Cele mai citite
 


Gripa nouă provoacă reacţii diferite în lume - de la panică la indiferenţă
marţi, 3 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul victimelor gripei pandemice A/H1N1/ a trecut de 5.712 de decese, cu 700 de morţi suplimentare /+14%/ într-o singură săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, citat de agenţiile internaţionale de presă, dar evoluţia epidemiei este receptată diferit de ţările lumii, de la panică la indiferenţă.
Continentul american, în mod special la nord de Ecuator, rămâne cel mai greu afectat de noua gripă, cu 4.175 de decese confirmate /636 în plus faţă de săptămâna trecută/. Regiunea Asia-Pacific numără 1.070 de morţi /+43 de decese/, faţă de cel puţin 211 /+20/ în Europa.

Un locuitor din trei din Uniunea Europeană (UE) ar putea fi infectat cu virusul H1N1 în următoarele luni, a avertizat comisarul european pentru sănătate Androulla Vassiliou, într-un interviu apărut săptămâna trecută în cotidianul german Die Welt. Potrivit comisarului, relansarea economică în UE ar putea fi afectată şi anumite sectoare economice, precum turismul, ar putea suferi prejudicii. Dna Vassiliou s-a pronunţat în favoarea închiderii 'imediate' a unităţilor şcolare în care sunt confirmate cazuri de infectare cu virusul H1N1 şi 'anularea' spectacolelor sportive sau artistice afectate.

Epidemia de gripă A este pentru moment departe de a atinge momentul de vârf în Europa, o situaţie cauzată în parte de condiţiile meteo blânde.

Dacă în Ucraina, unde 150.000 de persoane au fost contaminate şi 48 au murit din cauza virusului H1N1, potrivit preşedintelui Viktor Iuşcenko - 39 decese confirmate sâmbătă de Ministerul Sănătăţii -, şcolile au fost închise, întrunirile interzise şi armata a amânat campania de recrutare din noiembrie pentru primăvara anului viitor din cauza riscului sporit de contaminare, au fost luate măsuri radicale în faţa virusului şi în alte zone mai îndepărtate ale lumii: duminică, Afganistanul a anunţat închiderea tuturor şcolilor pentru trei săptămâni, începând de luni, în urma înregistrării unui prim caz mortal de gripă nouă, la un inginer din Kabul care avusese contacte cu 'străini datorate activităţii sale profesionale'. Virusul H1N1 a fost prima dată detectat în Afganistan printre soldaţii americani de la Bagram, în iulie, în cadrul unui control general de sănătate.

La Belgrad, Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică un bilanţ de 162 de cazuri de îmbolnăvire cu A/H1N1, dintre care trei pacienţi se află în 'stare gravă', potrivit Nadei Milic, din grupul pentru monitorizarea noii epidemii. Rusia a confirmat săptămâna trecută primele două decese din cauza noii gripe. La Tokio, autorităţile nipone au anunţat duminică decesul unei fetiţe de doi ani, în oraşul nord-estic Morioka, ridicând bilanţul deceselor la 43. În Iran, unde cel puţin 22 de persoane suferind de gripa nouă H1N1 au decedat, potrivit Ministerului Sănătăţii iranian, şi1.638 persoane au fost infectate cu acest virus, autorităţile au închis mai multe şcoli la Teheran şi în provincia Sistan-Baluchistan /sud-est/. În cursul verii, pentru a preveni extinderea virusului, autorităţile le-au interzis iranienilor să efectueze pelerinajul la Mecca de Ramadan, luna postului musulman care începe la 22 august. De asemenea, au fost adoptate măsuri vizând diminuarea numărului de credincioşi care vor efectua acest an hagialâcul /Marele pelerinaj/, care va începe la 19 noiembrie. În alt capăt al lumii, în Venezuela, ultimul bilanţ al deceselor atribuite H1N1 era, sâmbătă, de 95, iar numărul total al persoanelor contaminate se ridica la 1947.

Numeroase ţări au lansat campanii de vaccinare a populaţiei împotriva noii gripe. În Turcia, campania începe luni, când va începe distribuirea primului lot de 500.000 de doze de vaccin produs de laboratoarele elveţiene Novartis, primii vizaţi fiind circa 350.000 de lucrători în sfera sănătăţii, dar şi pelerinii turci care se pregătesc să înceapă hagialâcul. Femeile gravide urmează să primească o formă specială a vaccinului, fără adjuvanţi, din care 1.000.000 de doze sunt aşteptate în Turcia din decembrie.

În China, unde erau confirmate, sâmbătă, peste 46.000 de îmbolnăviri cu H1N1 şi şase decese, Ministerul Sănătăţii a anunţat că au fost vaccinate deja peste 3.78 milioane de persoane, fără a se înregistra reacţii adverse notabile.

În schimb, în Franţa, marea majoritate a francezilor susţin că nu intenţionează să se vaccineze împotriva gripei H1N1, fie pentru că nu o estimează ca fiind o maladie gravă, fie pentru că se tem de efectele secundare ale vaccinului, a indicat un sondaj publicat sâmbătă. Circa 73,6 % dintre persoanele intervievate nu au intenţia să se vaccineze, interesate s-o facă fiind doar 19,3 %. Circa 7 % au refuzat să răspundă sau nu s-au hotărât încă cum să procedeze. În Franţa, s-a declanşat - săptămâna trecută - campania de vaccinare, acordându-se prioritate personalului spitalicesc, pentru restul populaţiei vaccinările urmând să demareze în 12 noiembrie. Amploarea comenzilor de vaccinuri a suscitat o polemică în Franţa, medici şi personalităţi politice denunţând o supraevaluare a riscului.

Şi ungurii sunt rezervaţi în privinţa vaccinării: doar trei la sută din populaţia Ungariei a fost vaccinată până acum, deşi pentru ca programul antigripă să fie eficient trebuie să se vaccineze 60% din populaţie, a declarat medicul şef Ferenc Falus, într-un interviu publicat duminică în ediţia on-line a cotidianului Nepszabadsag. Similar, majoritatea elveţienilor nu vor să se vaccineze împotriva virusului H1N1, a arătat un sondaj publicat duminică în presa locală, la două săptămâni de la debutul campaniei de vaccinare: peste 86% dintre elveţieni nu vor să se vaccineze împotriva virusului nou şi aproape 84% împotriva gripei sezoniere, a relevat Sonntagsblick.

Cu totul altă atitudine au adoptat, pe celălalt mal al Atlanticului, canadienii, care au luat cu asalt sâmbătă centrele de vaccinare, în pofida apelurilor la calm ale autorităţilor, iar situaţia riscă să rămână tensionată pentru că laboratorul GlaxoSmithKline din Quebec a anunţat că va reduce livrările pentru a distribui cu prioritate varianta fără aditivi. În Canada, noul virus a determinat moartea a 95 de persoane.

În SUA, preşedintele Barack Obama a decretat sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi peste 1000 de morţi, iar aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii - context în care, potrivit ziarului The New York Times, în multe state autorităţile sanitare se pregătesc pentru eventualitatea cea mai tragică: 'raţionalizarea' forţată a îngrijirilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Comitet de criză la Ministerul Sănătăţii pentru gripa A/H1N1 Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii pentru gripa nouă se reuneşte luni pentru a analiza măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii virusului A/H1N1, în contextul evoluţiilor din ultimele zile.
Armata ucraineană se repliază sub tirul virusului A(H1N1) În cadrul unei reuniuni desfăşurate la Kiev cu şefii regiunilor din vestul Ucrainei, unde a izbucnit o epidemie de gripă nouă provocată de virusul A (H1N1), preşedintele Viktor Iuşcenko a anunţat - sâmbătă - decizia armatei de a amâna campania de recrutare din noiembrie pentru primăvara anului viitor...
Virusul H1N1 a provocat 112 decese în Iran Virusul H1N1 a provocat moartea a 112 persoane în Iran de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, anunţă luni AFP şI EFE, citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Teheran. Numărul deceselor din cauza gripei porcine s-a dublat aproape faţă de precedentul bilanţ, din 15 decembrie, care...
Plan şocant în SUA pentru o pandemie AH1N1: bătrânii şi cei cu dizabilităţi nu vor primi îngrijire Preşedintele Barack Obama a decretat deja de sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi mii de morţi. Aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii. În acest context, ziarul The...
Ebola: Stare de urgenţă în Liberia; Sierra Leone mobilizează militari în jurul centrelor pentru bolnavi Epidemia de Ebola a făcut peste 930 de morţi în Africa de Vest, determinând Liberia să decreteze stare de urgenţă, Nigeria, care a înregistrat o a doua victimă, să încerce să beneficieze de un tratament experimental american, iar Sierra Leone să mobilizeze sute de militari în jurul centrelor în care...