Cele mai citite
 


Derogări europene cu privire la carnea de porc proaspătă şi cea procesată în România
vineri, 6 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comitetul permanent pentru sănătate animală (SCoFCAH), structură formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi specialişti din statele membre ale UE, a dat miercuri seară undă verde unui proiect de decizie a Comisiei Europene cu privire la febra porcină clasică (CSF, pesta porcină) în contextul ameliorării semnificative a situaţiei acestei boli animale în România.
'Anumite derogări pentru carnea de porc proaspătă şi produse obţinute din carne de porc proaspătă din state membre unde nu există CSF şi apoi procesată în România sub măsuri de monitorizare strictă sunt acum permise. Totuşi, situaţia din România încă necesită măsuri adiţionale de control al sănătăţii animale şi implementarea lor împreună cu funcţionarea noului regim va fi monitorizată total', se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, statele membre ale UE au aprobat, în cadrul reuniunii SCoFCAH, un document de principiu cu privire la măsurile de control şi supraveghere pentru a proteja efectivele de porci de virusul gripal H1N1. 'Serviciile veterinare trebuie să se concentreze pe detectarea la timp a virusului H1N1 prin mijloace de supraveghere orientată şi controale pe termen lung ale circulaţiei de îndată ce virusul intră în fermele de porci', relevă acelaşi comunicat al executivului UE. Măsurile propuse se bazează pe principiile vigilenţei, proporţionalităţii şi flexibilităţii.

Noul virus H1N1 nu se transmite de la porci la om. Răspândirea sa globală a determinat totuşi multe ţări să restricţioneze importurile de produse de porc. Nu mai puţin de 20 de guverne au impus în vara acestui an embargouri asupra importurilor de porci vii şi carne de porc din ţările afectate, pentru a preveni expunerea la virus.

Tot miercuri, statele membre ale UE au mai convenit să impună condiţii speciale şi controale oficiale sporite asupra importurilor de pere originare din Turcia, după ce controale repetate au indicat niveluri ridicate de pesticide (amitraz) în aceste produse din Turcia.

Astfel, statele membre trebuie să controleze cel puţin 10% din cantităţile de pere importate din Turcia pentru a detecta eventuala prezenţă a amitrazului. Perele importate din Turcia deja existente pe piaţă vor fi şi ele supuse unor controale adecvate. Statele membre vor trebui să raporteze Comisiei orice rezultate nefavorabile ale analizelor de laborator, prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie (RASFF).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Radu Roatiş (ANSVSA): România ar putea relua în septembrie exportul de carne de porc din fermele autohtone România ar putea relua, în luna septembrie, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
Un virus care a ucis milioane de purcei în America de Nord ar putea ajunge curând în Europa Există temeri că un virus care a ucis milioane de purcei în America de Nord şi a umflat la un nivel record preţurile cu amănuntul la carnea de porc ar putea ajunge în următoarele luni în Europa, unde se face puţin pentru a preveni acest lucru, informează Reuters citând surse din această industrie.
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...
ARC:Primele două cazuri de pestă porcină africană din Republica Moldova,notificate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).