencerul de sân pentru pacientele la care acţionează medicamentul Herceptin şi în leucemia mieloidă cronică. Nu ştim care este factorul-cheie ale celorlaltor maladii tumorale. Aceasta va fi provocarea următorilor ani'', spune Riva.

Autorităţile sanitare, nevoite să plătească terapii care costă zeci de mii de euro pe lună, au decis să facă acest lucru numai dacă profilul genetic al bolnavului răspunde la cerinţe. Din acest motiv, companiile au început să furnizeze tot ce se află în jurul unei terapii: pe lângă medicament, testul pentru verificarea genelor precum şi tot ce include monitorizarea genetică a bolnavului în timp. Au deschis linii de cercetare pentru perfectarea unor ''target'' moleculare iar Novartis a iniţiat chiar o nouă ''business unit'', al cărei scop este, aşa cum explică David Epstein, CEO al multinaţionalei, ''acela de a permite administrarea de terapii anticancer personalizate şi de a ameliora eficienţa medicamentelor integrând dezvoltarea de terapii moleculare cu cea a testelor diagnostice''. Se conturează astfel un mod cu totu l nou de înfruntare a pieţei: fiecărui medicament i se alătură un test pentru a vedea dacă el funcţionează.

Un exemplu ajută la înţelegerea situaţiei: cel al Cetuximab produs de Merck Serono, indicat în neoplasmul rectului. Este vorba de un anticorp monoclonal îndreptat împotriva receptorului factorului de creştere epidermic /Egfr/ existent în diferite tipuri de tumori. Cu timpul s-a constatat însă că un procent destul de mare de bolnavi de cancer rectal /între 35-45% din total/ aveau o mutaţie într-o genă, numită Kras. La aceşti pacienţi medicamentul este mult mai puţin eficient, dacă nu cu totul inutil şi astfel s-a decis administrarea lui numai la cei la care Kras nu a înregistrat o mutaţie. Astfel, compania a început să producă testul care stabileşte starea Kras.

Diferiţi cercetători au mai demonstrat însă că şi alte gene, dacă înregistrează o mutaţie, pot împiedica Cetuximab să funcţioneze. Astfel, aşa cum explică Salvatore Siena, directorul secţiei de Oncologie medicală de la Spitalul Niguarda din Milano, ''testul Kras poate să nu fie suficient. Pe viitor, probabil, deciziile se vor lua pe baza unor algoritme specifice care vor ajuta medicul să administreze medicamentul numai celor care pot beneficia de pe urma lui cu adevărat şi numai după ce s-au analizat mult mai multe variabile''.

Nu este însă clar în ce măsură terapiile personalizate şi testul care stabileşte identikit-ul tumorii căruia să-i corespundă o terapie cu ţintă sunt practicabile în spitale. În multe ţări, secţiile de anatomie patologică nu sunt încă structurate pentru diagnostic molecular. Dacă la aceasta se adaugă haosul ofertelor comerciale se înţelege urgenţa unei standardizări, şi anume ca fiecare eşantion să fie trimis unui singur laborator care să lucreze după canoane cunoscute şi împărtăşite si să furnizeze rezultate mai demne de încredere.

Notare
Comentarii
de MARINA
Gleevec mi-a salvat viata .
Pentru mine ,, ineficienta " acestor cercetari a dus la faptul ca astazi traiesc si mai mult de atat duc o viata de o calitate buna pentru ca efectele secundare nu sunt atat de dure ca in cazul altor citostatice.
Multumesc oamenilor de stiinta din America ,multumesc Novartis , multumesc asigurarilor de sanatate din Romania !

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Companii farmaceutice japoneze testează tratamente personalizate de cancer pe baza datelor genetice Un grup de companii farmaceutice şi tehnologice japoneze dezvoltă un sistem menit să personalizeze tratamentele bolnavilor de cancer, pornind de la informaţia lor genetică, astfel încât să sporească eficienţa acestor tratamente, informează luni ziarul Nikkei, citat de EFE.
Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge 'universal' care ar putea depista cancerul Cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui test de sânge "universal" pentru a detecta cancerul. Denumit Lymphocyte Genome Sensitivity, testul a fost aplicat până acum pe pacienţi cu melanom, cancer pulmonar şi cancer de colon, identificând acurateţe stările maligne şi precanceroase,...