Cele mai citite
 


Spitalul judeţean Slatina
sâmbătă, 24 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, vineri noaptea, la Slatina, după mai mult de patru ore de audieri în cazul pacientului mort pe holurile Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina, înlocuirea şefilor DSP Olt, Spitalului Judeţean, desfacerea contractului de muncă pentru patru medici şi o asistentă şi alte sancţiuni disciplinare. (Sursa: Agerpres)

 

Au fost eliberaţi din funcţie directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Marinela Madan, şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe, Florian Dumitrescu.
Măsura desfacerii contractului de muncă a fost luată pentru directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina, medicul Ion Brătoi, medicul şef de secţie al UPU, Ecaterina Buzău, medicul de boli interne, Doru Pârvu, medicul de la UPU, Cornel Fulga, asistenta şefă de tură de la UPU, ultimii trei fiind toţi de gardă când, joi, pacientul Mihai Constantinescu adus cu ambulanţa din Drăgăneşti a fost plimbat prin spital şi a murit.
Au fost sancţionaţi disciplinar medicul de gardă de la Boli Cronice, Ana Corboş, şi toate asistentele medicale din UPU.
Potrivit ministrului Ion Bazac, aceste măsuri au fost puse în aplicare vineri noaptea, imediat după întocmirea rapoartelor în urma audierii tuturor celor implicaţi în cazul decesului pacientului Mihai Constantinescu.
Ministrul a mai anunţat că a dispus trimiterea, chiar vineri noaptea, a întregului raport, împreună cu toate actele anexe, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina.
Toate aceste decizii au fost fundamentate, potrivit ministrului, pe faptul că s-a constatat o culpă medicală. "Am constatat o culpă medicală şi o culpă profesională, şi am luat măsuri organizatorice. Restul de măsuri legale vor fi luate de autorităţile competente. Colegiul medicilor va stabili dacă medicii vor mai putea profesa sau nu, noi le-am desfăcut contractele de muncă. Şi, începând din această noapte, aceşti medici nu mai lucrează în spital".
Potrivit ministrului Sănătăţii, motivele care au determinat sancţionarea cadrelor medicale din Slatina sunt mai multe; printre ele se află: "pasarea de la o secţie la alta a pacientului Mihai Constantinescu fără a i se face analize corespunzătoare şi a primi îngrijiri medicale; lipsa manevrelor de resuscitare atunci când pacientul a intrat în stop cardiac şi modificări în fişa medicală survenite chiar înaintea sosirii lui Ion Bazac la Slatina şi ulterior încheierii fişei medicale.
Concluziile raportului ministrului Sănătăţii în urma audierii şi studierii documentelor arată că pacientul a fost transportat de la domiciliu la Spitalul Judeţean de Urgenţe Slatina, la Unitatea de Primire Urgenţe, unde a fost primit, considerat fiind un caz social. A fost trimis ulterior la secţia de Cronici. De aici, s-a reîntors la UPU, de unde a fost trimis la Boli Interne, ulterior fiind trimis la Boli Cronice. De la această ultimă secţie s-a reîntors la UPU, unde a decedat.
"În acest timp, mai mult de patru ore, pacientul a fost examinat superficial, nu i s-au recoltat analize, nu i s-au făcut investigaţii, nu i s-a administrat niciun tratament, în pofida faptului că majoritatea personalului audiat a spus că starea pacientului era foarte gravă. Medicul de la Boli Cronice a afirmat că motivul principal al retrimiterii către UPU a pacientului a fost reprezentat de starea sa foarte gravă. Decesul survine la UPU fără a se face vreo manevră de resuscitare cardiopulmonară, la declanşarea stopului cardiac", se arată în raport.
Aceste aspecte constituie, conform lui Ion Bazac, încălcări ale normelor legale. "Din audieri am constatat neaplicarea prevederilor ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1706, care reglementează în mod specific funcţionarea unităţilor de primire urgenţe în spitalele judeţene şi în spitalele din România. De asemenea, unul dintre documentele anexate, fişa de examinare, a fost modificat în perioada ulterioară, până la sosirea comisiei de la Ministerul Sănătăţii", a declarat Bazac.
Ministrul a mai arătat că niciuna dintre persoanele sancţionate nu a apreciat că are vreo culpă. "Nimeni nu şi-a recunoscut vina", a precizat el, confirmând astfel spusele medicilor Fulga şi Pârvu, care, în declaraţii pentru presă, au susţinut că nu consideră că au vreo vină în cazul morţii lui Constantinescu.
Ministrul Bazac a opinat că atitudinea cadrelor medicale faţă de pacientul Mihai Constantinescu nu are legătură cu şpaga şi că e vorba doar de nepăsare, iar rezultatele necropsiei nu vor fi în măsură să schimbe cumva situaţia cadrelor medicale care au ignorat pacientul.
"Atitudinea acestui medic ( Cornel Fulga, medic de gardă la UPU - n.r.) nu are legătură cu şpaga din spital. A fost pur şi simplu o indolenţă şi o atitudine extrem de negativă faţă de viaţa unui om. Necropsia nu va mai schimba nimic, intrăm în procedura legală, care nu ţine de Ministerul Sănătăţii sau de Direcţiile de Sănătate Publică, ţine strict de instituţiile statului.Şi sunt absolut convins că, în urma autopsiei, instituţiile statului vor lua măsurile corecte", a conchis Ion Bazac. AGERPRES/(Cristina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii a cerut un control în cazul pacientului decedat la Spitalul Judeţean Slatina Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a cerut demararea unui control în cazul pacientului decedat la Spitalul Judeţean Slatina - secţia de Psihiatrie, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de MS.
Medicii din Olt care au lăsat să moară un pacient, sancţionaţi Medicul Cornel Fulga a fost sancţionat cu reţinerea a 10% din salariu pe trei luni, în urma anchetei administrative declanşate în cazul morţii pacientului Mihai Constantinescu din Drăgăneşti, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Slatina, Cristina Bontescu. (Sursa: Agerpres)
Ion Bazac: Să punem 'inima' înapoi sistemului de sănătate Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, îşi doreşte ca pacienţii să fie trataţi corespunzător şi să nu se mai întâmple vreodată un fapt similar celui petrecut la Spitalul Judeţean Slatina când un pacient a fost lăsat să moară pe holurile instituţiei. (Sursa: Agerpres)
Spitalele şi Ambulanţa, avertizate de DSP să asigure medicamente şi linii de gardă în perioada de caniculă Spitalele şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava trebuie să asigure medicamente, materiale sanitare şi linii de gardă cu personal medical în sezonul estival, conform unei recomandări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, a declarat, pentru AGERPRES, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al...
Pe foaia de transport a pacientului decedat, menţionată presa locală Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a făcut cunoscut faptul că pe foaia de transport a pacientului care a decedat zilele trecute la Slatina, apare menţionată şi presa locală, fiind pentru prima dată când el vede o astfel de observaţie pe o foaie a unui bolnav. (Sursa: Agerpres)
Iaşi: DSP va sesiza Colegiul Medicilor în cazul profesorului mort după ce a fost plimbat între spitale Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi vor constitui o comisie formată din directorul executiv şi directorul executiv adjunct care împreună cu managerii de spitale şi directorii medicali vor evalua, din nou, protocoalele de colaborare încheiate între unităţile sanitare din judeţul Iaşi.