Cele mai citite
 


Folosirea nanoparticulelor în medicină poate afecta ADN-ul pacienţilor (studiu)
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Folosirea nanoparticulelor în medicină poate afecta ADN-ul celulelor umane, conform unui nou studiu realizat în Marea Britanie în care sunt examinate riscurile folosirii nanotehnologiei în tratarea diferitelor afecţiuni, transmite AFP.
O echipă de cercetători de la mai multe universităţi şi institute britanice a testat efectele în timp ale nanoparticulelor de cobalt-crom asupra ţesuturilor conjunctive umane, particule folosite mai ales în crearea de capete de femur pentru proteze de bazin. Rezultatele lor au fost publicate în ultimul număr al revistei Nature Nanotechnology.

În contact direct cu organele, aceste nanoparticule cu un diametru mediu de 29,5 nanometri pot afecta ADN-ul, provocând mutaţii cromozomiale şi chiar moartea celulelor dacă nu sunt folosite în anumite concentraţii.

Conform unui test de laborator invocat într-un studiu realizat la Universitatea din Leeds, în Marea Britanie, în 2007, a demonstrat că un milion din aceste nanoparticule cobalt-crom sunt eliberate în corpul unui pacient cu fiecare administrare. Însă nici un alt studiu nu a examinat toxicitatea acestor nanoparticule asupra celulelor organismului.

Prof. Gevdeep Bhabra de la Bristol Implant Research Centre, alături de colegii săi, au folosit în experimentul lor culturi de celule BeWo crescute in vitro, pentru a realiza transportul aminoacizilor în placentă.

În laborator, ei au plasat nanoparticule cobalt-crom alături de celule BeWo şi de alte celule caracteristice ţesutului conjunctiv uman (fibroblaste). Cercetătorii au observat că celulele BeWo şi celulele conjunctive se degradează în prezenţa nanoparticulelor.

Oamenii de ştiinţă urmează să verifice dacă un astfel de experiment de laborator corespunde cu fidelitate reacţiilor biochimice ce au loc în organismul uman.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de canabis poate provoca mutaţii genetice şi măreşte riscurile oncologice O echipă de cercetători de la Universitatea Australiei de Vest (UWA) avertizează că structura ADN a unei persoane poate fi alterată prin consumul de canabis, provocând mutaţii ce pot duce la apariţia unor boli grave. Aceste mutaţii pot fi apoi transmise copiilor de-a lungul mai multor generaţii, conform...
Jocul Tetris poate ajuta la păstrarea siluetei (studiu) Cercetători de la Universitatea din Plymouth (Marea Britanie) arată că jocurile video au un efect pozitiv asupra controlului alimentaţiei, emiţând şi ipoteza unui impact asemănător asupra dependenţelor. Ei spun că cine simte nevoia să mănânce nu are decât să îşi scoată telefonul şi să înceapă o partidă...
Descoperirea anomaliilor genetice aflate la originea cancerului de sân ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente O echipă de cercetători a anunţat că a descoperit practic toate anomaliile genetice aflate la originea cancerului de sân, progres care ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente, mai eficiente, împotriva acestei boli, se arată într-un studiu publicat în revista britanică Nature şi preluat marţi...
Cercetători americani promovează un test de sânge care poate stabili mai devreme sexul copilului Printr-un test de sânge, femeile însărcinate ar putea afla sexul copilului mai devreme decât prin alte metode folosite în prezent în SUA, potrivit Reuters, citând un studiu realizat de doctori americani.
În Islanda a fost întocmit codul genetic al întregii naţiuni Codul genetic al "unei întregi naţiuni" a fost efectiv dedus de cercetătorii din Islanda prin combinarea datelor ADN cu arborii genealogici, studii pe această temă fiind publicate în revista Nature Genetics, informează BBC.
Marea Britanie: Studiu privind riscurile utilizării telefonului mobil asupra creierului la copii Peste 160 de licee de la periferia Londrei vor primi în aceste zile o invitaţie pentru înscrierea elevilor la un studiu privind impactul telefoanelor mobile asupra dezvoltării creierului, a anunţat ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează AFP.