Cele mai citite
 


Militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în Irak
marţi, 20 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru membrii Forţelor de Securitate Irakiene, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis marţi presei, la finalul şedinţei CSAT. (Sursa: Agerpres)

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat în prima şedinţă din acest an semnarea Memorandumului de înţelegere dintre România şi Republica Irak, document care reglementează activităţile şi statutul militarilor români prezenţi în Irak, în cursul acestui an.

Memorandumul reglementează tipurile de operaţii şi activităţi non-combat pe care militarii români continuă să le desfăşoare în Irak, în acord cu autorităţile de la Bagdad.
Autorităţile de la Bagdad au invitat România ca, împreună cu alte state, să continue participarea la efortul de stabilizare şi reconstrucţie a Irakului, prin prezenţa militarilor români şi după 31 decembrie 2008, dată la care a expirat mandatul Coaliţiei Multinaţionale, înfiinţată în baza rezoluţiilor ONU.
Pe 22 decembrie 2008, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, Parlamentul României a aprobat continuarea prezenţei forţelor româneşti în Irak după 31 decembrie 2008. În acest context, au avut loc negocieri bilaterale româno-irakiene pentru stabilirea detaliilor tehnice ale continuării prezenţei militarilor români în Irak.
Totodată, în şedinţa de marţi, CSAT a aprobat retragerea României din Brigada Multinaţională în aşteptare cu capacitate de luptă ridicată pentru operaţiuni ONU (SHIRBRIG). Hotărârea CSAT este un pas procedural obligatoriu ca urmare a deciziei luate de cele 14 state componente de a se retrage unilateral din respectiva structură.
În cadrul şedinţei CSAT s-a discutat şi despre organigrama structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi despre numărul aferent de posturi. În acest context, s-a avizat propunerea de reducere cu 20 la sută a numărului de posturi din structurile centrale ale ministerului.
La şedinta CSAT au participat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, primul-ministru, Emil Boc, ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Marian Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general-locotenet (r) Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Valeriu Turcan. AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Traian Băsescu apreciază decizia lui Boc de a respinge modificările de buget cerute de marile companii de stat Preşedintele Traian Băsescu a declarat că apreciază decizia de miercuri a premierului Emil Boc, care a respins toate modificările de buget cerute de marile companii de stat, cerând explicaţii precise asupra motivelor pentru care nu s-au realizat bugetele.
Premierul Boc spune că preşedintele Băsescu, dar şi el, au fost informaţi greşit în legătură cu legea sănătăţii Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, la B1 TV, că atât el cât şi preşedintele Traian Băsescu au avut "unele informaţii greşite" cu privire la proiectul legii sănătăţii care a fost retras din dezbaterea publică săptămâna trecută, dar şi în ceea ce priveşte situaţia cu doctorul Raed Arafat.
România: Protestele ar putea submina şansele lui Emil Boc la alegerile parlamentare (Reuters) Protestele din România, cele mai puternice din ultimii peste 10 ani, sunt departe de a fi suficient de serioase pentru a influenţa politica sau pentru a ameninţa guvernul, însă ar putea submina şansele premierului Emil Boc la alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2012 şi l-ar putea lăsa pe preşedintele...
Traian Băsescu susţine un nou acord cu FMI având ca obiectiv major consolidarea fiscală Bucureşti, 4 ian /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.
Emil Boc:Trebuie să stopăm risipa banului public în Sănătate şi să asigurăm medicamente la preţul corect Trebuie stopată risipa în cheltuirea banului public în Sănătate şi asigurate medicamente la preţuri corecte, a declarat marţi după-amiază premierul Emil Boc rugat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora în cazul în care şeful CNAS şi ministrul Sănătăţii nu se vor înţelege...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.