Cele mai citite
 


În campanie electorală cu Tamiflu şi măşti antigripă
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Gripa porcină se răspândeşte rapid în Ucraina: 200.000 de bolnavi, 67 de morţi şi un apel dramatic la ajutor din exterior. Luaţi prin surprindere, însă cu un ochi la campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de peste două luni, preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko încearcă să pozeze în salvatorii naţiunii, notează publicaţia germană Der Spiegel.
În prezent, şcolile şi centrele de îngrijire zilnică au fost închise, au fost distribuiţi fluturaşi care informează oamenii cum să se comporte în cazul contactării virusului, iar populaţia a fost sfătuită să poate măşti chirurgicale atunci când foloseşte transportul în comun şi taxiurile.

Cea mai puternic lovită a fost regiunea Lvov din extremitatea vestică a Ucrainei, unde 70.000 de persoane au fost infectate cu gripa nouă.

Guvernul, în mod clar surprins de forţa epidemiei, a reacţionat cu fervoare. Nouă provincii au fost plasate sub carantină, iar ministrul sănătăţii, Vasil Kniazevici, a avertizat că măsurile se pot extinde în orice moment şi în alte părţi ale ţării.

De asemenea, preşedintele Iuşcenko a făcut un apel dramatic la ajutor internaţional pe parcursul sfârşitului de săptămână trecut, în condiţiile în care Ucraina nu a putut să facă singură faţă virusului considerat o ameninţare la adresa 'securităţii naţionale'. Polonia şi Slovacia au răspuns deja acestui apel, trimiţând 200.000 de măşti.

Străzile capitalei Kiev sunt neobişnuit de goale, iar oamenii îşi acoperă gura şi nasul cu hainele sau cu bandaje. Totodată, autorităţile iau în considere ca meciul de miercuri din Liga Campionilor, dintre Dinamo Kiev şi Inter Milan, să se desfăşoare cu porţile închise pentru ca suporterii să nu se infecteze unii pe alţii.

Pe de altă parte, nu este uşor de distins câte din morţi şi infecţii sunt cauzate de virusul HIN1. În acest moment, nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu poate formula un răpuns la această întrebare. O delegaţie a acesteia a sosit luni seara, la Kiev, pentru a evalua situaţia.

Potrivit Tatianei Bahteieva, şefa comisiei pentru sănătate din cadrul parlamentului de la Kiev, vestul Ucrainei a fost în mod deosebit afectat deoarece acolo a fost deja un îngheţ la sfârşitul lui septembrie. Frigul i-a luat pe oameni pe nepregătite, mulţi nu deschiseseră încălzirea centrală şi chiar şi azi multe apartamente sunt neîncălzite, explică parlamentarul. În plus, speculează Bahteieva, membră a Partidului Regiunilor, există mulţi ucraineni care au lucrat pe timpul verii în Polonia şi România şi care, la întoarcerea acasă au luat factorul patogen cu ei.

Cu două luni bune înainte de alegerile prezidenţiale, ca urmare a pericolului de infectare, o mulţime de apariţii ale candidaţilor în campanie au fost anulate, însă aceştia îşi continuă campania electorală, chiar dacă aceasta se poartă mai ales la nivelul disputelor şi acuzaţiilor în timpul acestui moment dramatic.

Spre exemplu, Viktor Ianukovici, principalul candidat al formaţiunii pro-ruse, Partidul Regiunilor, a acuzat-o recent pe Timoşenko pentru faptul că aceasta şi-a chemat susţinătorii la întruniri de partid chiar dacă fusese avertizată anterior în privinţa pericolelor infecţiei. Între timp, preşedintele Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko, care se află la rândul lor în competiţie pentru ocuparea celei mai înalte funcţii în stat, încearcă să pară manageri eficienţi în această criză.

Unii observatori cred că o mare parte din agitaţia privind creşterea numărului de cazuri de gripă nouă este cauzată de campania electorală. În realitate, rata cazurilor de gripă nouă nu este semnificativ mai mare decât cea a cazurilor de gripă sezonală, a explicat, Kost Bondarenko, directorul Institului pentru Managementul Problemelor de la Kiev pentru ziarul rus Trud, însă este vorba de politicieni care vor să pară salvatorii naţiunii.
Notare
Comentarii
de Aly
Masti antigripa :))))))))
Nu stiam ca s-au inventat mastile antigripa :)))))
Nu exista asa ceva!!!
Oricum toata debandada asta care se face cu gripa "porcina" este de prost gust.....nu se face o campanie de informare a populatiei (manifestari, populatia cu risc etc etc), asta trebuie sa stie omul de rand ca sa isi ia metodele pe protectie.
In schimb....va vaccinam popor, ca doar noi suntem darnici cu voi si va ocrotim sanatatea.....asa ca veniti sa va vaccinam, veniti sa ne fiti cobai cu acte in regula!!!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa nouă, o 'urgie' în beneficiul companiilor farmaceutice (experţi ruşi) În realitate, nu există niciun fel de pandemie de aşa-numită gripă porcină sau nouă, iar întreaga isterie legată de virusul A H1N1 nu este decât o modalitate de îmbogăţire în particular a companiilor farmaceutice, au declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei de...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Rusia ameninţă să-şi suspende participarea la OMS Rusia şi-ar putea suspenda calitatea de membră a Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă informaţiile apărute în presa occidentală despre complicitatea scandaloasă dintre consultanţii OMS şi marile companii farmaceutice în decretarea pandemiei de gripă porcină se vor adeveri, a avertizat vineri Igor...
Gripa porcină a revenit în Mexic: cel puţin 29 de morţi Cel puţin 29 de persoane din cele 1.500 infestate cu virusul A (H1N1) de la începutul acestui an au decedat, relevă un bilanţ reactualizat al autorităţilor sanitare mexicane. Cu toate acestea, ministrul sănătăţii din această ţară latinoamericană Salomon Chertorivski a spus că autorităţile nu intenţionează...
Ţările vecine vin în ajutorul Ucrainei împotriva gripei noi Slovacia, România, Polonia şi Ungaria vor trimite Ucrainei, ţară puternic afectată de epidemia de gripă nouă, ajutoare pentru lupta împotriva virusului A/H1N1, relevă un comunicat emis luni Ministerul ucrainean de Externe, citat de Interfax.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.