Cele mai citite
 


Dezbatere publică privind sistemul sanitar de urgenţă
marţi, 3 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Sănătăţii privind autorizare a furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi de transport medical asistat şi transport sanitar neasistat, a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a municipiului Bucureşti şi a serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD) a fost ridicată problema componenţei comisiilor care acordă autorizarea.
În opinia unora dintre participanţi, această comisie ar trebui să cuprindă şi un observator din afară pentru a evita eventualele probleme.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a subliniat că sistemul de urgenţă nu este un sistem deschis unor contracte comerciale, pentru că ar duce la dispariţia sistemului public.
El a precizat că ţări precum Franţa, Anglia, Germania au un sistem public de asistenţă de urgenţă care este foarte important pentru anumite situaţii ce pot apărea. El a reliefat că autorizarea se dă pe baza unei legislaţii care trebuie respectată şi care nu se negociază.
În legătură cu apariţia noilor reglementări, subsecretarul de stat a explicat că erau necesare pentru că, potrivit vechilor ordine, autorizările se făceau fără criterii bine stabilite. Prin actualele reglementări autorizarea se face pornind de la realitatea fiecărui serviciu, care trebuie să aibă un număr de medici bine pregătiţi, aparatura necesară, să aibă o foarte bună organizare şi o dotare conform standardelor. Toate acestea au drept scop interesul pacienţilor pentru a asigura o asistenţă medicală de calitate.
'Până acum autorizarea şi acreditarea a fost una sanitară, care privea mai mult spaţiile şi mai puţin dotarea, organizarea, funcţionalitatea', a precizat Raed Arafat.
În ceea ce priveşte comisia, aceasta va fi alcătuită din reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică, un inginer şi doi medici care vor fi selectaţi din lista stabilită. Componenţa comisiei se va face cu medici din alte judeţe nu din judeţul care cere autorizarea.
Noile reglementări prevăd autorizarea furnizorilor privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgentă prespitalicească, iar autorizarea se va face de către o comisie pe baza unor criterii clare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
SMURD a efectuat peste 160.000 de intervenţii de la înfiinţare Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti a efectuat, în cei trei ani de la înfiinţarea sa, 160.707 intervenţii de urgenţă, acordând asistenţă medicală la 124.229 de persoane.
Un centru de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă se va înfiinţa la Cluj Judeţul Cluj va avea un centru de pregătire a paramedicilor de pe ambulanţele SMURD, prin amenajarea unui spaţiu adecvat, investiţie aparţinând Fundaţiei pentru SMURD, condusă de dr.Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Până în 2014 va continua programul de dotare cu elicoptere a punctelor regionale, susţine dr. Raed Arafat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.