Cele mai citite
 


Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire
marţi, 3 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă de proiecte - în pofida permanentelor asigurări ale unor experţi şi Ministerelor Sănătăţii - cunoaşte un boom de vânzări legat tocmai de precauţiile ce trebuie luate pentru evitarea temutei contaminări, notează revista italiană Panorama.
Un caz emblematic în aceste zile este cel din Italia, al dezinfectantului gel ''Amuchina'', unul dintre cele mai faimoase şi folosite produse de acest fel, aceasta şi datorită costului său modest, de 3 euro. Casa producătoare, compania farmaceutică Angelini, a trebuit să dea asigurări zilele acestea privind disponibilitatea produsului, care a început să dispară din farmacii şi supermarketuri.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu şerveţelele antiseptice sau cu un alt dezinfectant precum Esosan. Atenţie însă, scrie Panorama: potrivit asociaţiei pentru protecţia consumatorului, Altroconsumo, eficienţa acestor produse poate fi chiar inferioară celei unei spălări normale cu apă şi săpun, îndeosebi ''în cazul dezinfectantelor care conţin alcool trebuie să se controleze ca procentul să nu fie sub 60%''.

Gelul Amuchina, ''este clasificat drept cosmetic şi prin urmare nu poate oferi nicio garanţie de eficienţă medicală''. În ceea ce priveşte săpunurile antibacteriene, pe termen lung ele pot fi contraproductive, deoarece pot face bacteriile mai rezistente. Asociaţia consumatorilor recomandă prin urmare spălarea mâinilor mai des şi atenţie acordată locului unde sunt uscate mâinile.

Un alt produs care a cunoscut un mare succes, impulsionat în primele zile ale pandemiei de imaginile televizate, este reprezentat de măştile pentru gură, cu filtru. Ele au înregistrat vânzări notabile mai ales în Franţa şi Japonia. Şi în Italia masca anti-virus este pe cale să devină un accesoriu fundamental pentru copiii de şcoală şi călătorii din aeroporturi. Este vorba de un adevărat business, iar întreprinderile care produc măştile antigripale au inventat chiar un model pe linie cu moda: cu pete de leopard, cu picăţele şi pătrăţele. În Italia şi casa Yamamay s-a gândit la o mască mai originală: distribuită la plecările internaţionale de pe aeroporturile din Milano şi Fiumicino din Roma, casa de lenjerie intimă distribuie un model animalier, talie unică, gratuit şi strict alb negru.

La nivel mondial, în schimb, vaccinurile împotriva gripei ''normale'' şi cele specifice pentru AH1N1 sunt cele care îngroaşă încasările ''Big Pharma'' /marile case farmaceutice/. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, cifra de afaceri totală va fi în jur de 20 de miliarde de dolari. Compania elveţiană Novartis, de exemplu, a anunţat încă din luna iulie că a ajuns la acorduri pentru vânzarea produsului său 'Focetria', cu 35 de state - printre care şi SUA, unde preşedintele Barack Obama a declarat recent gripa AH1N1 o urgenţă naţională - şi a estimat că va pune pe piaţă 150 de milioane de doze pentru perioada octombrie-decembrie.

Compania britanică Glaxo mizează, în schimb, pe 'Pandermix', aprobat de Uniunea Europeană, legat de care se estimează că a vândut deja 400 de milioane de doze.

Partea leului va reveni însă companiei Roche cu al ei 'Tamiflu' - care nu este un vaccin ci un medicament antiviral - care, în opinia analiştilor, ar trebui să-i asigure cvadruplarea vânzărilor, comparativ cu 2008. Vânzările medicamentului, care s-a dovedit suficient de eficient şi împotriva noii gripe, s-au înzecit în ultimul trimestru, la 994 milioane de franci elveţieni.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
Germania şi Spania vor să îşi reducă achiziţiile de vaccin pandemic Londra, 17 dec /Agerpres/ - Germania şi Spania vor să îşi reducă achiziţiile de vaccin împotriva gripei pandemice şi eventual să returneze producătorilor stocurile excedentare, din cauza cererii interne reduse, o măsură care ar putea afecta profiturile companiilor farmaceutice, transmite Reuters.
Muşat & Asociaţii, alături de Abbott Laboratories în vânzarea diviziei de produse farmaceutice Muşat & Asociaţii a asistat Abbott Laboratories USA cu privire la finalizarea cu succes a uneia dintre cele mai mari tranzacţii cu o valoare de 5,3 miliarde de dolari, incluzând transferul de active şi restructurarea business-ului la nivel mondial în pieţele din Europa (inclusiv România), Canada, Japonia...
Plan şocant în SUA pentru o pandemie AH1N1: bătrânii şi cei cu dizabilităţi nu vor primi îngrijire Preşedintele Barack Obama a decretat deja de sâmbătă, 24 octombrie, urgenţa sanitară la nivel naţional, gripa AH1N1 afectând deja 46 de state, cu milioane de pacienţi contaminaţi, 20.000 de spitalizaţi şi mii de morţi. Aprovizionările cu vaccin se află încă în urma cererii. În acest context, ziarul The...