Cele mai citite
 


Vaslui: SMURD inaugurat în judeţ
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui - echipaje de prim-ajutor Vaslui şi Bârlad a fost inaugurat, vineri, în prezenţa subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat şi a autorităţilor judeţene.
Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare vor acţiona pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.

'Primul ajutor se va acorda pe timpul intervenţiilor de către echipajele SMURD, precum şi de personalul unităţilor sanitare din zona de competenţă sau raionul de intervenţie, chemat în sprijin la locul acţiunii. În dotarea ISU Vaslui au intrat două ambulanţe noi de tip B 2, încadrate cu echipaje formate din doi salvatori cu instruire paramedicală', a afirmat colonelul Neculai Olaru, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

Subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat că înfiinţarea echipajelor SMURD este extrem de importantă pentru fiecare judeţ, deoarece ele cresc capacitatea de intervenţie, lucru care duce la reducerea timpului de sosire şi la creşterea şanselor de supravieţuire pentru victime.

'Sunt primele două echipaje la nivelul judeţului Vaslui, dar nu se va rămâne în acest stadiu. Serviciul de Ambulanţă din judeţ a fost, la rândul său, sprijinit cu maşini noi, aşa că eu sper ca pompierii şi reprezentanţii Ambulanţei să asigure o asistenţă de urgenţă mai bine pusă la punct. Vaslui este al 29-lea judeţ din ţară în care se înfiinţează un astfel de serviciu. Când au venit cele 30 de maşini pentru SMURD priorităţile s-au stabilit inclusiv în funcţie de judeţele în care a existat deja personal pregătit, pentru ca maşinile să poată fi folosite.

Vaslui şi-a făcut lecţia, a avut personal calificat, motiv pentru care s-au pus bazele SMURD şi în acest judeţ. Din păcate, nu putem încă înfiinţa un echipaj de terapie intensivă mobilă din lipsă de medici la Unitatea de Primire Urgenţe. Judeţul Vaslui fiind situat aproape de Iaşi, o să fie o colaborare foarte bună şi cu SMURD-ul de acolo, unde există coordonarea regională a serviciului pe zona Moldovei', a precizat Raed Arafat.

El a lansat la Vaslui manualul 'Primul ajutor calificat', editat în 8.000 de exemplare sub egida Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, manual care va fi distribuit gratuit personalului paramedical.

'Manualul este unul foarte important, deoarece noi nu lucrăm numai pe partea de dotare a personalului paramedical, ci şi pe partea de pregătire. Acest manual o să-i ajute foarte mult şi o să facă pregătirea personalului mult mai standardizată. Editarea şi distribuirea acestui manual reprezintă un pas înainte pentru sistemul medical de urgenţă', a spus Raed Arafat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: SMURD Alba dispune de un echipaj de terapie intensivă mobilă Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba dispune de sâmbătă şi de un echipaj de terapie intensivă mobilă, unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai înaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc.
Vrancea: Raed Arafat a inaugurat SMURD Vrancea Focşani, 5 feb /Agerpres/ - Subsecretarul de stat Raed Arafat a inaugurat, vineri, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
A fost inaugurat SMURD Harghita Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a devenit, luni, operaţional şi în Harghita, la ceremonia de inaugurare fiind prezent şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.
Vaslui: Ambulanţă SMURD nefolosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională O ambulanţă de Terapie Intensivă Mobilă, care se află în dotarea SMURD Vaslui din luna octombrie a anului trecut, dar nu a putut fi folosită din lipsă de cadre medicale, va deveni operaţională de săptămâna viitoare, a anunţat, luni, la Vaslui, Raed Arafat. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a...
Ialomiţa: SMURD la Slobozia şi Ţăndărei Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Barbu Catargiu' Ialomiţa a inaugurat, miercuri, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) la Gărzile de Intervenţie Slobozia şi Ţăndărei.
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...