Cele mai citite
 


Elveţia: spitalele, ecuaţie imposibilă
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Elveţia număra, în 2007, 321 de spitale. Jumătate şi tot sunt prea multe, a spus Pascal Couchepin înainte de a ieşi la pensie. Confederaţia speră să facă presiune cu noul sistem de finanţare cu preţ fix pentru fiecare caz. În replică, partenerii interesaţi spun că discuţiile legate de numărul spitalelor constituie o falsă dezbatere, dar că indispensabile sunt concentrările, scrie publicaţia elveţiană Le Temps.
Cu puţin înainte de a ieşi la pensie, directorul Oficiului federal al sănătăţii publice, Thomas Zeltner, şi şeful său, Pascal Couchepin, au lansat acelaşi avertisment: în următorii ani va trebui să se închidă o treime, chiar jumătate din numărul total al spitalelor din Elveţia. Mesajul nu este complet nou, dar el a câştigat o nouă actualitate la ora la care primele de asigurări de sănătate pentru 2010 cresc.

Recent, Thomas Zeltner a făcut precizări referitoare la ideea sa: 'În Elveţia avem o rată a paturilor de spital superioară standardelor internaţionale. Asta nu înseamnă că o treime din spitale sunt de prisos. Noi vrem o calitate bună la un preţ rezonabil. Iar calitatea depinde de numărul cazurilor tratate. Acesta şi este motivul pentru care nu ne putem mulţumi să spunem că trebuie închise 100 de instituţii spitaliceşti. Trebuie să ne gândim la utilizarea lor. Spitalele mici se pot specializa'.

Se poate calcula numărul ideal de spitale pentru populaţia Elveţiei?, se întreabă publicaţia. Confederaţia se fereşte să răspundă la această întrebare, socotind că este de competenţa cantoanelor să facă acest lucru. Dar ea îşi pune speranţe mari în noul sistem de finanţare a spitalelor, prevăzut să intre în vigoare în 2012. După această dată, o instituţie spitalicească nu va mai putea factura separat numărul de zile de internare ale fiecărui pacient, ci va primi, indiferent de durata spitalizării, un preţ fix pentru fiecare caz, a cărui structură tarifară rămâne în continuare de fixat.

Într-un interviu acordat recent ziarului Le Temps, Pierre-Yves Maillard, care răspunde de departamentul sănătate şi acţiune socială din cantonul Vaud, consideră că dezbaterea referitoare la numărul ideal de spitale nu are sens. 'Putem urmări evoluţia numărului de paturi de spital pe locuitor. Acest număr s-a redus în cursul ultimilor zece ani. Pentru ca el să continue să scadă va trebui, este adevărat, să urmărim concentraţia locaţiilor spitaliceşti', a spus el. Ministrul socialist recunoaşte totuşi că acest proces, ilustrat de viitorul Spital Riviera-Chablais la Rennaz, răspunde în primul rând unor imperative legate de calitate, dar că nu va conduce neapărat la un important câştig în materie de costuri.

Heinz Locher, consilier în sectorul sănătăţii publice, constată la rândul său: 'Adevărata problemă constă în atomizarea ofertei: sunt prea multe spitale care vor să facă totul şi care nu au masa critică necesară. Dezbaterea trebuie să se axeze pe numărul minim de servicii care trebuie livrate, care se va stabili potrivit standardelor internaţionale de calitate. Generalizarea preţurilor fixe pe fiecare caz în parte, cu începere din 2012, este un pas în această direcţie. Tarifele vor avea implicit o influenţă asupra ofertei: un spital de district va calcula rapid numărul intervenţiilor de care are nevoie ca să-şi amortizeze cheltuielile fixe'.

În unele cantoane, această schimbare anunţată provoacă efecte secundare nefaste. Spitalele se grăbesc să-şi amelioreze dotările, pentru a se poziţiona mai bine şi pentru ca investiţiile lor să intre în calculul tarifului. Este exact ceea ce se întâmplă în regiunea Bale, unde patru spitale au planificat deja, sau sunt pe cale să facă acest lucru, un centru de implantare de catetere cardiace. O atitudine care lasă să se prezică ce poate fi mai rău pentru procesul de repartizare a prestaţiilor. Încercarea de a concentra medicina de vârf arată limitele acţiunii. Heinz Locher merge chiar mai departe: 'S-ar putea bifa toată planificarea spitalicească. Nu trebuie să facem lista spitalelor, ci condiţii pentru a fi rambursat pe baza asigurării de bază. Ar fi suficient să se stabilească preţul şi criteriile de calitate ce trebuie respectate. Acest lucru ar permite renunţarea la acordul intercantonal asupra medicinei de vârf. Pentru că, în aşteptarea acestei repartiţii, asistăm la o politică de supraechipare'.

Bernhard Wegmuller de la asociaţia naţională a spitalelor subliniază că numărul spitalelor este de zece ani în continuă scădere. 'În aceste condiţii, problema centrală nu este că prestaţiile trebuie să fie repartizate între 50 sau 200 de instituţii spitaliceşti', consideră el. Oficialul recunoaşte totuşi că procesul de concentrare este mai încet în anumite cantoane care trebuie să ţină seamă de echilibrele regionale. Elveţia romandă este cea mai avansată şi de asemenea grupurile intercantonale au progresat la rândul lor mult. Chiar dacă Zurich şi ministrul sănătăţii de aici, Verena Diener, au încins spiritele anunţând, acum zece ani, închiderea spitalelor regionale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
INTERVIU Bănicioiu: Sănătatea nu are o problemă de finanţare, esenţa este modul cum administrăm fondurile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre consiliile etice din spitale, despre lista de medicamente gratuite şi compensate, dar şi despre faptul că sistemul de sănătate nu are o problemă de finanţare, ci important este modul în care sunt administrate fondurile...
Eugen Nicolăescu: Bugetul alocat în 2014 medicinii de familie va fi de 8,5-9% din FNUASS Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, la Craiova, în cadrul unei dezbateri pe tema proiectelor de acte normative privind reforma sistemului sanitar, că bugetul alocat anul viitor medicinii de familie va fi de 8,5-9% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate /FNUASS/...
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...