Cele mai citite
 


Cluj: Spitalele au intrat în carantină
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Toate spitalele din judeţul Cluj au intrat, de marţi, în carantină, iar această situaţie implică limitarea vizitelor la bolnavi, precum şi a numărului membrilor de familie care vor avea acces în unitatea sanitară, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul general al Autorităţii de Sănătate Publică Cluj (ASPC), dr. Dorina Duma.
De asemenea, pentru toate camerele de gardă şi unităţile de primire urgenţe (UPU) s-au organizat fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă.

'Prin aceste măsuri dorim să limităm cât mai mult posibil transmiterea virusului A/H1N1, pe care omul îl poate lua foarte uşor, chiar şi prin simplul contact cu obiecte atinse de persoana infectată. Nu numai aparţinătorii sunt limitaţi să viziteze pacienţii cu rude aflate în spital, ci se va face şi un triaj foarte sever în cadrul personalului medico-sanitar, pentru că acesta poate, la rândul său, să răspândească infecţia. Din acest motiv, este obligatoriu triajul în fiecare unitate sanitară, iar persoanele care prezintă simptome de infecţii respiratorii vor fi izolate, neavând acces în secţie decât după avizul epidemiologic al medicului specialist', a precizat dr. Dorina Duma.

Directorul ASPC a arătat că, pe de altă parte, şi alte măsuri care sunt absolut obligatorii, precum cele legate de dezinfecţie şi curăţenie permanente, nu numai în unităţile sanitare, dar şi în cele şcolare şi preşcolare, ca şi în locurile publice, în general.

Referindu-se la vaccinarea împotriva virusului A/H1N1, cel pandemic, şeful ASPC a arătat că, la ora actuală, Ministerul Sănătăţii este pregătit să achiziţioneze în jur de 1,3 milioane de doze de vaccin, din care judeţului Cluj îi vor reveni 50.000 de doze.

'Sunt două vaccinări diferite, cea pandemică şi cea antigripală sezonieră, care nu trebuie să fie confundate. Cea sezonieră se aplică pentru tulpini răspândite în perioada respectivă. Putem să ne vaccinăm şi totuşi să facem gripă, pentru că este posibil ca vaccinul să nu conţină o tulpină de virus cu care ne putem infecta. Când vorbim de gripă vorbim de sute de mii de virusuri, iar vaccinul nu poate fi un combatant pentru toate. Apoi campaniile de vaccinare, atât cea pandemică cât şi cea sezonieră, nu pot să cuprindă întreaga populaţie, ci grupuri de populaţie aflate la risc', a afirmat oficialul ASPC.

Dr. Dorina Duma a mai spus că până acum sistemul de raportare a cazurilor de gripă A/H1N1 nu a trecut prin ASPC.

'A fost un sistem controlat, între specialiştii care urmăreau şi gestionau cazurile respective şi specialiştii din Bucureşti cu care se menţinea permanent legătura şi se luau atitudini de comun acord, pentru fiecare caz în parte, în funcţie de evoluţia acestuia. Luni, la nivelul ţării erau 174 de cazuri în terapie. Restul de până la 555 de cazuri de îmbolnăviri care s-au înregistrat în România până acum sunt vindecaţi. La Cluj-Napoca au existat două cazuri de gripă A/H1N1 două de import şi două secundare, a precizat directorul ASPC.

Baritonul Gheorghe Mogoşan de la Opera Română din Cluj-Napoca a fost internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Cluj, la finele lui octombrie, cu gripă A/H1N1, în stare severă, după ce s-a întors dintr-un turneu din Spania. Potrivit medicilor, ultimele analize relevă că artistul nu mai este infectat, în acest moment, cu virusul noii gripe.

La Cluj-Napoca au mai fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase două persoane din Oradea - o asistentă medicală şi soţul acesteia - care au efectuat, până pe 20 octombrie, o excursie în Egipt. La revenirea în ţară, cei doi au fost diagnosticaţi cu virusul noii gripe şi internaţi imediat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Horia Corcheş, a declarat, marţi, că inspectorul general şcolar Anca Hodorogea se află în carantină la domiciliu, după ce a participat la o reuniune cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, la Hotelul Sinaia din staţiunea Sinaia. Unitatea de cazare a fost închisă duminică, 40 dintre cei 200 de participanţi la simpozion fiind diagnosticaţi cu virusul A/H1N1.

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj îşi va restrânge activitatea la ghişee, cu şomerii, pentru a evita contactul direct dintre angajaţii săi şi eventualele persoane bolnave de gripă nouă, iar comunicarea va fi realizată telefonic.

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, spune că zilnic în instituţie vin circa 1.000 de persoane, care intră în contact direct cu peste 90 la sută din cei 70 de angajaţi ai instituţiei, existând un pericol foarte mare de transmitere a gripei noi, cu atât mai mult cu cât multe dintre persoanele care îşi întocmesc dosarele de şomaj au locuit sau locuiesc în străinătate.

Daniel Don a mai spus că 13.000 de şomeri existenţi în Cluj depind de starea fizică a angajaţilor AJOFM şi că este importantă protejarea lucrătorilor agenţiei.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, România are un stoc de 400.000 de doze de medicamente antivirale, iar 1.375.000 de doze sunt în procedură de achiziţie. Vaccinarea va începe însă cu vaccin produs de Institutul Cantacuzino, în 27 noiembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
În România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă La nivel naţional din luna mai când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virsuul AH1N1 şi până în prezent au fost înregistrat 555 de îmbolnvări, a precizat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
UPDATE: Adrian Streinu-Cercel: Cei care prezintă viroze să se izoleze imediat la domiciliu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului 'Matei Balş' din Capitală, a făcut un apel, miercuri, la populaţie, ca, în cazul în care prezintă simptome de viroză, să se izoleze imediat la domiciliu.
Bihor: Soţul femeii cu gripă nouă, internat la Cluj Soţul femeii cu diagnostic de gripă nouă a fost transferat miercuri la Spitalul de boli infecţioase din Cluj Napoca, pentru a fi tratat specific, deoarece, se pare, ar fi luat virusul de la soţia sa cu care a fost în excursie în Egipt.
Comitet de criză la Ministerul Sănătăţii pentru gripa A/H1N1 Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii pentru gripa nouă se reuneşte luni pentru a analiza măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii virusului A/H1N1, în contextul evoluţiilor din ultimele zile.
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...