Cele mai citite
 


Incidenţa tuberculozei, în creştere la copii
vineri, 30 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Incidenţa tuberculozei este în creştere, susţin specialiştii.
Dr. Elmira Ibraim de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că după anul 1985 tuberculoza, ca de altfel şi alte boli influenţate în mare măsură de degradarea continuă a nivelului de trai, a început să înregistreze o creştere progresivă a numărului de îmbolnăviri, incidenţa bolii ajungând la 70 de cazuri la suta de mii de persoane în 1990 şi la 102,6 de cazuri la suta de mii de persoane în 1995.
Ea a adăugat că tendinţa de creştere a incidenţei globale a continuat, până la un vârf de 142,2 la suta de mii de locuitori în anul 2002, iar din 2003 s-a înregistrat o scădere până la 106,4 la suta de mii în 2007, pentru ca în 2008 să asistăm din nou la o creştere, ajungând la 108,7 de cazuri la suta de mii de locuitori.
Potrivit dr. Ibraim, în cifre absolute, în 2008 se remarcă o tendinţă de creştere, ajungându-se la 23.376 de cazuri.
La copii, incidenţa a avut o evoluţie similară ca la adulţi, a precizat specialista, menţionând că, în 2008, pentru cei 926 de copii cu vârste între 0 şi 15 ani înregistraţi cu tuberculoză, incidenţa a fost de 28,3 de cazuri la suta de mii de persoane.
În primele nouă luni ale anului 2009, numărul de copii bolnavi cu tuberculoză a crescut cu 71 de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 758 la 829, ceea ce s-ar traduce, potrivit specialistului, printr-o creştere a incidenţei de la 31 de cazuri la suta de mii?de persoane la 33,8 cazuri.
Tendinţele mortalităţii urmăresc destul de îndeaproape pe cele de creştere a incidenţei bolii.
Din păcate, asocierea tuberculozei cu infecţia HIV este una agravantă, după cum a subliniat dr. Ibraim, care, deocamdată, nu este de proporţii îngrijorătoare, dar care a fost notificată tot mai frecvent în ultimii ani. Dacă în 2007 numărul cazurilor de acest fel era de 178, în 2008 a ajuns la 202.
Un alt fenomen alarmant înregistrat în ultimii ani este reprezentat de creşterea importantă a cazurilor rezistente la tratament, de la 552, în 2006, la 820 în 2008.
În opinia medicului, creşterea ratei de deces în acest caz este cauzată, printre altele, de renunţarea la achiziţia centralizată a medicamentelor anti-tuberculoase, fapt ce a condus la întreruperea continuităţii asigurării cu medicamente într-o serie de unităţi, întreruperea vizitelor de supervizare în judeţe, criza economică, creşterea numărului de şomeri, revenirea în ţară a unui număr important de persoane plecate în străinătate, situaţia socio-economică precară, dar şi oprirea finanţării unor activităţi din cadrul Programului pentru încheierea proiectelor din runda a doua a fondului global.
Specialista a subliniat că este necesar să se asigure administrarea tratamentului sub directa observare a medicilor, efectuarea investigaţiei bacteriologice complete, atât în scopul diagnosticului, cât şi pentru monitorizarea tratamentului. Un alt lucru care trebuie făcut este ancheta naţională de chimiorezistenţă la medicamente anti-tuberculoase de linia I şi a doua pentru evaluarea cât mai corectă a amplorii fenomenului rezistenţei la medicamente în România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tuberculoza rămâne un pericol, atrag atenţia specialiştii Anual se îmbolnăvesc de tuberculoză 27.500 de români iar dintre aparţinători, peste 100.000, a precizat miercuri într-o conferinţă de presă dr. Anca Macri, de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta'.
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Ministrul Achimaş-Cadariu spune că a consultat colegi din străinătate în cazul copiilor de la "Marie Curie" Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, precizează că a fost în contact "continuu" cu specialişti din străinătate privind situaţia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul "Marie Curie".
Vaslui: Anchetă la SJU în cazul unei femei trimise acasă cu sarcina oprită din evoluţie Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a demarat o anchetă după ce o femeie a reclamat faptul că a fost trimisă acasă de un medic ginecolog din spital, deşi avea un act medical doveditor, eliberat de o clinică privată, potrivit căruia sarcina sa era oprită din evoluţie.
Dolj: Celulă de criză şi anchetă internă la DGASPC după ce doi tineri s-au sinucis Craiova, 7 dec /Agerpres/ - Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a demarat o anchetă internă, iar la nivelul instituţiei s-a constituit o celulă de criză după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei...
Asistenţă psihologică şi socială pentru pacienţii cu tuberculoză, în 4 spitale din ţară Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din judeţul Argeş, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din judeţul Neamţ şi Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, judeţul Maramureş, oferă, din luna iulie, servicii gratuite de...