Cele mai citite
 


O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
'Este pentru prima dată când am reuşit să tratăm cu ajutorul geneticii o maladie gravă a sistemului nervos', a comentat Nathalie Cartier, care alături de Patrick Aubourg, de la Universitatea Paris-Descartes, face parte din echipa de oameni de ştiinţă care a descoperit acest nou tratament pentru adrenoleucodistrofie.

'După 16 ani de studii în domeniu, rezultatele obţinute în cazul adrenoleucodistrofiei deschid drumul şi pentru vindecarea altor maladii genetice grave' a mai adăugat ea.

Adrenoleucodistrofia, afecţiune genetică legată de cromozomul X, are ca efect distrugerea tecii de mielină care protejează terminaţiile neuronale. Din acest motiv, celulele nervoase nu mai pot funcţiona. Această maladie rară îi afectează pe copiii de sex masculin cu vârste între 6 şi 8 ani şi de obicei duce la deces înainte ca aceştia să ajungă la vârsta adolescenţei. Această maladie se manifestă cu o rată de 1/17.000 de copii.

Tvechiul tratament propus în 1989 de Pr Aubourg se bazează pe grefe de măduvă osoasă, problema principală fiind legată de găsirea unui donator compatibil. Mai mult decât atât, grefele osoase la vârste atât de fragede implică un risc ridicat de complicaţii grave şi un procent de mortalitate de 15%.

Noul tratament genetic al acestei maladii, ale cărui rezultate sunt publicate în numărul de vineri al revistei americane Science, constă în grefe cu propriile celule de măduvă osoasă ale pacientului, după ce acestea au fost tratate genetic.

Celulele stem ale măduvei osoase sunt prelevate şi apoi structura lor este modificată prin introducerea unei gene 'medicament' ce are rolul de a înlocui genele deficiente care au dus la apriţia malaidiei. Apoi aceste celule de măduvă osoasă modificate sunt reinjectate pacientului.

Pentru a putea introduce gena corectoare în celulele măduvei, echipa profesorului Aubourg a utilizat un vector derivat al virusului HIV, după ce evident, acest virus a fost făcut inofensiv. 'Este pentru prima oară când este utilizat un vector derivat al virusului HIV pentru a corecta celulele stem din măduva osoasă', a subliniat şi Dr. Cartier.

Primii doi pacieni trataţi prin această metodă sunt doi copii în vârstă de 7 ani şi respectiv 7 ani şi jumătate. Cei doi au fost trataţi la spitalul Saint-Vincent de Paul din Paris şi în prezent merg la şcoală şi starea sănătăţii lor este bună.

'La 14 luni după tratament am constatat o stabilizare completă a maladiei', a adăugat Dr. Cartiier precizând că nu au fost identificate nici un fel de efecte secundare sau anomalii genomice ale celulelor corectate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Oamenii de ştiinţă argentinieni au descoperit un element cheie în terapia celulară a retinei O echipă de cercetători argentinieni a anunţat un progres cheie pentru viitoarea terapie a problemelor de vedere, obţinând în laborator celule progenitoare ale retinei cu ajutorul celulelor stem adulte provenite din ţesutul adipos, informează luni agenţia EFE.
Celule seminale obţinute din embrioni umani de sex feminin (studiu) Cuplurile de lesbiene vor putea avea în viitorul apropiat copii proprii fără a apela la donatorii de spermă, copii ce vor purta bagajul genetic provenit de la ambele mame, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Cercetători americani au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide cancerul Cercetători de la Harvard Medical School au creat în laborator celule stem modificate genetic pentru a ucide tumorile canceroase cerebrale.
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...
Cercetători elveţieni au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului Cercetători de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi universitatea, citată de belga.be.
Unele celule stem pot supravieţui în mediu ostil, redevenind apoi funcţionale Anumite celule stem pot supravieţui în mediu ostil, intrând în repaos, chiar mai multe zile după moarte, redevenind apoi funcţionale. Este ceea ce susţin cercetători francezi, lucrările lor deschizând noi căi terapeutice, de exemplu în transplantul de măduvă osoasă, relatează agenţia Belga.