Cele mai citite
 


Dolj: Cursurile mai multor clase de liceu şi ale unei grupe de studenţi, suspendate
joi, 5 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a decis, miercuri, din cauza gripei noi, suspendarea, pentru şapte zile, cursurilor a două clase ale liceului 'Dimitrie Filişanu' din Filiaşi, a cursurilor unei clase de la Colegiul Naţional 'Fraţii Buzeşti' şi a activităţii unei grupe de studenţi din anul II de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.
Potrivit DSP Dolj, activitatea grupei 7C a anului II de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a fost suspendată, după ce un student a fost confirmat cu virusul AH1N1. Tot din cauza gripei noi, DSP Dolj a decis suspendarea cursurilor la şcoala generală Filiaşi, pentru şapte zile, începând cu data de 3 noiembrie.

Până în acest moment, numărul cazurilor de gripă nouă a ajuns la 39, toate din mediul urban, între acestea 30 fiind din Filiaşi (şapte adulţi şi 23 de copii) şi nouă din Craiova (şapte adulţi şi doi copii). Din cele 39 de cazuri, 21 au fost confirmate cu diagnostic de laborator şi 18 în context clinico-epidemiologic. Toate cazurile depistate au primit tratament antiviral şi au fost izolate în spital sau la domiciliu. În prezent, sunt internate în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' opt bolnavi dintre care cinci copii şi trei adulţi având o stare generală bună şi evoluţie favorabilă.

Primele trei cazuri de gripă nouă cu transmitere comunitară (doi elevi din Filiaşi şi un adult din Craiova) au fost confirmate pe 30 octombrie, iar la toate aceste cazuri ancheta epidemiologică nu a evidenţiat în antecedente o deplasare în străinătate sau contactul cu o persoană bolnavă, care a fost în străinătate.

'Depistarea acestor cazuri atât la Filiaşi, cât şi la Craiova s-a făcut în cadrul sistemului sentinelă de supraveghere a virozelor respiratorii, care se instituie anual, din săptămâna 40. Acest sistem constă în supravegherea, colectarea şi raportarea următoarelor date: numărul de consultaţii, vizitele la domiciliu, cazurile de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi gripă de la 12 cabinete medici de familie, solicitările totale de la serviciul de ambulanţă şi solicitările pe viroze, absenteismul de la trei unităţi şcolare şi preşcolare şi concediile medicale sub 10 zile de la cele 12 cabinete medici de familie. După diagnosticare, cele trei cazuri au fost izolate şi tratate, evoluţia lor fiind bună', se menţionează într-un comunicat al DSP Dolj.

Pornind de la aceste cazuri, medicii epidemiologi ai DSP Dolj au declanşat anchete epidemiologice care au stabilit contacţii acestora, conform metodologiei aprobate de Ministerul Sănătăţii. În urma evaluării acestora, persoanele care prezentau o simptomatologie sugestivă au fost izolate în spital sau la domiciliu şi li s-au prelevat probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino.

DSP Dolj a dispus ca în toate unităţile de învăţământ să se efectueze zilnic, la prima oră de curs, triajul epidemiologic al elevilor, cazurile suspecte fiind îndrumate către cabinetul medical şcolar sau medicul de familie. Triajul epidemiologic zilnic are loc şi la nivelul unităţilor sanitare la personalul care intră în tură. DSP Dolj susţine că unităţile sanitare sunt pregătite pentru a face faţă afluxului de persoane şi pentru limitarea extinderii bolii, iar începând cu data de 3 noiembrie a fost introdusă carantina în toate spitalele.

La nivelul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova s-au organizat circuite separate pentru bolnavii cu manifestări respiratorii în aşa fel încât potenţialii bolnavi cu gripă AH1N1 să nu vină în contact cu restul urgenţelor. De asemenea, este asigurat echipamentul de protecţie, serviciul de urgenţă având la această dată 2.000 de măşti de protecţie, mănuşi şi dezinfectanţi în cantităţi suficiente. Pe lângă acestea, spitalul a demarat procedurile de achiziţie pentru cantităţi suplimentare.

La nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase 'Victor Babeş', sunt asigurate în prezent 11 rezerve cu 20 de paturi, pentru cazuri ce necesită spitalizare, această zonă putând fi extinsă în funcţie de situaţie. Spitalul a primit 2.500 de doze de medicamente antivirale şi are cantităţi suficiente de echipament de protecţie (măşti, mănuşi, ochelari, halate).

Deoarece în ultimele zile a crescut numărul de persoane care se adresează la UPU sau la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' şi majoritatea cazurilor nu prezintă simptome de gripă AH1N1, DSP Dolj face apel la populaţie ca pentru cazurile cu simptomatologie uşoară să se adreseze medicului de familie care poate pune un diagnostic avizat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dolj: Cursuri suspendate în 10 şcoli şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie În judeţul Dolj, din cauza cazurile de gripă nouă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a dispus suspendarea cursurilor la 10 clase de şcoală generală şi liceu din tot atâtea unităţi de învăţământ, precum şi la două grupe de studenţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie.
În România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă La nivel naţional din luna mai când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virsuul AH1N1 şi până în prezent au fost înregistrat 555 de îmbolnvări, a precizat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Dolj: Anchetă epidemiologică la SJU Craiova după ce au fost rapotate şase cazuri de de infecţie cu Clostridium difficile Direcţia de Sănătate Publică Dolj a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova după ce au fost raportate existenţa în luna septembrie a şase cazuri de infecţie cu Clostridium difficile, considerat drept principalul agent etiologic al sindromului diareic după terapie cu ...
Dolj: Alte opt cazuri de gripă nouă, confirmate la Filiaşi Alte opt persoane - şase elevi şi doi profesori - au fost identificate în ultimele 24 de ore cu gripa AH1N1 în focarul din oraşul doljean Filiaşi, numărul cazurilor ajungând la 17, din care două sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Dolj:Secţii ale Spitalului Judeţean, închise temporar de DSP din cauza unei infecţii nozocomiale Craiova, 7 oct /Agerpres/ - Direcţia de Sănătate Publică Dolj a dispus suspendarea temporară a trei secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova pentru igienizare şi dezinfecţie finală, în urma unei anchete epidemiologice efectuate după ce spitalul a raportat pentru luna septembrie mai multe...