Cele mai citite
 


Probe diagnostice in cazul ronhopatiei cronice (sforaitului)
miercuri, 28 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Somnul
 

Probele diagnostice se referă la analiza parametrilor determinaţi, la analiza prin polisonografie - înregistrează variabilele neurofiziologice sau la poligrafia respiratorie - monitorizare multiplă a principalilor parametrii respiratorii.

Probele diagnostice se referă la analiza parametrilor determinaţi, la analiza prin polisonografie - înregistrează variabilele neurofiziologice sau la poligrafia respiratorie - monitorizare multiplă a principalilor parametrii respiratorii.

Parametri determinaţi:
1.             electroencefalograma.
2.             electro-oculograma.
3.             electromiograma mentoniană sau tibială.
4.             fluxul aerian oronazal.
5.             efortul respirator.
6.             saturaţia arterială în oxigen.
7.             poziţia corporală.
8.             frecvenţa cardiacă cu determinarea numărului de episoade de bradicardie / tahicardie.
9.             numărul de episoade de sforăit şi timpul total de sforăit.
10.          desaturările periferice (cuantificarea şi clasificarea acestora).
Polisomnografia
Înregistrează variabilele neurofiziologice şi datorită complexităţii echipamentului folosit presupune internarea pacientului pentru o noapte într-un centru specializat.
Poligrafia respiratorie
Se poate realiza la domiciliul pacientului, cu toate avantajele implicate: patul în care este obişnuit să doarmă, un ambient liniştit şi familiar, absenţa disconfortului şi a zgomotelor care involuntar se percep într-un mediu spitalicesc.
Poligrafia respiratorie nocturnă este metoda cea mai utilizată pentru studiul sforăitului. Constă în într-o monitorizare multiplă a principalilor parametri respiratori, cardiovasculari şi neurologici.
În jurul orei 22.00. sau la ora stabilită de comun acord, pacientul îşi aplică electrozii conform instructajului realizat în cabinet. In dimineaţa următoare, se scot electrozii, se strânge aparatul şi pacientul returnează echipamentul la cabinet. Interpretarea acestuia poate fi trimisă la domiciliul pacientului sau poate fi ridicată personal de către acesta în maximum 72 de ore.
Analizarea parametrilor amintiţi coroborată cu restul informaţiilor recoltate la consultaţia iniţială, ne permit identificarea gradului de roncopatie al pacientului în cauză, relaţionarea acestuia cu poziţia corporală sau infirmarea suspiciunii de SAHS.
În rezumat obiectivele poligrafiei respiratorii sunt:
·                confirmarea / infirmarea diagnosticului de SAHS;
·                cuantificarea importanţei acestuia;
·                evaluarea eficienţei unui tratament chirurgical sau protezic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum să scapi de sforăit Sforăitul (RONHOPATIA CRONICĂ) este o conditie patologică aproape nelipsită vieţii omului modern, a cărei frecvenţă creşte cu înaintarea în vârstă. Sforăitul constă dintr-un zgomot respirator ce apare în timpul somnului de zi sau de noapte. Acesta este produs în mare măsură de vibraţia palatului moale...
Benzi nazale împotriva sforăitului Un nou produs împotriva sforăitului - benzile nazale RespirUşor - a fost lansat oficial marţi în România.
Un nou produs anti-sforăit Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Sforăitul este o boală cronică ce afectează, potrivit statisticilor mondiale, peste 40 % dintre adulţi, iar numărul bărbaţilor care au această tulburare de somn este dublu faţă de cel al femeilor.
Cluj: Reuniune medicală dedicată diagnosticului şi profilaxiei tulburărilor respiratorii din timpul somnului Medici specialişti din ţară şi din străinătate se reunesc la Cluj-Napoca, începând de vineri, timp de trei zile, la atelierul de lucru cu tema "Tulburările respiratorii în timpul somnului - de la diagnostic la terapia cu CPAP şi ventilaţie non invazivă".
De ce apare insomnia si cat de periculoasa este apneea de somn Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului si asupra modului in care acestea comunica intre ele...
Sindromul de apnee - hipopnee în timpul somnului Episoadele de sforait sunt asociate cu perioade de "linişte", de oprire a respiraţiei (apnee), a căror durată variază de la 10 secunde până la 1 minut.