Cele mai citite
 


Măşti de protecţie, dezinfecţie în şcoli - măsuri ale autorităţilor împotriva gripei A/H1N1
vineri, 6 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile locale ale Capitalei au luat în această săptămână măsuri de protecţie pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul A/H1N1, în urma anunţurilor făcute de Ministerul Sănătăţii şi a dispoziţiilor Administraţiei Spitalelor din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de gripă la nivelul instituţiilor preşcolare şi şcolare în perioada 15-30 octombrie.
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din municipiul Bucureşti (ASSMB) a anunţat din 3 noiembrie?că medicii şi asistenţii şcolari vor face triajul epidemiologic la intrarea în fiecare unitate de învăţământ şi vor distribui elevilor dezinfectant sub formă de gel.

Municipalitatea a precizat că se vor distribui peste 6.000 litri substanţe dezinfectante atât pentru mâini, cât şi pentru suprafeţe, 7.000 flacoane pentru dezinfectarea pupitrelor şi a clanţelor şi, nu în ultimul rând, 60.000 de măşti de unică folosinţă (pentru personalul medico-sanitar din unităţile de învăţământ).
?
Astfel, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a dispus măsuri de igienizare în şcolile şi grădiniţele de pe raza sectorului dar şi o campanie de informare educaţională pentru profesori şi elevi, în care vor fi prezentate măsurile care trebuie luate pentru evitarea contaminării cu virusul gripal cu tulpina nouă A/H1N1.

'În sectorul 1 sunt luate măsurile impuse de Direcţia de Sănătate Publică, iar în ceea ce priveşte şcolile şi celelalte instituţii publice subordonate Consiliului Local şi Primăriei, măsurile dispuse sunt de prevenire şi informare, prin acestea urmărindu-se, în primul rând evitarea panicii în rândul populaţiei', a declarat pentru AGERPRES primarul Andrei Chiliman.

De asemenea, edilul a dispus intensificarea controalelor care vizează respectarea regulilor de igienă, în special la comercianţii din pieţe, precum şi operaţiuni de dezinfecţie la şcolile şi grădiniţele unde copiii sunt în vacanţă.

'Urmărim informarea cetăţenilor asupra regulilor pe care aceştia trebuie să le respecte pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul A/H1N1 şi, în acest sens, urmează să efectuăm proiecţia în şcoli a unui film care va cuprinde atât modul în care trebuie să acţionăm încă de la primele simptome ale bolii, cât şi normele de protecţie ce trebuie respectate pentru a evita îmbolnăvirea', a mai spus Chiliman.

În calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a convocat comitetul în şedinţă, prilej cu care toţi factorii implicaţi în intervenţia în caz de urgenţă au analizat informaţiile furnizate de Ministerul Sănătăţii şi au stabilit recomandările pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virus.

Măsurile care vor fi dispuse de Primăria sectorului 2 prevăd tipărirea şi transmiterea gratuită a 20.000 de pliante format A 5 pentru informarea rapidă a populaţiei sectorului privind recomandările făcute de specialiştii Ministerului Sănătăţii referitoare la prevenirea infectării cu noua tulpină gripală, precum şi simptomele şi modalităţile de transmitere a acesteia de la om la om.

O altă măsură luată a fost instituirea carantinei în centrele de îngrijire a bătrânilor şi copiilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorului 2 şi a centrelor primăriei care sunt în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureştilor, dezinfectarea tuturor centrelor de relaţii cu publicul, distribuirea de măşti individuale de protecţie pentru personalul primăriei şi în unităţile subordonate care lucrează în mod direct cu publicul.

Primăria sectorului 3, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a limitat accesul persoanelor străine în toate centrele rezidenţiale din subordine (centre destinate copiilor, persoanelor cu handicap, persoanelor vârstnice etc.), sporirea controalelor medicale pentru beneficiarii acestor centre, precum şi informarea beneficiarilor cu privire la măsurile de igienă ce se impun în vederea prevenirii contaminării cu virusul gripal A/H1N1.

De asemenea, au fost achiziţionate de măşti individuale de protecţie şi gel dezinfectant pentru tot personalul DGASPC, inclusiv cel care lucrează în mod direct cu publicul.

La rândul său, edilul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone a dispus aplicarea de urgenţă a unor măsuri menite să prevină răspândirea virusului A(H1N1) în rândul angajaţilor primăriei. Astfel, atât angajaţii instituţiei, cât şi cei ai direcţiilor descentralizate, subordonate Consiliului Local Sector 4, inclusiv patrulele Poliţiei Comunitare Sector 4, sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie. Primarul Popescu-Piedone solicită personalului din cadrul instituţiei să respecte normele stabilite de Ministerul Sănătăţii, în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul A/H1N1, avertizând că, în caz contrar, se poate trece la aplicarea de sancţiuni care pot ajunge până la desfacerea contractului individual de muncă.

Primăria sectorului 5 a luat şi ea măsuri de informare a populaţiei despre efectele gripei porcine şi a distribuit măşti de protecţie pentru personalul care lucrează cu publicul.

Şi edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, a dispus demararea operaţiunilor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ preşcolar din sector. Astfel, în şcolile cu învăţământ primar, profitând de vacanţa elevilor, se va face dezinfecţia tuturor sălilor de curs şi a spaţiilor comune.

La Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 153 din Drumul Săbăreni nr. 21 (cartierul Giuleşti) au fost suspendate cursurile luni dimineaţă, pentru o săptămână, după ce au fost diagnosticate şase cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei A/H1N1.

Totodată, copiii din centrul de zi care funcţionează în cadrul Şcolii nr. 153 au fost trimişi la spital, împreună cu personalul supraveghetor, pentru investigaţii medicale.

În toate centrele de zi din şcoli şi în Căminul de Bătrâni 'Sf. Nectarie', programul de vizite va fi redus, iar centrele de zi din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Sector 6 vor fi închise în această săptămână pentru dezinfecţie.

O altă măsură luată de Primăria sectorului 6 este dezinfecţia tuturor pieţelor din sector, începând de luni. De asemenea personalul care lucrează direct cu publicul în cadrul autorităţii locale sector 6 a fost instruit pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul gripei A/H1N1. Totodată, pentru aceştia administraţia locală urmează să achiziţioneze măşti de protecţie.

Luni, la Şcoala nr. 153 din sectorul 6, au fost confirmate 5 cazuri de gripă A/H1N1, ceea ce a dus la închiderea unităţii de învăţământ şi la dezinfecţia acesteia. ASSMB din cadrul Primăriei Capitalei informează că va menţine triajul epidemiologic zilnic, cu raportarea suspiciunilor de cazuri de gripă A/H1N1. ASSMB a trecut la măsurile de dezinfecţie prin nebulizare a încăperilor de la şcolile şi grădiniţele unde aceste cazuri au fost raportate, respectiv Şcoala nr. 146, Şcoala nr. 147 şi grădiniţa nr. 53 din sectorul 5.

Cele 457 de unităţi şcolare din capitală - licee, grădiniţe, şcoli - vor fi dezinfectate, iar pentru elevi se va asigura gel dezinfectant, a declarat pentru AGERPRES inspectorul pe probleme de imagine din cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu.

Acţiunea, care a început marţi, va dura trei zile, timp în care vor fi dezinfectate cu substanţe băncile, podelele claselor, pereţii, uşile, grupurile sanitare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Măşti de protecţie pentru funcţionarii primăriilor din sectoarele 2 şi 4 Primăriile sectoarelor 2 şi 4 ale Capitalei au dispus luarea unor măsuri urgente impuse de creşterea numărului de cazuri confirmate de contaminare cu virusul gripal A/H1N1.
Galaţi: Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul A/H1N1 Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a convocat, luni, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analiza îmbolnăvirilor cu virusul gripal A/H1N1.
Dezinfecţie în şcolile sectorului 6 Primăria sectorului 6 va demara, marţi, operaţiunea de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ preşcolar din sector.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Administraţia Spitalelor din PMB: Important este să înceapă vaccinarea împotriva gripei noi Pentru prevenirea răspândirii virusului A/H1N1 la nivelul unităţilor de învăţământ are loc triajul epidemiologic şi distribuirea gelului dezinfectant, fără a fi necesare măsuri suplimentare pentru gripă, dar important este să se înceapă vaccinarea, a declarat luni pentru AGERPRES directorul general al...
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).