Cele mai citite
 


Sălaj: 11 localităţi fără medici de familie
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comunele Carastelec, Şimişna, Treznea, Poiana Blenchi, Mirşid, Benesat, Coşeiu, Fildu de Jos, Lozna, Zalha şi Someş Odorhei din judeţul Sălaj nu au medici de familie, în timp ce în municipiul Zalău numărul acestora este de 40.
Deşi edilii încearcă să atragă personal medical calificat prin oferirea de locuinţe de serviciu şi de cabinete medicale bine puse la punct, nimeni nu pare impresionat de ofertă.

'Păstrăm o locuinţă de serviciu, iar cabinetul medical este nou-nouţ şi dotat corespunzător. De trei ani însă, de când a plecat ultimul medic de familie, nu vrea să vină nimeni la noi. O zi pe săptămână trece pe la noi prin comună medicul din Gâlgău, însă pentru urgenţe şi eu am fost nevoit, chiar ieri, să merg cu maşina unui consătean până la Dej', a declarat, marţi, Aurel Mureşan, viceprimarul comunei Poiana Blenchi.

Sătenii din Fildu de Jos sunt obligaţi ca, în cazul unor urgenţe medicale, să meargă la Huedin sau la Zalău.

'De circa patru ani nu mai avem medic de familie în comună. În cazul unor urgenţe, oamenii merg la Huedin, că e mai aproape, la Almaş sau până la Zalău. Chiar în această perioadă lucrăm la renovarea dispensarului şi sper ca, anul viitor, să finalizăm lucrările. Nu puteam aduce un medic în condiţiile care erau. Vom moderniza dispensarul, care va avea încălzire centrală, apă curentă şi chiar două camere de locuit pentru medic', afirmă Ioan Mangău, primarul comunei Fildu de Jos.

Din cei 111 medici de familie din judeţ, 61 lucrează în mediul rural.

'Pe de o parte, medicii de familie sunt puţini. Pe de altă parte, contează şi condiţiile socio-economice ale zonei. Unele localităţi sunt izolate, greu accesibile şi cu un număr mic de asiguraţi', a spus Marius Tăutu, director adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj.

El a menţionat însă că în comunele amintite au fost deschise puncte de lucru secundare ale medicilor din comunele învecinate, pentru a nu lăsa fără asistenţă medicală oamenii din zonă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Cinci comune fără medic de familie Un număr de cinci din cele 57 de comune din Sălaj nu au medic de familie, asistenţa medicală fiind totuşi acordată localnicilor de către medicii de familie din localităţile învecinate.
Sălaj: Lipsă de cabinete stomatologice în mediul rural Un total de 24 dintre cele 57 de comune ale judeţului Sălaj nu au cabinete stomatologice, 14 comune nu au farmacii sau puncte farmaceutice iar şase dintre ele nu au medic de familie, relevă datele prezentate joi de Ligia Marincaş, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, în şedinţa lunară a comitetului...
Sălaj: 17 localităţi din mediul rural fără medic de familie Cinci comune din Sălaj, cu un total de 17 localităţi, nu au în prezent medic de familie, alte şase comune şi două oraşe confruntându-se cu deficit de medici, a declarat vineri directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, în şedinţa Colegiului Prefectural.
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Galaţi: Zeci de mii de elevi din mediul rural riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară Peste 34.000 de preşcolari şi elevi din mediul rural gălăţean riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară dacă cei 110 medici de familie care asigură această activitate nu vor fi plătiţi de Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului...