Cele mai citite
 


Dependenţa de mâncare, principalul factor de risc pentru obezitate
vineri, 27 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Probleme cu greutatea, Ce mancam?, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

Numărul în continuă creştere al persoanelor care suferă de obezitate din statele dezvoltate economic a adus în discuţie factorul dependenţei de mâncare şi în special de mâncarea de tip fastfood ca principală cauză a acestei condiţii medicale, un factor ce nu a fost încă asociat direct de medicină cu obezitatea, în condiţiile în care încă este răspândită concepţia că persoanele obeze sunt doar leneşe şi nu au grijă să se menţină în formă, comentează cotidianul The Boston Globe.

Până la jumătatea anilor '30 exista aceaşi concepţie şi despre alcoolici, însă în prezent se ştie că alcoolul poate crea dependenţă, dependenţă ce la rândul său se instalează mai greu sau mai uşor, în funcţie de fiecare persoană, şi care este tratată ca o boală şi nu ca un viciu.

Astfel, un studiu publicat în 1994 susţine că receptorul de dopamină D2 din creier, implicat şi în cazul alcoolismului, are de asemenea un rol important şi în cazul persoanelor dependente de cocaină, tutun sau în cazul persoanelor obeze. Mai mult decât atât, în urmă cu o lună, profesorul de psihologie Bart Hoebel de la Universitatea Princeton a prezentat un studiu în faţa Colegiului American de Neuropsihofarmacologie în care susţinea că zahărul este o substanţă ce provoacă dependenţă.
Dincolo de domeniul cercetării, o serie de nutriţionişti înregistrează deja succese în tratarea persoanelor care suferă de obezitate prin metode similare cu cele folosite în tratarea altor forme de dependenţe, făcând necesar studiul obezităţii ca o consecinţă în primul rând a dependenţei de mâncare şi abia apoi a unei vieţi inactive. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
OMS a stabilit un program de prevenire a obezităţii Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Obezitatea tinde să devină o problemă foarte gravă, a afirmat, joi, dr. Julieta Cristescu de la Institutul de Boli de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", precizând că, în prezent, există un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere şi prevenire a obezităţii...
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 31,4% dintre români suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.
Obezitatea proscrisă: guverne europene vor să legifereze un regim alimentar mai sănătos Taxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania - pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea, comentează revista germană Der Spiegel.