Cele mai citite
 


O viziune absolut nouă asupra cancerului
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Vechiul mod de gândire considera cancerul ca un proces linear. O celulă modificată suferea tot mai multe modificări, despre care se credea că nu pot dispărea în mod spontan', spune doctorul Barnett Kramer, director asociat pentru prevenire la Institutul naţional de Sănătate american, după publicarea unui studiu de către medicii cercetători de la Universitatea California din San Francisco, pe 21 octombrie, în cea mai importantă revistă medicală americană. În această concepţie, cancerul era 'o săgeată care nu merge decât într-o singură direcţie'. Acum este evident că formele de cancer au nevoie de mai multe mutaţii pentru a avansa. Este necesară cooperaera celulelor normale din jurul lor şi chiar 'a organismului în ansamblul său, a persoanei' ai cărei hormoni pot fie să alimenteze, fie să elimine o tumoare, arată cotidianul francez Le Monde.
Ce s-a întâmplat de fapt? De la descoperirea, în anii 1950, a prezenţei mutaţiilor genetice în celulele canceroase, se credea că aceste celule, odată prinse, nu puteau evolua decât spre tumori din ce în ce mai mari şi tot mai periculoase. Însă articolul din Journal of the American Medical Association (JAMA) din numărul din 21 octombrie arată că, în numeroase cazuri, tumorile mici sunt perfect controlate prin metode de apărare naturală ale organismului şi unele chiar dispar. Sigur că dispariţia spontană a cancerului este un eveniment rar, mai ales în cancerul avansat, şi nu poate fi vorba de abandonarea depistării şi a tratamentelor convenţionale care salvează multe vieţi. Dar recunoaşterea de către comunitatea ştiinţifică şi medicală internaţională că terenul pe care se grefează celulele bolnave poate juca un rol major în avansarea sau eliminarea cancerului este un progres important.

Thea Tlsty, profesor de histologie şi specialist în biologia celulară a cancerului la Universitatea California din San Francisco, aminteşte că, din anii 1950, aproape toată lumea este purtătoare de celule canceroase şi precanceroase. 'Probleme reală care se pune', declară doamna Tlsty cotidianului New York Times, 'nu este atât de ce se dezvoltă un cancer, ci mai degrabă ce face ca el să nu se dezvolte'.

În articolul din JAMA, autorii concluzionează că demonstraţia lor - potrivit căreia corpul poate conţine şi elimina anumite tumori - ar trebui să îndemne comunitatea ştiinţifică să studieze îndeaproape intervenţiile cele mai potrivite de prevenire care ar permite reducerea numărului tumorilor ce evoluează într-o boală canceroasă. Prea des ceea ce se numeşte de obicei 'prevenirea' cancerului se limitează de fapt la depistarea precoce a tumorilor.

Există totuşi numeroase studii care au evidenţiat impactul considerabil al conduitelor de sănătate asupra cancerului. Un studiu care vizează 11 ţări, elaborat tot de JAMA, în 2004, a constatat că persoanele care nu au fumat cel puţin 15 ani, beau alcool în cantitate moderată, au o activitate fizică de 30 de minute, şase zile pe săptămână (fie chiar şi numai mersul la serviciu) şi al căror regim este apropiat dietei mediteraneene (ulei de măsline, peşte, multe legume şi fructe, cereale complete, puţine zaharuri rafinate şi carne roşie) au cu 60% mai puţine cancere decât ceilalţi. Beneficiile unui asemenea comportament de sănătate se manifestă şi la persoanele atinse de cancer. În cadrul unui vast studiu realizat în California, jumătate din femeile care fuseseră tratate de cancer la sân aveau mai puţine riscuri să recidiveze dacă mâncaseră mai mult de cinci fructe şi legume pe zi şi efectuau 30 de minute de activitate fizică şase zile pe săptămână (cele care adoptaseră doar unul din cele două comportamente nu aveau beneficii semnificative. Numai combinaţia celor două s-a dovedit esenţială pentru reducerea riscului de recidivă).

Un lucru şi mai frapant a fost că femeile tratate de cancer la sân, extins deja (stadiile II sau III), dar care participau la un program de modificare a stilului de viaţă şi de reducere a stresului aveau un risc redus cu 68% să moară de cancer în cursul a 11 ani. În mod asemănător, în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, multe modificări în stilul de viaţă au ca efect demonstrat încetinirea avansării cancerului de prostată. Regimul include seminţe de in măcinate la micul dejun, suc de rodie, ceai verde, sos tomat, peşte gras şi exerciţii fizice. Este bine că medicina occidentală modernă recunoaşte în sfârşit una din bazele tuturor tradiţiilor medicale asiatice (pe care o susţinea şi Hipocrate): că orice boală se dezvoltă pe un teren favorabil şi că cel mai bun re gim este cel în care se întâlnesc tratamentul cu tot ceea ce poate ajuta corpul în capacitatea sa naturală de a-şi păstra sănătatea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer la prostată (studiu) Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Circa 80% din infarcturi ar putea fi evitate printr-o bună igienă a vieţii (studiu) Circa 80% din crizele cardiace ar putea fi evitate prin oprirea fumatului, adoptarea unei alimentaţii sănătoase şi practicarea unei activităţi sportive regulate - este concluzia unui studiu desfăşurat timp de 11 ani de cercetători suedezi.
Mulţi bolnavi de cancer nu renunţă la fumat, deşi pot suferi complicaţii (studiu) Fumatul poate produce noi mutaţii şi chiar forme secundare de cancer în cazul persoanelor care au supravieţuit după ce au fost diagnosticate cu cancer şi, cu toate acestea, 9,3 % dintre acestea nu renunţă la ţigări, arată un studiu realizat pe 2.938 de pacienţi din SUA cărora le-a fost depistată boala...
Cancerul nu este rezultatul hazardului (studiu) Cancerul nu este rezultatul hazardului, avertizează sociologul Annie Thébaud-Mony într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, în contextul în care în primele zile ale anului 2015 presa a difuzat mesajul potrivit căruia cancerul ar fi în mod esenţial rezultatul întâmplării. Potrivit sociologului...
Descoperirea anomaliilor genetice aflate la originea cancerului de sân ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente O echipă de cercetători a anunţat că a descoperit practic toate anomaliile genetice aflate la originea cancerului de sân, progres care ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente, împotriva acestei boli, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature şi preluat marţi...