Cele mai citite
 


Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei
marţi, 27 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul "Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin".

Potrivit studiului, doar 2% dintre femei ştiu că virusul HPV este responsabil de apariţia cancerului de col uterin. Un procent îngrijorător - 65% - dintre femeile participante la studiu nu deţin niciun fel de cunoştinţe legate de cauzele cancerului de col uterin. România se situează pe locul 1 în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin, cu peste 2.200 de decese înregistate în fiecare an. Totodată, aproximativ 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin sunt diagnosticate anual, în diferite stadii.

Prof. dr. Rodica Anghel, directorul Institutului de Oncologie din Bucureşti, a menţionat că studiul este binevenit şi realist din punct de vedere al raportării pe grupe de vârstă a maladiei. Ea a subliniat că, potrivit studiului, femeile se informează despre papiloma virus şi despre boală de la televiziuni, atrăgând atenţia că lipsa de informare reprezintă un eşec al sistemului medical.
''Este absolut necesară o campanie organizată şi susţinută de sistemul sanitar împreună cu ONG-urile, pentru ca femeile să fie mai bine informate'', a spus prof. dr. Rodica Anghel.
Ea a remarcat şi faptul că un procent foarte mare de femei - 64% - consideră că ele nu vor face niciodată această boală, pentru că sunt sănătoase şi respectă regulile de igienă.
Îngrijorător este şi faptul că doar 18% dintre femei fac legătura dintre cancerul de col uterin şi virusul HPV şi cunosc cauzele bolii. Directoarea IOB a evidenţiat rolul Fundaţiei "Renaşterea" în programele de depistare precoce a acestei boli cu ajutorul unei unităţi mobile.
''În cadrul acestei campanii, un număr mare de femei din mediul rural au aşteptat să facă testul Papanicolau'', a spus prof. dr. Rodica Anghel, adăugând că în prezent, în România nu există un program naţional de screening pentru cancerul de col uterin, ''ceea ce este foarte grav, având în vedere faptol că ne aflăm pe primul loc ca mortalitate în ţările din Europa''.
Prof. dr. Anghel optează pentru realizarea unui program de depistare pe termen mediu şi apoi pe termen mai lung, în care să fie inclus şi vaccinarea HPV.
Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul ''Elias'' din Bucureşti, prof. dr. Radu Vlădăreanu, a spus că locul întâi pe care îl ocupă România în Europa în ceea ce priveşte cancerul de col uterin are drept cauză, în primul rând, ignoranţa. El a subliniat că femeile sunt depistate, de cele mai multe ori, din întâmplare şi în stadii avansate, ceea ce are implicaţii sociale puternice.
Directorul Institului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, apreciază că situaţia dramatică a cifrelor referitoare la cancerul de col uterin se poate schimba, acesta fiind singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin screening periodic şi vaccinare.
El consideră că legătura de cauzalitate dintre infecţia cu virusul HPV şi cancerul de col uterin a fost demonstrată fără niciun dubiu de virusologul german prof. dr. Harald Zurhausen şi a afirmat că vaccinarea este benefică şi previne apariţia acestei boli mai târziu, mai ales în România, unde viaţa sexuală începe la 10-12.
Şi directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", prof. dr. Bogdan Marinescu, este de părere că screeningul reprezintă o necesitate, subliniind că acesta ar trebui să se realizeze chiar în instituţii, periodic. El a apreciat activitatea pe care o desfăşoară Fundaţia "Renaşterea" în organizarea campaniilor de depistare a cancerului de col şi a cancerului de sân.
Preşedinta Fundaţiei "Renaşterea, Mihaela Geoană, a subliniat că toate campaniile desfăşurate şi preocupările pentru prevenirea cancerului au fost posibile prin activitatea unei echipe de femei dedicate acestei activităţi. Ea consideră că problema principală este educaţia sanitară corectă.
Mihaela Geoană a amintit că în urmă cu şapte ani, fundaţia a început campaniile de prevenire pentru cancerul de sân şi a spus că pentru o educaţie eficientă este necesară implicarea în campanie a Ministerului Educaţiei.
Referindu-se la unitatea mobilă a Fundaţiei "Renaşterea", Mihaela Geoană a subliniat că aceasta este extrem de utilă, mai ales pentru mediul rural şi consideră că este necesară continuarea acestei campanii, la care pot participa şi medici specialişti, capabili să explice pe înţelesul tuturor femeilor importanţa prezentării la medic.
Preşedinta Fundaţiei ''Renaşterea'' consideră un pas înainte descoperirea legăturii dinte virusul HPV şi cancerul de col uterin şi şi-a exprimat speranţa că în curând, cercetătorii vor putea găsi vaccinuri şi tratamente şi pentru alte forme de cancer.
Mihaela Geoană consideră că este necesară o campanie solidă de informare a populaţiei înainte de a începe vaccinarera HPV, pentru a nu rata scopul.
"Vom fi un partener pentru oricine doreşte să lucreze cu noi", a spus preşedinta Fundaţiei "Renaşterea".
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin este o ocazie în plus de a aminti femeilor să facă o vizită medicului ginecolog şi să le recomande acelaşi lucru prietenelor, mamelor, fiicelor. Acestă săptămână se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv, cu sprijinul Glaxco Smith Kline şi este susţinută în 2009 de Fundaţia "Renaşterea", Societatea de Obstetrică-Ginecologie, Federaţia Asociaţiei Studenţilor de Medicină etc. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Campanie de informare privind prevenţia şi depistarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a desfăşurat, timp de un an, o companie de educare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin.
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât...
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Dr. Cristian Irimie: Cancerul de col poate fi prevenit Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin.
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.