Cele mai citite
 


Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010
joi, 5 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
'Dispunem de un arsenal de măsuri pentru a combate tabagismul', a spus luni, 2 noiembrie, la Marsilia, preşedintele Nicolas Sarkozy, menţionând în primul rând creşterea preţului ţigărilor (cu 6% de lunea viitoare) şi 'avertismentele vizuale care fac să pălească imaginea pozitivă a ţigării'. Nu a avansat o dată pentru intrarea în vigoare a celei de-a doua măsuri, foarte aşteptate de specialiştii în combaterea fumatului.

Dosarul a ajuns la Ministerul Sănătăţii în 2008. O hotărâre ar trebui să apară până la sfârşitul anului. Însă imaginile şocante pe pachetele de ţigări nu vor putea apărea înainte de sfârşitul lui 2010.

Mai multe ţări europene, printre care Belgia, Marea-Britanie, Finlanda şi Lituania au luat deja acestă măsură de descurajare. Fotografiile şi avertismentele de pe pachetele de ţigări arată efectele nefaste directe sau indirecte ale fumatului asupra sănătăţii. Pe unele pachete apare o rană deschisă provocată de o tumoare legată de tabagism, o gură fără dinţi sau un bebeluş prematur la incubator.

'Avertismentele vizuale' sunt eficiente împotriva fumatului, cum au arătat mai multe studii. Sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încă din 2005. Comisia Europeană (CE) recomandă statelor Uniunii Europene (UE) să adopte acest mod de luptă împotriva fumatului. '27% din formele de cancer la bărbaţi şi 6,1% din cele ale femeilor se datorează tabagismului', arată raportul Grunfeld, care stabileşte ca obiectiv al următorilor ani reducerea numărului de fumători din Franţa de la 30% la 20%.

Acest obiectiv este departe de a fi atins. Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Stagnează, subliniază raportul Grunfeld, în timp ce, între 2002 şi 2005, a înregistrat o scădere drastică, trecându-se de la 80 de miliarde de pachete cumpărate pe an la 55 de miliarde în 2005. Scăderea s-a datorat unei creşteri cu 1,40 euro a preţului pachetului de ţigări. Pentru mulţi specialişti, o majorare cu 30 eurocenţi a preţului, votată de Adunarea Naţională săptămâna trecută, nu pare suficientă.

Într-un raport asupra eficienţei comparate a diferitelor căi de acţiune în lupta împotriva fumatului, Banca Mondială (BM) a arătat că acţiunile care se concentrează pe cerere (creşterea preţului, eliminarea oricărui fel de publicitate, interzicerea fumatului) sunt mai eficiente decât cele orientate pe ofertă (prohibiţie, restricţia accesului minorilor), se încheie articolul din cotidianul Le Figaro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Fumătorii se tem cel mai mult de cancer la gât, dinţi stricaţi şi cancer la plămâni (studiu) Fotografiile şocante de pe pachetele de ţigări nu au acelaşi impact asupra tuturor fumătorilor, care le percep diferit, în funcţie de sex şi vârstă, scrie passionsane.be.
SUA pregăteşte cea mai dură campanie antitutun din ultimii 25 de ani Vor fi eliminate aşa-numitele denumiri 'light', 'soft', 'scăzut în nicotină' şi vor fi interzise ţările cu gust de fructe, dulciuri, mirodenii sau alte arome îmbietoare şi vor fi plasate imagini cutremurătoare pe toate pachetele de ţigări, notează joi ziarul ABC.
Franţa anunţă cele mai drastice legi din lume împotriva fumatului (The Independent) Franţa, unde mereu vedeai o ţigară Gauloise lipită de buzele oricărui actor sau intelectual, plănuieşte să introducă unul dintre cele mai drastice regimuri antifumat din lume, scrie cotidianul britanic The Independent.
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.