Cele mai citite
 


Noua gripă - tehnologie politică în Ucraina
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În Ucraina, gripa porcină a devenit tehnologie politică. Dacă pe valul unei alte boli Viktor Iuşcenko a devenit preşedinte al ţării, pe culmile celei de-a doua el şi-ar putea prelungi şi păstra puterea. Pentru prima dată în cei cinci ani de preşedinţie, Iuşcenko are şansa reală să proclame starea de urgenţă şi să amâne alegerile prezidenţiale, notează cotidianul rus Izvestia într-un reportaj inedit de la Kiev.
Numărul de regiuni care au intrat sub incidenţa carantinei este în creştere. Acum nu mai este vorba doar de regiunea de Vest a Ucrainei, ci şi de Crimeea. Numărul de noi cazuri de îmbolnăvire se dublează în fiecare zi. Acest lucru îi oferă preşedintelui Iuşcenko şansa să declare: nu este timpul pentru vot - în pericol este sănătatea naţiunii!

Primii care au început să vorbească despre caracterul suspect al epidemiei au fost oponenţii preşedintelui. Astfel, deputata Inna Bogoslovskaia a declarat că infecţia virală a fost suprapusă special peste cea bacterială, pentru a-i da noii gripe o putere zdrobitoare, că aceasta seamănă cu ciuma pulmonară din China.

Potrivit Izvestia, este semnificativ faptul că primele regiuni care au avut de suferit s-au dovedit cele care înainte îl sprijineau pe Iuşcenko, dar care acum s-au reorientat spre forţele de extremă dreapta. Să întoarcă aceste regiuni pe 'făgaşul corect' poate doar o 'mână forte': conştientizând acest lucru, Iuşcenko a iniţiat o vizită în 'Lvovul bolnav'.

Iulia Timoşenko, o altă 'deţinătoare de mâni forte', chiar dacă feminine, nu se deplasează prin regiuni. Ea luptă cu gripa de la Kiev, ţinând în continuare şedinţe de guvern şi demonstrând: dintre toţi miniştrii, ea singura este capabilă să învingă nenorocirea. Pentru învingerea flagelului, statul ucrainean a alocat deja 3 miliarde de grivne /circa 400 de milioane de dolari/.

În competiţia 'cine va anula primul toate acţiunile electorale în masă' a câştigat opozantul Viktor Ianukovici. Apoi, la concertele electorale a renunţat şi Iulia Timoşenko. Staff-ul lui Iuşcenko s-a reorientat al treilea. Pe lângă răsunătoarea campanie 'Pentru noi, sănătatea naţiunii este mai importantă decât victoria în alegeri', se economisesc bani ce ar fi fost cheltuiţi pentru mitinguri şi pentru deplasarea candidaţilor prin ţară, subliniază Izvestia.

În schimb, aceiaşi candidaţi au primit dreptul gratuit să-şi facă promovare în timpul maratoanelor televizate ce se desfăşoară pentru a treia zi consecutiv pe posturile ucrainene. În timpul lor, reclama pentru candidaţi se rânduieşte cu cea pentru măştile din tifon - la fel de inutile în lupta cu gripa, ca şi politicienii înşişi, comentează Izvestia, precizând că, pentru a te feri de noua gripa, sunt necesare fie măşti foarte groase, asemeni celor de la orele sovietice de apărare naţională, fie aparate de respirat.

Panica a început chiar şi în cabinetul de miniştri. În farmacia de la guvern, închisă pentru electorat, se întind cozi - vreo 200 de oameni. Se aşteaptă un lot de unguente cu oxalină. În schimb, ucraineanul simplu încearcă să se salveze cu termoforul, ceapa şi usturoiul. Cel mai eficient soi de usturoi se numeşte 'Moskalul'. Într-o singură zi, acesta s-a scumpit de şase ori, ajungând acum până la 4 dolari pe kilogram, notează în final ziarul rus.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripă porcină: Crucea Roşie ungară trimite un ajutor de urgenţă Ucrainei Crucea Roşie ungară a oferit marţi 40.000 de măşti medicinale şi medicamente ambasadei ucrainene de la Budapesta, ca parte a eforturilor de limitare a epidemiei de gripă din ţara vecină, relatează MTI.
În campanie electorală cu Tamiflu şi măşti antigripă Gripa porcină se răspândeşte rapid în Ucraina: 200.000 de bolnavi, 67 de morţi şi un apel dramatic la ajutor din exterior. Luaţi prin surprindere, însă cu un ochi la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de peste două luni, preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko încearcă...
Botoşani: Gripa porcină, confirmată la bărbatul de 54 de ani care a decedat marţi Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani confirmă că bărbatul de 54 de ani, care a decedat, marţi, în timp ce era transferat către o clinică din Iaşi, avea virusul grupei porcine.
Ţările vecine vin în ajutorul Ucrainei împotriva gripei noi Slovacia, România, Polonia şi Ungaria vor trimite Ucrainei, ţară puternic afectată de epidemia de gripă nouă, ajutoare pentru lupta împotriva virusului A/H1N1, relevă un comunicat emis luni Ministerul ucrainean de Externe, citat de Interfax.
Satu Mare: Suspiciunea de gripă porcină nu se confirmă, anunţă DSP Bărbatul internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare cu suspiciune de gripă porcină va fi externat miercuri, analizeze de laborator infirmând existenţa acestui virus.
Satu Mare: Plan de intervenţie în caz de gripă porcină, adoptat de CJSU Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a adoptat miercuri un plan de măsuri şi intervenţie în caz de pandemie de gripă porcină, având în vedere numărul de decese cauzate de virusul AH1N1 în Ucraina.