Cele mai citite
 


Prof. Streinu-Cercel : România ar trebui să fie pregătită să-şi asume până la 6000 de posibile decese
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România ar trebui să fie pregătită să trateze şi eventual să-şi asume până la 6000 de posibile decese produse din cauza virusului A/H1N1, a declarat, marţi, prof.dr. Adrian Streinu Cercel, în cadrul audierilor de la Comisa de sănătate a Parlamentului.
'O categorie la care suntem şi noi în momentul de faţă - şi e bine că suntem aici- este o rată de deces de sub 0,1% . Dacă lucrurile stau aşa, atunci România ar trebui să fie pregătită să trateze şi eventual să-şi asume circa 3300 până la 6000 de posibile decese. Ce înseamnă acest lucru faptic? înseamnă că trebuie să fim pregătiţi cu secţie de terapie intensivă şi respectiv cu ventilaţia mecanică pentru a putea asista aceşti pacienţi', a spus Streinu Cercel.

El a precizat că în ultima perioadă de timp, acest virus a înregistrat progrese din punct de vedere al vitezei cu care se propagă de la o persoană la alta, iar cei care se ocupă de boli infecţioase ştiu cât se poate de clar că virusul gripal îşi creşte virulenţa şi agresivitatea pe măsură ce face pasaje interumane.

'De aici şi riscul de apariţie a unor posibile decese', a subliniat profesorul Streinu Cercel.

El a spus că în cadrul acestui program de pandemie s-au calculat riscurile potenţiale plecând de la cinci tipuri de scenarii pe cele cinci categorii de nivel pandemic şi în funcţie de indexul de severitate al pandemiei s-au identificat cinci astfel de categorii.

Adrian Streinu Cercel a arătat că din toate datele adunate până în prezent s-a observat clar că aceşti pacienţi dezvoltă acest virus într-un timp foarte scurt, circa 72 de ore, şi că se poate ajunge să nu se mai poată face trasnferul de gaze la nivel pulmonar, caz în care pacienţii se sufocă.

Cercel a precizat că pentru a susţine acest lucru încă din 2006 a fost demarat un program al Băncii Mondiale de susţinere a terapiilor intensive şi a modulelor de terapie intensivă de la nivelul centrelor regionale de boli infecţioase, procedură încheiată în prezent.

El a adăugat că în contextul în care în cursul acestei săptămâni, la nivelul Ministerului Sănătăţii se va primi răspuns de la Banca Mondială, atunci aceste echipamente ar putea să intre în ţară în cursul lunii decembrie.

'Până atunci va trebui să punem la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. Acest lucru a fost organizat şi se ştie în momentul de faţă pasabilitatea pacienţilor, inclusiv distanţele cele mai apropiate de terapie intensivă. Avem localităţi în România care sunt la circa 46 de km distanţă de terapie intensivă cu potenţial de astfel de pacienţi. Lăsând aceste lucruri deoparte, ne uităm în partea cealaltă cum s-ar putea întâmpla acest lucru, prin disiminarea virusului la nivel rural, pentru că în momentul de faţă avem o serie de probleme, dar dacă presa este aici, cred că sunt o serie de lucruri tehnice care nu ar trebui să transpară în presă, pentru că fac obiectul unor specificaţii pur tehnice', a mai spus Cercel.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a demisionat, marţi, din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În aceeaşi zi, el a fost audiat în Comisia de sănătate a Parlamentului.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a fost numit, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, la 5 octombrie 2009.

Până în acel moment, a ocupat funcţia de manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase ''Prof. dr. Matei Balş''.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat, la Podgorica: Evacuăm pacienţii pentru primul avion, care este pregătit de Terapie Intensivă Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care se află la Podgorica, a precizat că, în prezent, sunt evacuaţi din spitalul muntenegrean pacienţii pentru primul avion care va decola spre România şi care este pregătit pentru Terapie Intensivă.
UPDATE: Adrian Streinu-Cercel: Cei care prezintă viroze să se izoleze imediat la domiciliu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului 'Matei Balş' din Capitală, a făcut un apel, miercuri, la populaţie, ca, în cazul în care prezintă simptome de viroză, să se izoleze imediat la domiciliu.
Teleorman: Secţia de terapie intensivă a spitalului din Alexandria primeşte finanţare din partea Ministerului Sănătăţii Secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria primeşte finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, a declarat miercuri directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, Mioara Comana, într-o conferinţă de presă, la Alexandria.
Dorel Săndesc (MS): Spitalul Judeţean Maramureş, exemplu în Programul Naţional de Terapie Intensivă Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) şi şef al Secţiei anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Judeţean din Baia Mare este un exemplu de implementare al Programului Naţional de Terapie...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Comunicat de presă - Asociaţia Pro Imunizare Forumul National STOP GRIPA 2015