Cele mai citite
 


H1N1: mortalitatea acoperă toate categoriile de vârstă (studiu)
miercuri, 4 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Los Angeles, 4 nov /Agerpres/ - Deşi iniţial se considera că tinerii şi copiii sunt categoriile de vârstă cele mai ameninţate de virusul H1N1, un nou studiu epidemiologic realizat în California indică faptul că mortalitatea în urma infectării cu acest virus se manifestă la toate categoriile de vârstă, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AFP.
Astfel, conform rezultatelor studiului, aflate într-o relativă discordanţă cu datele statisticilor naţionale americane, mortalitatea în spitale din cauza virusului H1N1 este mai ridicată la persoanele de peste 50 de ani decât la copii.

Ultimele cifre publicate de Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), ce cuprind 28 de state ale SUA, indică faptul că 23,6% dintre decese s-au produs în segmentul de vârstă de până în 25 de ani, 65% în segmentul de vârstă 25 - 64 de ani şi doar 11,6% dintre decese s-au produs în segmentul de vârstă de peste 65 de ani.

Studiul publicat marţi a fost realizat pe 1.088 de cazuri de infectare cu noua gripă ce au fost spitalizate în California între 23 aprilie şi 11 august 2009.

'Rata totală a mortalităţii în acest grup de pacienţi a fost de 11%, atingând un nivel mai ridicat, de 18% în grupa de vârstă de peste 50 de ani', susţin autorii studiului. Dintre toate aceste decese, doar 7% s-au produs la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani.

Dintre cei 1088 pacienţi spitalizaţi cu diagnosticul de gripă porcină în California în perioada aprilie - august, 344 (32%) aveau vârsta mai mică de 18 ani. De cealaltă parte, odată spitalizate, persoanele de peste 50 de ani au avut o rată mai mare de mortalitate.

Autorii acestui studiu, printre care şi Dr Janice Louie de la Ministerul californian al Sănătăţii, susţin că, prin comparaţie cu efectele gripei sezoniere, pandemia cu virusul H1N1 deşi îi afectează într-o manieră disproporţionată pe cei mai tineri, aceştia fac de cele mai multe ori forme mai uşoare.

Vârsta medie pentru bolnavii de gripă porcină spitalizaţi în California în perioada menţionată este de 27 de ani, ceea ce indică din nou faptul că tinerii sunt mai susceptibili de îmbolnăvire decât bătrânii, însă, conform studiului, odată infectaţi aceştia se refac mai uşor decât bătrânii.

Perioada medie de boală în care a intervenit decesul pacientului este de 12 zile, cauzele cele mai frecvente de mortalitate fiind fie o pneumonie virală gravă, fie un sindrom respirator acut sever.

'În primele 16 săptămâni ale pandemiei de gripă porcină, infecţia a părut a fi extrem de diferită faţă de cea declanşată de gripa sezonieră, înregistrându-se mai puţine cazuri care necesitau spitalizare şi implicit mai puţine decese din rândul populaţiei în vârstă. Această diferenţă a dispărut ulterior din statistici, observându-se că astfel de cazuri ce necesită spitalizare, şi cazurile de mortalitate se produc la toate vârstele', a mai adăugat Dr. Louie, precizând că doar 30% din cazurile care au necesitat spitalizare au fost considerate foarte grave.

Majoritatea pacienţilor care au necesitat spitalizare aveau deja alte probleme de sănătate care au ridicat considerabil riscul apariţiei de complicaţii în urma îmbolnăvrii de gripă porcină. Printre cele mai periculoase astfel de probleme de sănătate în asociere cu gripa nouă se numără obezitatea, identificată drept un factor specific de risc de mortalitate în urma infectării cu virusul H1N1.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Virusul H1N1 a provocat 112 decese în Iran Virusul H1N1 a provocat moartea a 112 persoane în Iran de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, anunţă luni AFP şI EFE, citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Teheran. Numărul deceselor din cauza gripei porcine s-a dublat aproape faţă de precedentul bilanţ, din 15 decembrie, care...
Gripa pandemică din 2009 /H1N1/, mai benignă decât gripele recente Infectarea prin virusul H1N1 al pandemiei gripale din 2009 a prezentat un risc mai redus al complicaţiilor grave decât alte virusuri gripale recente, afirmă un studiu efectuat în SUA şi publicat marţi, potrivit AFP.
Medicii, sfătuiţi să recomande Tamiflu pentru femeile însărcinate infectate cu virusul H1N1 Atlanta, 21 mai /Agerpres/ - Autorităţile medicale americane recomandă medicilor să prescrie Tamiflu în cazul femeilor însărcinate infectate cu virusul gripei porcine, H1N1, riscul reprezentat de acest virus fiind considerat mai mare decât cel pe care medicamentul Tamiflu al putea să-l aibă asupra fătului...
Bazac: Virusul H1N1, extrem de puternic Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a atras atenţia că virusul N1H1 rămâne în continuare extrem de puternic, numărul cazurilor fiind în creştere, iar mortalitatea mult mai ridicată decât în cazul gripei sezoniere.
Vaccinul gripei sezoniere este relativ eficient împotriva gripei AH1N1 Vaccinul împotriva gripei sezoniere pentru 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei A/H1N1/, în special împotriva celor mai severe forme ale acesteia, potrivit unui studiu efectuat în Mexic şi publicat miercuri în British Medical Journal, informează AFP.
Gripa porcină: 11.168 cazuri, 86 decese, potrivit celui mai recent bilanţ OMS Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul virus gripal A (H1N1) a ajuns la 11.168 de persoane în 42 de state, iar cel al deceselor la 86, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, dat publicităţii vineri la Geneva, transmite AFP...