Cele mai citite
 


Conferinţă despre cercetări în domeniile cardiovascular şi neurologic
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul de Biologie şi Patologie Celulară 'Nicolae Simionescu' din Bucureşti a găzduit o nou conferinţă din seria celor iniţiate în colaborare cu Institutul Cervantes, de această dată temele abordate fiind 'Noi provocări în cercetările bolilor cardiovasculare' şi 'Cum înţelegem creierul?'.
Potrivit acad. prof. dr. Maia Simionescu, directorul institutului şi membru corespondent al Academiei Regale de Medicină din Spania, instituţia colaborează cu Institutul Cervantes de câţiva ani, iar această serie de conferinţe este susţinută de două personalităţi remarcabile din Spania - dr. Teresa Padro şi dr. Juan Lerma Gomez.

Acad. Maia Simionescu a precizat că, din păcate, bolile cardiovasculare şi cele ale creierului sunt patologii care afectează foarte multă lume şi care şi în viitor vor avea o incidenţă destul de mare, cu costuri economice foarte importante, atât pentru societate, cât şi pentru familie.

Ambele boli se dezvoltă în celulă, cercetările care se fac în prezent propunându-şi să decripteze ceea ce se petrece în cadrul celulei bolnave şi ce ar trebui făcut ca aceste boli să nu se mai dezvolte.

'Cercetările în domeniul celular sunt avansate, dar nu destul', a apreciat specialistul.

În altă ordine de idei, Maia Simionescu a afirmat că, din punct de vedere al cercetărilor cardiovasculare, institutul se poate situa pe poziţii competitive cu alte instituţii de gen din plan mondial. 'Mai sunt probleme din punct de vedere al finanţării, dar şi al tehnologiei de vârf. Este şi prea multă birocraţie', a adăgat prof. dr. Simionescu.

Printre preocupările de cercetare ale institutului se numără şi ateroscleroza, urmărindu-se în context care celule dau intensitatea acestui proces şi cum s-ar putea găsi o terapie ţintită.

'Din acest punct de vedere, sperăm într-o colaborare între institutul nostru şi dr. Teresa Padro, întrucât atât doamna cercetător, cât şi noi ne preocupăm de biomarkerii implicaţi în boala aterotrombotică', a subliniat Maia Sinionescu.

Dr. Juan Lerma Gomez, directorul Institutului de Neuroştiinţe din Alicante, Spania, este preocupat de fiziologia celor mai importanţi receptori neurotransmiţători de stimului către sistemul nervos central. De asemenea, specialistul spaniol este preocupat şi de stimulii cerebrali responsabili de comunicare, dar şi de mecanismele unor boli precum epilepsia, schizofrenia etc.

La rândul său, dr. Teresa Padro, cercetător principal la Centrul de Cercetări Cardiovasculare din Barcelona, a apreciat preocupările academicianului Maia Simionescu în domeniul aterosclerozei şi şi-a arătat disponibilitatea de a colabora în acest domeniu. Ea a spus că, în cercetările pe care le derulează, se încearcă indentificarea mecanismelor celulare implicate în bolile cardiovasculare, precum boala arteroscelozei, trombozei, angiogenezei şi patologiei vasculare.

Cei doi specialişti din Spania îşi vor continua conferinţele la Târgu Mureş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Mureş: Specialişti din 9 ţări, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională 'CardioNET' Specialişti din nouă ţări participă, de miercuri până sâmbătă, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie 'CardioNET', organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie şi Centrul Medical Cardiomed, în colaborare...
Bolile cardiovasculare afectează umanitatea de cel puţin 4.000 de ani Ateroscleroza ar afecta umanitatea de cel puţin 4.000 de ani, potrivit rezultatelor unui studiu publicat duminică şi realizată asupra unor mumii vechi de mai multe epoci şi provenind din diferite regiuni ale Globului, ce lasă de înţeles că maladiile cardiovasculare nu sunt caracteristice exclusiv timpurilor...
Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, pentru prima dată acordat unui român – Dr. Alin Ştirban Dr. Alin Ştirban, membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, a devenit primul român căruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Wörwag. Distincţia, oferită anul acesta pentru a opta oară, se înmânează medicilor diabetologi care „au o contribuție științifică importantă...
Institutul de Biologie şi Patologie Celulară 'Nicolae Simionescu', modernizat Institutul de Biologie şi Patologie Celulară "Nicolae Simionescu" deţine, în prezent, peste 150 de echipamente noi, însemnând aparatură şi alte sisteme pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi 13 laboratoare de specialitate, înfiinţate printr-un program european care a fost demarat de conducerea instituţiei...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...