Cele mai citite
 


În România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă
marţi, 3 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

La nivel naţional din luna mai când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virsuul AH1N1 şi până în prezent au fost înregistrat 555 de îmbolnvări, a precizat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

El a menţionat că din cele 555 de cazuri de îmbolnăvări, 174 de bolnavi sunt în acest moment în terapie, restul fiind cazuri vindecate.

Cele 174 de cazuri sunt repartizate astfel: Argeş 1, Arad 3, Bucureşti 12, Bacău 3, Brăila 2, Buzău 1, Braşov 4, Cluj 4, Galaţi 1, Dolj 11, Ilfov 1, Iaşi 64, Maramureş 1, Prahova 39, Sibiu 1, Suceava 6, Timiş 1, Teleorman 1, Vaslui 1.
Prof. Streinu a explicat că numărul mare de cazuri confirmate în această perioadă e cauzat de pătrunderea şi răspândirea virusului AH1N1 pandemic în colectivităţile de copii şi tinerii din judeţele Iaşi, Dolj, Prahova şi municipiul Bucureşti.

Urmare a acestei situaţii, în această săptămână s-a luat decizia suspendării cursurilor în două şcoli din municipiul Bucureşti şi în câte o şcoală din judeţele Dolj, Iaşi şi Suceava.
În plus, au mai fost suspendate cursurile în trei clase din trei şcoli în Iaşi şi ale unei clase dintr-o şcoală din Bacău.

Secretarul de stat în MS a anunţat decizia Comitetului de Coordonare pentru Gripă ca începând de luni toate unităţile spitaliceşti să intre în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital.

Unităţile de primiri urgenţe vor avea fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii va elabora un Ordin al ministrului prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic.

Tot din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă.
Din bugetul MS va fi repartizată, în urmatoarea săptămână, suma de 27 000 000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că România are un stoc suficient pentru situaţia actuală, de aproximativ 400 000 de doze de medicamente antivirale, pentru tratament de specialitate. Mai avem în procedură de achiziţie încă 1 375 000 de doze.

Reţeaua de supraveghere şi control este în continuare în alertă maximă pentru depistarea noilor cazuri, iar spitalele de boli infecţioase sunt pregătite în cazul unui aflux de pacienţi.
Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii noiembrie, data estimată fiind 26 noiembrie, a mai spus prof. Streinu.

El a adăugat că vaccinarea se va face cu vaccinul ANTIGRIP realizat de către Institutul 'Cantacuzino'. Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor 1 000 000 de doze de vaccin gripal pandemic de pe piaţă, deoarece toate ofertele primite până pe 2 noiembrie aveau ca termen de distribuţie anul 2010.
El a precizat ca vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a MS şi nu va fi disponibil în farmacii.

Medicii recomandă vaccinarea cu vaccin pandemic în cadru organizat.
Secretarul de stat a mai precizat că primele 1 300 000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele doua mari focare - Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1 300 000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zona.

Mai mult, câte 50 000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj- Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.

Specialistul a subliniat că o persoană poate să facă şi gripă sezonieră şi gripă nouă, explicând că în urma unei gripe, organismul rămâne cu o imunitate scăzută şi atunci, dacă apare un alt virus, se poate lua.
Secretarul de stat atrage atenţia populaţiei să se respecte regulile de igineă, respectiv spălatul pe mâini, pe faţă, spălatul nărilor, cât mai des, pentru a limita transmiterea.

Referitor la vaccinare, aceasta trebuie făcută separat pentru gripa sezonieră, vaccinul având trei tulpini, şi separat pentru gripa pandemică, cu o singură tulpină.
În legătură cu diversele scenarii privind decesele, prof. Streinu Cercel a spus că Consiliul UE a făcut astfel de scenarii încât în Europa se poate ajunge la un număr de 40.000 de decese până la 220.000. Este vorba de gripa sezonieră.

În ceea ce priveşte focarul de la Sinaia, medicul a menţionat că acesta a fost închis şi toate cele 40 de peroane au fost externate.
Privitor la simptome, orice persoană care dezvoltă tuse seacă, secreţii nazale apoase, febră 37,5-38,2 trebuie să se autoizoleze şi să nu meargă la serviciu, iar părinţii să nu îşi trimită copiii la şcoală şi nici la grădiniţă.
Următorul pas este să ia legătura cu medicul de familie prin telefon şi să stabilească cu acesta ce urmează să facă.

Testele clinice care diferenţiază gripa sezonieră de cea pandemică nu se fac la cerere. Testarea se face la indicaţia medicului, dar la cinci zile de la contact.
Testele sunt primite gratuit de OMS, a precizat prof. Streinu, spitalele achiziţionând doar consumabilele. Nu se fac teste la pacienţii fără nicio simptomatologie.
În vaccinul pandemic fabricat de Institutul 'Cantacuzino' s-a luat tulpina din California 2009, a evidenţiat prof. dr. Streinu.

În ceea ce priveşte durata acestei pandemii, aceasta poate să fie până la doi ani, de acum încolo. Prof. Streinu a apreciat că se aşteapă la o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare, adăugând că în lupta dintre gripa sezonieră şi gripa pandemică, de data aceasta a câştigat gripa pandemică.
El atrage atenţia persoanelor care sunt contaminate şi nu se autoizolează că încalcă legea şi pot face până la doi ani de închisoare.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Doze de vaccin împotriva A/H1N1 livrate până pe 30 noiembrie Următoarele cinci transporturi de vaccin gripal pandemic vor pleca, în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă, către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene din zonele de centru, vest şi est ale ţării, urmând ca, până pe 30 noiembrie, să fie livrate în teritoriu toate cele 1.340.000 de doze de vaccin Cantgrip...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Ministerul Sănătăţii va organiza concursul de rezidenţiat în 23 noiembrie Ministerul Sănătăţii va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Sponsorizări ISU în 2015 - Materiale IT, furtunuri, echipamente medicale, materiale de construcţii, televizoare, hârtie igienică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a publicat marţi pe site sponsorizările primite de inspectoratele teritoriale în anul 2015, materiale de peste 100.000 de lei primind ISU Bucureşti Ilfov, ISU Buzău, ISU Timiş, ISU Suceava şi IGSU.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.