Cele mai citite
 


Seropozitivii sunt din nou bineveniţi în SUA
marţi, 3 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Barack Obama a anunţat că va finaliza ordinul de ridicare a interdicţiei pentru seropozitivi de intrare pe teritoriul american, ordin în vigoare de 22 de ani, încheind astfel un proces început de George W. Bush. Libertatea lor de a călători este astfel reinstaurată, scrie Le Figaro.
Este o interdicţie care durează de 22 de ani şi care va lua sfârşit. Statele Unite stabilesc luni ultimele dispoziţii pentru eliminarea acestei interdicţii de intrare pe teritoriul american, aplicată purtătorilor virusului Sida. Aceştia vor avea voie să intre la începutul anului 2010, a anunţat vineri, 30 octombrie, preşedintele Barack Obama.

'Acum 22 de ani, printr-o hotărâre bazată mai degrabă pe teamă decât pe costuri, Statele Unite au interzis intrarea pe teritoriul lor a celor infectaţi cu virusul sida. Afirmăm că vrem să dispară stigmatul reprezentat de această boală, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să-i tratăm ca o ameninţare pe cei care trăiau cu el şi care veneau aici în vizită', a declarat Obama. El a subliniat că doar zece ţări din lume, printre care şi SUA, aplică o asemenea reglementare. 'Dacă vrem să fim în avangarda luptei împotriva Sida, trebuie să ne comportăm ca atare. De aceea, administraţia va publica luni o ultimă reglementare care elimină interdicţia de intrare, document care va intra în vigoare imediat după Noul An', a afirmat acesta.

Preşedintele a făcut aceste precizări cu ocazia promulgării unei legi de prelungire a măsurilor de ajutorare a bolnavilor de Sida, vizând garantarea tratamentului, în special pentru cei săraci. Textul a fost adoptat de Congres luna trecută.

S-au impus restricţii persoanelor seropozitive care călătoreau din 1987, o perioadă în care existau puţine informaţii despre modul de transmitere a bolii. Ele au fost suprimate în iulie 2008 după semnarea de către preşedintele american George W. Bush a unei legi care triplează pe o perioadă de cinci ani efortul financiar al Statelor Unite de combatere a Sidei, tuberculozei şi malariei.

În septembrie 2008, serviciile americane de imigrare au anunţat că au transpus în reglementarea privind eliberarea vizelor ridicarea interdicţiei de intrare şi de şedere pe teritoriul american a călătorilor seropozitivi. Dar ridicarea acestei interdicţii trebuia să mai treacă de o ultimă etapă procedurală: publicarea unei ultime reglementări de către administraţie. 'Congresul şi preşedintele Bush s-au angajat în această direcţie anul trecut şi trebuie felicitaţi. Noi terminăm munca lor', a declarat preşedintele. Până în prezent, persoanele infectate cu Sida nu aveau voie, cu câteva excepţii, să intre în Statele Unite.

Barack Obama a afirmat, de asemenea, că lupta împotriva Sida este 'departe de a fi terminată'. 'Sida poate nu mai este acuza principală a deceselor la americanii cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, aşa cum era altă dată. Dar 1,1 milioane de americani continuă să trăiască cu Sida în Statele Unite', a afirmat acesta. El a precizat că unele grupuri, precum bărbaţi homosexuali şi persoane de culoare, continuă să înregistreze rate de contaminare 'inacceptabile'.

În Franţa, Jean-Luc Romero, preşedintele Aleşilor locali împotriva Sida (ELCS), a primit cu 'multă plăcere' anunţul făcut de Barack Obama, sperând că va avea un efect de 'bulgăre de zăpadă'. Acesta şi-a exprimat dorinţa ca suprimarea interdicţiei să fie extinsă la persoanele seropozitive 'care doresc să se instaleze în Statele Unite'. Cazul acestora nu a fost abordat, a afirmat acesta. Ministrul francez al Sănătăţii, Roselyne Bachelot, a salutat 'decizia extrem de umană'.

În virtutea legii respective, Statele Unite nu au mai găzduit o conferinţă internaţională despre Sida din 1993.

Potrivit asociaţiei americane Immigration Equality, alte unsprezece ţări din lume interzic intrarea pe teritoriul lor a persoanelor infectate cu virusul Sida. Este vorba de Armenia, Brunei, Irak, Libia, R.Moldova, Oman, Qatar, Rusia, Arabia Saudită, Coreea de Sud şi Sudanul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obama lansează un plan ce vizează reducerea cu un sfert a infectărilor cu HIV în SUA Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi primul plan naţional de luptă împotriva SIDA, în vederea diminuării cu 25 la sută a numărului anual de infectări, informează AFP.
SUA: Obama anunţă o luptă pentru eradicarea cancerului şi îl însărcinează cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi ofensiva pentru 'eradicarea' cancerului în SUA, o luptă comparată cu o 'nouă cucerire a Lunii', şi l-a însărcinat cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden, al cărui fiu a murit de un cancer la creier, relatează AFP.
Deschiderea celei de-a 19-a conferinţe internaţionale privind SIDA, la Washington Circa 25.000 de persoane participă, începând cu duminică, la Washington, la cea de-a 19-a conferinţă internaţională privind SIDA, a cărei temă principală este o nouă mobilizare pentru a pune capăt pandemiei, obiectiv considerat acum posibil, cu tratamentele existente, relatează AFP.
SUA: Preşedintele Obama salută decizia Curţii Supreme de validare a reformei sistemului de sănătate Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează...
SUA-Franţa, 'o alianţă transformată' (articol semnat de Barack Obama şi Francois Hollande) Problema nucleară iraniană, securitatea în Africa, cooperarea economică: înainte de vizita preşedintelui francez Francois Hollande în SUA, cei doi lideri de stat au detaliat axele colaborării dintre ţările lor, într-un articol scris în exclusivitate pentru Le Monde şi Washington Post.
Barack Obama a autorizat trimiterea de rezervişti în Africa de Vest pentru a participa la lupta împotriva Ebola Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Barack Obama, a autorizat joi Pentagonul să trimită rezervişti în Africa de Vest pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola participând la crearea unei infrastructuri logistice necesare, relatează AFP.