Cele mai citite
 


Oamenii şi şoarecii, atraşi de aceleaşi mirosuri
luni, 26 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cercetătorii francezi au arătat că oamenii şi şoarecii sunt atraşi de aceleaşi mirosuri, confirmând că preferinţele olfactive nu sunt determinate numai de experienţă şi cultură, ci şi de structura moleculei odorante, relatează AFP.

La om, mirosul influenţează numeroase comportamente zilnice, printre care alimentaţia. Valoarea pozitivă sau negativă a mirosului variază mult în funcţie de experienţă şi cultură, explică cercetătorii în revista PloS ONE, publicată vineri.

De exemplu, mirosul de brânză camembert, atrăgător pentru mulţi francezi, poate fi respingător pentru o persoană din altă cultură.
Cercetătorii francezi s-au întrebat dacă "valoarea" mirosului nu este dictată, de asemenea, de structura chimică şi proprietăţile fizice ale moleculei odorante.
Ei au măsurat preferinţele olfactive ale omului şi ale şoarecelui în răspuns la o serie de mirosuri (care nu evocau neapărat un aliment). Indiciul preferinţei pentru animal era timpul petrecut pentru explorarea unui miros, în timp ce omului i se cerea să noteze mirosurile în ordinea preferinţelor.
Rezultatele au arătat că oamenii şi şoarecii sunt atraşi sau respinşi de aceleaşi mirosuri.
Geraniol, un miros floral, este unul dintre mirosurile preferate, în timp ce guaiacol (mirosul fumului şi chiar de ars) figurează printre cele mai puţin apreciate.
Cercetătorii au confirmat, de asemenea, că structura moleculei odorante predetermină în parte preferinţa noastră olfactivă.
Aceste lucrări sugerează că, pe termen scurt, comportamentul şoarecelui ar putea prezice preferinţele olfactive umane, ceea ce ar permite aplicaţii în industria alimentară. AGERPRES/(Laurenţiu Mihăilescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Polisano pariaza pe Bucuresti! - Medici de top si cu experienta vasta se alatura echipei Incepand cu aceasta luna, Clinicile Polisano isi dubleaza echipa de cadre medicale fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 100 de angajati in cele doua centre din Cuza Voda si Anchor Plaza. Clinicile si-au extins de asemenea si serviciile medicale oferite, acoperind in prezent un numar...
Nestle intenţionează să folosească experienţa cu piloţii avionului Solar Impulse 2 la elaborarea unei nutriţii adecvate vârstnicilor Proiectul Solar Impulse 2 a ajuns marţi la final, iar gigantul elveţian în domeniul alimentaţiei Nestle intenţionează să folosească experienţa cu piloţii pentru a o aplica nutriţiei persoanelor vârstnice, relatează marţi AFP.
Alimentaţia are o importanţă deosebită în prevenţia cancerului Bucureşti, 22 iunie /Agerpres/ - Alimentaţia joacă un rol foarte important în prevenţia cancerului, a declarat, marţi, acad. prof.dr. Constantin Ionescu Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, în cadrul Conferinţei Naţionale de Oncologie, cu tema "Cancerul - de la prevenţie la paleaţie"...
Suplimentele nutritive, atât de folosite de sportivi, nu aduc nimic în plus faţă de alimentaţia obişnuită Suplimentele nutritive care sunt prescrise şi folosite de mulţi sportivi nu sunt necesare şi nu aduc nimic care nu ar putea fi preluat din alimentaţia naturală, a precizat joi cercetătorul spaniol Delfin Galiano, specialist în sănătate şi activitate fizică.
OFERTA EDITORIALA - CARTI MEDICALE Numai de la Editura Scripta puteţi procura următoarele lucrări de specialitate de mare ajutor atât practicienilor, cât şi celor aflaţi la început de drum în domeniul medical.
Schimb de experienţă între psihiatrii din Iaşi şi Bălţi, Republica Moldova Un grup de cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi se află la Iaşi pentru a efectua un schimb de experienţă, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Gabriel Oprişanu.