Cele mai citite
 


Diabetul zaharat - întrebări şi răspunsuri utile
luni, 2 noiembrie 2009   ::   3 Comentarii :: :: Articole medicale, Diabetul
 
Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge.
Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în prezenţa unei răni infectate la degetele de la picioare ce se vindecă greu, infarct miocardic sau a unui accident vascular.

 

1. Ce este şi când apare diabetul?
Diabetul zaharat este definit ca o cantitate anormal de mare de zahăr în sânge.
Diabetul zaharat 2 apare la vârsta adultă, dar în ultima vreme îl găsim şi la tineri supraponderali şi obezi.
Cauzalitatea este multiplă: moştenirea genetică, la care se adaugă de cele mai multe ori o alimentaţie nesănătoasă şi sedentarism.
Diagnosticul se bazează pe existenţa unei glicemii peste 126 mg/dl, realizată în două reprize (2-3 zile interval), sau o glicemie peste 200 mg/dl, oricare ar fi momentul recoltării probei de sânge.
Cel mai adesea este descoperit cu ocazia unui bilanţ de sânge: periodic sau înaintea unei intervenţii chirurgicale sau, chiar în faţa unei stări generale de rău şi oboseală. Sunt şi situaţii când diagnosticul se face în prezenţa unei răni infectate la degetele de la picioare ce se vindecă greu, infarct miocardic sau a unui accident vascular.
 
2. De ce diagnosticul este pus de multe ori târziu?
Pentru că glicemiile crescute în mod progresiv nu antrenează neapărat o    simptomatologie specifică. Vechimea diabetului poate fi chiar până la 5-7 ani, faţă de momentul diagnosticului şi atunci când se ajunge la valori foarte crescute, de peste 200 mg/dl, simptomele de a urina frecvent, sete excesivă, apar ca şi cum organismul, conştient de pericolul excesului de zahar în sânge, încearcă să se debaraseze de el, eliminându-l prin urină.
Anunţul diagnosticului poate fi într-o primă fază pe nedrept banalizat de către pacient şi chiar de unii medici, căci pacientul nu se simte bolnav, iar dacă unul sau mai multe persoane în familia acestuia sunt diabetice, există o oarecare “normalitate” a bolii începând de la o anumită vârstă.
 
3. Care este tratamentul?
Tratamentul acestei afecţiuni implică o serie de schimbări ale stilului de viaţă, a comportamentului alimentar, a prezenţei unei activităţi fizice regulate, toate în ipoteza, de altfel neconfirmată a unei vieţi mai bune în anii ce urmează la care se adaugă administrarea de comprimate. Insulina nu este vitală pentru tratament, cel puţin la început, dar poate deveni necesară pe parcursul bolii.
 
4. Există diabet mai uşor sau mai grav?
Gravitatea unui diabet nu se judecă în mod absolut după tipul tratamentului: comprimate, numărul injecţiilor de insulină sau a dozelor de insulină, ci prin echilibrul glicemic existent, reflectat printr-o analiză făcută din sânge şi numită hemoglobina glicozilata- Hb A1c. Dacă este inferioară de 6,5-7 %, ceea ce înseamnă o medie a glicemiilor între135-150 mg/dl, diabetul nu este grav, iar riscul de complicaţii grave este scăzut.
 
5. Diabetul zaharat se vindecă?
Diabetul zaharat nu se vindecă iar tratamentul este cronic, adică toată viaţa, având menirea să asigure o normalizare a glicemiilor care să evite apariţia complicaţiilor, sau să încetineasacă evoluţia acestora dacă ele au apărut deja.
 
6. Ce e de facut ?
Diabetul zaharat de tip 2 este demult o problemă de sănătate publică declarată, iar constientizarea gravităţii acestei boli este indispensabilă şi urgentă, cu atât mai mult cu cât prevenirea diabetului este posibilă.
Preocuparea privind această maladie trebuie să fie nu numai a lumii medicale, dar şi a comunităţii politice, prin politici de sănătate care să promoveze educaţia pentru sănătate în şcoli, instituţii de învăţământ, cu implicarea şi a mass-mediei.
Scopul este de a învăţa sau de a reînvăţa populaţia să se hrănească şi să trăiască sănătos.
 
 
Dr. Luminiţa VOINESCU
Medic specialist diabet-nutriţie
MEDCENTER Braşov
0268 424 460
 

 

Notare
Comentarii
de tatiana
Da, as putea spune aici , ca toti cei care se stiu cu persoane in familie bolnave de diabet si nu numai sa si faca mereu testul glicemic , ca nu -i de glumit ,mai tirziu ai vrea sa faci ceva pentru a diminua urmarile ,dar basta.Spun din propria experienta

de Vali
Este dureros cand nu poti consuma tipul de paine necesar pentru ca nu se gaseste la tot pasul motiv pentru care in Arad am introdus painea pentru diabetici - paine dedicat celor predispusi catre diabet si diabeticilor , calitatile nutritionale ale painii sunt recunoscute de nutritionistii din cadrul Ministerului Sanatatii , la cerere vom introduce si in alte orase , invitam consumatorii si firmele de panificatie interesate sa ne contacteze la adressa : contact.painediabetici@gmail.com , http://painediabetici.6te.net/beneficiile_painii_pentru_diabetici.html

de mia elekes
Buna ziua
sant din Timisoara, si mar interesa daca nu aveti magazin de paine pt diabetici.Sau daca aveti in plan pe viitor.Tare as fi interesata si nu sant singura.
Multumesc, si va imbratisez!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diabetul, cauza si efect - limba engleza Ce determina aparitia diabetului si care sunt efectele acestuia.
Diabetul Cei mai multi oameni cred ca hrana pe care o consuma este transformata in energie si atata tot. Ignora faptul ca organismul munceste pentru ei, digera hrana si converteste hidratii de carbon intr-un tip de zahar numit glucoza, care patrunde in fluxul sangvin.
Diete pentru diabet Regimul dietetic este deosebit de important in toate tipurile de diabetzaharat si trebuie respectat indiferent de tratamentul medicamentosurmat. Pentru a fi eficient, regimul trebuie sa fie individualizat in functiede varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si deeventualele boli asociate(...
Dieta cu indice glicemic scazut Trebuie sa lamurim de la bun inceput ce este indicele glicemic si cu ce ajuta el intr-o dieta . Povestea lor incepe in 1981 cand un medic american a inceput sa studieze modul in care alimentele bogate in carbohidrati modifica nivelul zaharului din sangele bolnavilor de diabet.
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
DIABETUL ZAHARAT- CE TREBUIE SA STIM, CE TREBUIE SA URMARIM 1. CE ESTE DIABETUL ? Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin valori crescute ale glucozei în sânge-hiperglicemie şi prin dezechilibrarea metabolismului. Este una dintre cele mai raspandite boli cronice si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului...