Cele mai citite
 


Medicul generalist trebuie să se implice direct în tratamentul împotriva cancerului
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia
 

Preşedintele Nicolas Sarkozy a dezvăluit luni, la Marsilia, cele trei obiective ale Planului cancer II: dezvoltarea cercetării în vederea îmbunătăţirii asistenţei medicale, reducerea inegalităţilor şi reinserţia foştilor bolnavi de cancer, scrie săptămânalul L'Express.

Doctorul Françoise May-Levin, de la Liga naţională de combatere a cancerului, afirmă că măsurile anunţate sunt în deplină armonie cu actualele necesităţi. Cele trei obiective ale planului răspund exigenţelor observate pe teren zilnic. Cele cinci instituţii model anunţate de preşedinte sunt o idee foarte bună, deoarece vor contribui la intensificarea cercetării franceze şi la imaginea pe plan internaţional. Bugetul alocat, considerabil, se orientează în acest sens.

Acum, inegalităţile sunt de ordin financiar, social şi geografic. Pentru remedierea acestei situaţii, este nevoie în primul rând de informare. Este indispensabil să se vină în întâmpinarea nevoilor populaţiei defavorizate şi a persoanelor izolate - care sunt în majoritate persoane în vârstă. Centrele de depistare instalate în unele oraşe sunt unul din răspunsurile la această problemă. Traducerea afişelor de informare privind cancerul în alte limbi, precum araba de exemplu, poate fi o altă problemă.

Aşa cum a afirmat Nicolas Sarkozy, ceea ce trebuie să se schimbe este imaginea referitoare la cancer, deoarece reinserţia foştilor bolnavi în viaţa socială şi profesională este dificilă în continuare. Starea de depresie rezultată din tratamentul cancerului este foarte frecventă la bolnavi. Familia şi apropiaţii acestora trebuie să cunoască şi să înţeleagă acest aspect al cancerului. Deci ei trebuie să fie informaţi de medicul lor generalist, care trebuie să joace un rol în combaterea cancerului şi să se implice direct în procesul de tratare apoi de vindecare. El este acela care trebuie, în primul rând, să-l orienteze pe pacient către specialist. Este deci important ca el să rămână în contact direct cu bolnavul şi să-l urmărească pe termen lung. Această relaţie de proximitate şi de încredere va favoriza reintegrarea graduală a bolnavului la locul de muncă. Există în prezent persoane care au avut cancer şi care afirmă că au fost nevoite să-şi schimbe locul de muncă după ce s-au vindecat.

Mai ales în întreprinderi, pacienţii ascund adesea faptul că au fost trataţi de 'o boală rară', deoarece ştiu că la un interviu de angajare acest detaliu poate să le aducă un prejudiciu. Există o problemă chiar cu asigurările: atunci când vor să cumpere un apartament sau să reconstruiască, li se închide uşa în nas! Trebuie să existe o solidaritate naţională pentru a permite acestor bolnavi să ia viaţa de la capăt. Guvernul trebuie să acorde atenţie şi celor din anturajul bolnavilor şi să adopte măsuri care să-i vizeze, ca de exemplu introducerea unui concediu de solidaritate.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
LUNA MARTIE – dedicată din nou luptei împotriva cancerului intestinului gros Informare depre cea mai simplă metodă neinvazivă de depistare precoce a cancerului intestinului gros Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă și în acest an, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!"
FABC: Campanie de informare cu privire la cancerul intestinului gros Luna martie este dedicată luptei împotriva cancerului intestinului gros, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuând şi în acest an campania de informare cu privire la această boală sub sloganul "Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!".
(Corespondenţă) Carta Europenă a Drepturilor Bolnavilor de Cancer, lansată la PE de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului Bruxelles, 4 feb - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Prima Cartă Europeană a Drepturilor Bolnavilor de Cancer, la realizarea căreia au participat cele mai importante organizaţii ale pacienţilor şi comunităţii medicale din Europa, a fost lansată marţi, la Strasbourg, la Parlamentul European...
Campanie împotriva cancerului la sân: Prevenţia - extrem de importantă la femeile de peste 45 de ani Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer desfăşoară în luna octombrie campania de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul", cu mesajul "Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!", cea de-a treia ediţie la nivel naţional pe această temă fiind lansată...
Mubarak este tratat de cancer în Arabia Saudită (presă) Cairo, 2 mar /Agerpres/ - Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak este supus unui tratament medical împotriva cancerului în Arabia Saudită, scrie cotidianul egiptean Al-Akhbar în ediţia de miercuri, contrazicând astfel informaţiile oficiale cu privire la situaţia lui Mubarak.
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...