Cele mai citite
 


Colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială
miercuri, 21 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială vor colabora în scopul dezvoltării strategiei în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani, precizează un comunicat al ministerului menţionat, remis miercuri AGERPRES. (Sursa: Agerpres)

Banca Mondială va asigura asistenţă Ministerului Sănătăţii în implementarea priorităţilor definite de ministrul Ion Bazac, instituţia internaţională actualizând, totodată, raportul privind oportunitatea construcţiei şi reabilitării spitalelor, înaintat Guvernului precedent în 2003.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a avut, marţi, o discuţie oficială cu Benoit Blarel, şeful Biroului Băncii Mondiale la Bucureşti, cu privire la problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, priorităţile şi strategia Ministerului Sănătăţii, precum şi la stadiul implementării proiectelor derulate cu sprijinul instituţiei internaţionale.
'Sunt încântat că, pentru prima oară într-o perioadă lungă de timp, Ministerul Sănătăţii are o strategie bine definită şi, în consecinţă, îşi poate stabili clar priorităţile', a subliniat Benoit Blarel.
În urma întâlnirii, Benoit Blarel şi-a manifestat disponibilitatea de a asigura consultanţă Ministerului Sănătăţii pentru îndeplinirea priorităţilor stabilite de ministrul Ion Bazac. Astfel, cei doi oficiali au convenit asupra alcătuirii unei echipe comune de lucru, care să definească principalele direcţii strategice de dezvoltare a domeniului sănătăţii pentru următorii 3-4 ani. Această strategie se va integra într-un plan stabilit la nivel regional, cu obiective şi ţinte strategice pentru România.
'Pentru a asigura sustenabilitatea reformei în sistemul românesc de sănătăte nu avem nevoie să reinventăm roata, ci să validăm gândirea noastra strategică, făcând uz de expertiza vastă a unor instituţii de prestigiu la nivel global, cum este Banca Mondială. Într-un context economic nefavorabil, această instituţie poate asigura Ministerului Sănătăţii acces la finanţări, în plus poate furniza consultanţa strategică, în scopul identificării soluţiilor optime pentru rezolvarea problemelor din sănătăte', a declarat Ion Bazac.
Cei doi au abordat şi evidenţiat priorităţile şi problemele din cadrul proiectelor cofinanţate de Banca Mondială, printre care şi Programul de Reformă a sectorului sanitar, faza a II-a.
Ion Bazac a semnalat faptul că asistenţa medicală primară, parte componentă a acestui program, este o prioritate a mandatului său, în condiţiile în care serviciile medicale în mediul rural sunt slab dezvoltate, iar această direcţie a fost stopată de administraţia anterioară. La rândul său, oficialul Băncii Mondiale a remarcat necesitatea îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie a fondurilor şi de management al proiectelor în desfăşurare. Astfel, ministrul Sănătăţii s-a angajat să depună toate eforturile pentru eficientizarea utilizării fondurilor disponibile prin Banca Mondială şi alţi cofinanţatori.
În cadrul discuţiilor, ministrul Sănătăţii a solicitat Băncii Mondiale sprijin în analiza realismului şi oportunităţii implementării programului de construcţie şi reabilitare a unor spitale, ţinând cont şi de restricţiile bugetare. Banca Mondială urmează să trimită la Bucureşti, în perioada imediat următoare, o echipă de experţi de la Washington, care va evalua situaţia existentă, precizează comunicatul Ministerului Sănătăţii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică României în domeniul sănătăţii Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - In timpul întrevederii de vineri, dintre ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi Orsalia Kalantzopoulos, director al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările Baltice, Europa şi Asia Centrală, s-au discutat detaliile implementării noii politici a medicamentului...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Obiectivele în domeniul sănătăţii, aproape neschimbate în programul Guvernului Guvernul Ponta 3 păstrează în programul politic pe care îşi va asuma răspunderea în Parlament majoritatea obiectivelor în domeniul sănătăţii pe care le-a avut şi în programul precedent.
Achimaş-Cadariu: Este nevoie de 597 de incubatoare; ministerul a alocat 7,3 milioane euro Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat marţi că în România s-au făcut paşi importanţi în dezvoltarea programelor de asistenţă medicală pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, precum şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare mamei şi copilului.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.