Cele mai citite
 


Peste 8.500 de bolnavi cu borrelioză în România
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   4 Comentarii :: :: Stiri
 
În România, peste 8.500 de persoane au borrelioză, dar numărul lor este mult mai mare, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, care a invocat studii internaţionale de specialitate.
'Este o problemă naţională, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi eronat, iar mulţi medici nu au curajul să spună că există borrelioza', a arătat Vasile Barbu în cadrul simpozionului 'Borrelioza-Maladia Lyme - boala cu 1.000 de feţe'.

El a acuzat faptul că, în ţara noastră, cifrele sunt eronate, întrucât nu există un registru pentru această boală.

Prezent la simpozion, prof. dr. Carmen Mihaela Creţu a susţinut că multe persoane sunt diagnosticate în România, iar altora boala li se confirmă în afara ţării.

Ea a spus că, în ţara noastră, cazurile sunt mai puţine decât în alte state.

'Unora li s-a diagnosticat boala când au ajuns la stadiul de sechele. În România există posibilitatea de diagnostic. Este necesară o colaborare mai bună între medicii specialişti, iar rezultatele vor fi mult mai bune', a subliniat prof. dr. Mihaela Creţu.

La rândul său, prof. dr. Gelu Onose, coordonatorul simpozionului, a subliniat că boala se transmite cu predictibilitate primăvara şi vara, susţinând că poate fi o afecţiune curabilă sau poate deveni o boală cronică.

'Se scapă foarte greu de boală, uneori chiar şi cu un tratament adecvat. La noi, medicamentele costă foarte mult şi nu sunt compensate', a spus prof. dr. Onose.

El a mai arătat că infecţia se poate face cu tulpini diferite. În acest caz existând coinfecţie.

'Boala poate prezenta un mozaic de afecţiuni de care mulţi medici nu pot să îşi dea seama. Dacă individul ştie să elimine căpuşa corespunzător şi se dezinfectează, elimină în proporţie de 87% riscul de infectare', a susţinut prof. dr. Gelu Onose.

Medicul veterinar Andrei Mihalca a afirmat că insectele care provoacă boala trăiesc în toată ţara, mai ales acolo unde este vegetaţie multă.

Potrivit acestuia, cu cât se îndepărtează mai devreme căpuşa după corpul uman, cu atât este mai puţin periculos pentru om.

Borrelioza Lyme este considerată cea mai răspândită infecţie umană transmisă prin intermediul artropodelor atât în Europa, cât şi în America de Nord.

Boala are o atingere multisistemică, iar manifestările sunt variate şi pot mima alte infecţii. Boala Lyme (borrelioza) este o infecţie transmisă prin înţepătura unei căpuşe infectate cu spirocheta borrelia.

Manifestările clinice mai frecvente sunt dermatologice, neurologice, oftalmologice, cardiace, reumatismale şi psihiatrice.

S-a remarcat, potrivit studiilor, o incidenţă mai ridicată a bolii în 2008 faţă de 2007.

Simpozionul 'Borrelioza-Maladia Lyme - boala cu 1.000 de feţe' se desfăşoară în perioada 5-6 noiembrie la Palatul Parlamentului.
Notare
Comentarii
de anca
De atunci si pana acum nu s/a schimbat nimic . Nici unul din doctorii implicati , mentionati in articol nu au incercat sa faca ceva pentru pacienti. Doar alti doctori , din alte specialitati , se preocupa de aceasta problema.
RUSINE !!!

de dumitru claudia
claudia am fost depiststa cu borelia in 2012 septembrie de d-na doc rosca, spitalul pantelimon,mam tratat 8 luni de zile cu antibiotice prescrise de dinsa,dupa 8 luni am facut analizele la lyme diagnostic(dimitrie cantemir),si analizele au iesit ca in prima zi cand am desoperit boala ,dupa 8 luni de antibiotic ma-m dus la d-na doctora rosca a vazut analizele si ma dat afara din cabine spunind ca nu ma mai treateaza. va rog sa ma ajutati sa ma tratez in continare am 2 copii. multumesc

de moldo
buna am fost diagnosticat cu borelia WB igm pozitiv igg pozitiv am laut 60 zile doxicilina dimineata si seara nu am avut simtome si nici nu am in afara de un ECM care a disparut dupa cateva zile de antibiotic va rog o parere avizata ce analize sa fac unde si dupa cat timp de la finalizarea tratamentului Multumesc anticipat.

de Ghimpeteanu Dragos
Incearca la dna doctor Carmen Cretu http://www.ecoparadiagnostic.ro/carmencretu.php

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Laboratoarele de parazitologie ale USAMV testează căpuşe pentru a depista prezenţa bolii Lyme Clujenii muşcaţi de căpuşe pot apela de acum înainte şi la laboratoarele Facultăţii de medicină Veterinară ale USAMV pentru a aflat dacă parazitul este infestat sau nu cu boala Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe.
Prof.dr. Streinu Cercel: 132 persoane au fost muşcate de căpuşe în minivacanţa de 1 Mai 132 de persoane care au fost muşcate de căpuşe s-au prezentat la camera de gardă în minivacanţa de 1 Mai, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului Naţional "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
MS: Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în scădere faţă de 2011 Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în acest an, până pe 13 mai, în ţara noastră, este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 34 de cazuri din 208 suspecte, faţă de 62 anul trecut din 130 suspiciuni, a anunţat printr-un comunicat de presă Ministerul Sănătăţii...
34 de cazuri de borrelioză confirmate, în scădere faţă de 2011 Numărul cazurilor de borrelioză confirmate, în acest an, până pe 13 mai, în ţara noastră, este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 34 din 208 suspecte, faţă de 62 anul trecut din 130 suspiciuni, a anunţat, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii.
Medicii atrag atenţia asupra aşa-ziselor patologii de sezon Medicii se confruntă în perioada verii cu aşa-zisele patologii de sezon, printre care toxiinfecţiile alimentare, enterovirozele, a declarat pentru AGERPRES dr. Ştefan Lazăr, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş".
Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme...