Cele mai citite
 


Terapie cu nanoparticule împotriva cancerului
vineri, 6 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O terapie împotriva cancerului pe bază de nanoparticule, care se comportă asemănător unor bombe inteligente, reuşind să treacă de bariera sistemului imunitar al organismului pentru a ataca doar ţesutul tumoral, va fi testată pe pacienţi voluntari în cursul anului viitor, în ceea ce se anunţă un experiment de pionierat în domeniul medicinei, informează publicaţia The Times.
Nanoparticulele ce atacă ţesutul tumoral, ocolind sistemul imunitar al organismului, ar putea reprezenta în viitorul apropiat o eficientă terapie oncologică care să nu prezinte efectele secundare ale chemoterapiei.

Experienţele realizate pe animale au demonstrat că această formă de terapie poate duce la distrugerea totală a celulelor canceroase, fiind în acelaşi timp mult mai bine tolerată de organism decât celelalte tipuri de terapii împotriva cancerului.

Un prim test de laborator pe pacienţi umani urmează să înceapă peste aproximativ un an, iar în cazul în care va avea succes, această terapie ar putea fi folosită în mod curent peste cinci ani.

Deşi această terapie a fost gândită iniţial împotriva cancerului de prostată, ea ar putea fi extrem de eficientă şi în cazul altor cancere manifestate prin tumori solide, aşa cum este cancerul de sân, cancerul pulmonar sau cel cerebral.

'Avem în vedere dezvoltarea tehnologiei nanoparticulelor în domeniul medicinei şi pentru tratarea maladiilor cardiovasculare, a inflamaţiilor şi chiar a bolilor infecţioase', a comentat Jeff Hrkach, vicepreşedintele companiei BIND Biosciences, din Cambridge, Massachusetts, care testează folosirea nanoparticulelor împotriva cancerului.

Nanoparticulele, botezate BIND 014, sunt concepute pentru a răspunde la trei dintre principalele probleme de care se lovesc medicamentele obişnuite: ele vor ajunge exact la locul dorit în organism, vor fi eliberate încet în acel loc, de-a lungul mai multor zile şi vor fi invizibile pentru sistemul imunitar al pacientului, care astfel nu se va activa pentru a le elimina.

Diametrul nanoparticulelor este de 1.000 de ori mai mic decât al unui fir de păr, măsurând doar aproximativ 100 de nanometri (1/10.000.000 metri). Acestea au fost concepute de prof. Robert Langer (Massachusetts Institute of Technology) şi Omid Farokhzad (Harvard University) să acţioneze ca un curier special pentru medicamente comune folosite în chemoterapie, precum docetaxel sau Taxotere.

Astfel, molecule de docetaxel sunt inserate într-o matrice realizată dintr-un polimer biodegradabil - acidul polilactic, care se autodistruge încet, de-a lungul mai multor zile, astfel încât moleculele de docetaxel să fie eliberate gradual în zona afectată. O singură injectare cu nanoparticule ar avea astfel un efect mult mai îndelungat.

Încărcătura de docetaxel a matricei este camuflată cu ajutorul unui glicol polietilenic, trecând astfel neobservată de sistemul imunitar al organismului. În administrările normale de medicamente, o mare parte din moleculele acestora sunt recunoscute şi distruse de sistemul imunitar al organismului, fiind nevoie de creşterea cantităţii de medicament introdusă în organism, astfel încât măcar o parte să ajungă să-şi facă efectul.

Elementul caracteristic final al acestei forme inovative de tratament este constituit de un sistem inteligent de ghidare spre locul afectat, reprezentat de asocierea cu o enzimă specială ataşată de stratul extern al matricei ce conţine moleculele de medicament. Aceste enzime pot fi concepute să se ataşeze de celulele canceroase, ghidându-se după un antigen produs de membrana celulară a celulelor tumorale (PSMA în cazul cancerului de prostată). Doar după ce matricea va fi ataşată de celulele canceroase, va fi eliberată gradual încărcătura de docetaxel.

Această formă de tratament a fost testată cu succes pe culturi de celule ale cancerului de prostată, extrase de la pacienţi şi cultivate sub pielea cobailor. Experiemntele au demonstrat că medicamentul acţionează doar în zona tumorilor, reducându-le dimensiunea până la dispariţia completă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un nou medicament împotriva melanomului suscită speranţe în tratamentul împotriva cancerului Experţii în cancerul de piele nutresc speranţe, după recenta aprobare, acordată de Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) din SUA, unui nou medicament împotriva melanomului, care "stimulează sistemul imunitar", informează sâmbătă EFE.
Cercetătorii americani dezvoltă o nouă metodă de imunoterapie în cancerul de sân Carolyn Bertozzi, profesor de chimie la Universitatea Stanford, a arătat că eliminarea unor zaharuri din jurul celulelor cancerului de sân poate activa sistemul imunitar înnăscut care începe să atace şi să distrugă ţesutul tumoral, informează agenţia Xinhua.
Cancerul pulmonar - Tratament, Preventie Majoritatea cancerelor pulmonare nu pot fi vindecate prin tratamentul actual, însă acest fapt se datorează în principal descoperirii tardive a neoplaziei, adesea într-un stadiu depăşit.
Câinii depistează nu doar cancerul pulmonar, ci şi pe cel al prostatei Capacităţile olfactive ale câinilor par inepuizabile: un studiu realizat de cercetători germani arată că aceste animale pot depista un cancer pulmonar, iar alte cercetări efectuate recent demonstrează că acelaşi lucru este valabil şi în privinţa cancerului de prostată, scrie passionsante.be.
Agenţia Europeană a Medicamentului acceptă cererea de revizuire a variaţiei de tip 2 de extindere a indicaţiei pentru KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia MSD anti-PD-1, la pacienţii cu cancer pulmonar non-microcelular avansat, trataţi anterior, ale căror MSD, compania cunoscută drept Merck (NYSE: MRK) în Statele Unite și Canada, a anunţat că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat revizuirea variaţiei de tip 2 a autorizaţiei de punere pe piaţă pentru terapia MSD anti-PD-1, KEYTRUDA® (pembrolizumab), pentru a extinde indicaţia către tratamentul...
Tratamentul cu antiandrogeni al cancerului de prostată dublează riscul de Alzheimer Tratamentul antiandrogenic împotriva cancerului de prostată aproape că dublează riscul ca bărbaţii să ajungă să sufere de boala Alzheimer, comparativ cu cei care nu urmează această terapie, potrivit unei analize a datelor medicale din două mari sisteme spitaliceşti din SUA, informează agenţia France...