Cele mai citite
 


Prof. dr. Streinu Cercel: Aproximativ 40% dintre români vor fi vaccinaţi
duminică, 8 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 40% din populaţia României - din care un procent de 5% din personalul serviciilor publice esenţiale (medico-sanitar, personalul care asigură securitatea naţională şi locală, sectoarele economice vitale) şi 35% din categoriile populaţionale cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire - va fi vaccinată împotriva virusului A/H1N1, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Medicul a precizat că cele 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii vor fi achiziţionate de la producătorul internaţional Glaxo Smith Kline, la preţul reglementat de Uniunea Europeană pentru ţările din Centrul şi Estul Europei, de 4,5 euro/doză fără TVA.
'Vaccinul va fi utilizat pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între şase luni şi şase ani, categorie la risc neacoperită de vaccinul produs de Institutul Cantacuzino', a precizat dr. Streinu Cercel.
Reprezentantul MS a subliniat că vaccinul produs în România respectă toate standardele internaţionale, fiind identic cu ale celorlalţi producători, precizând că în urma vaccinului pot apărea reacţii adverse, ca şi la cele făcute împotriva gripei de sezon. Printre reacţiile adverse se numără roşeaţa la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore în cazul persoanelor sensibile.
'Orice alt tip de informaţii referitoare la acest subiect sunt rău voitoare şi vor trebui asumate de cei care le utilizează ca pe un atac la sănătatea populaţiei', a spus prof. dr. Streinu Cercel.
El a arătat că vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Reprezentantul MS a mai declarat că până în prezent, Institutul Cantacuzino a produs 1.300.000 doze de vaccin, care sunt deja înfiolate, iar în continuare se aşteaptă rezultatele testelor de siguranţă?şi eficacitate.
Adrian Streinu-Cercel a spus că începând cu 26 noiembrie, dozele vor fi livrate către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, iar acestea vor distribui vaccinul medicilor de familie şi celor şcolari, după caz.
'În caz de necesitate vor fi mobilizate la vaccinare toate categoriile de medici', a mai adăugat Streinu Cercel.
Potrivit acestuia, pentru limitarea răspândirii virusului s-au stabilit următoarele grupuri ţintă: elevii începând cu grupa de vârstă de 15 ani şi studenţii din oraşele universitare - Iaşi, Bucureşti, Craiova, Cluj, Timişoara -, personalul medico-sanitar şi personalul din poliţie şi armată.
Totodată, din 4 ianuarie vor fi vaccinaţi şi elevii cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce aproximativ cinci milioane de doze de vaccin, urmând ca în 2010 să mai producă încă cinci milioane, costul total pentru toate acestea fiind de aproximativ 50 milioane de lei.
'Vaccinul nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis. Este o măsură de protecţie suplimentară pentru a ne asigura că vaccinul ajunge la grupurile ţintă', a explicat dr. Streinu Cercel. El a spus că până la sfârşitul anului vor fi achiziţionate 4,2 milioane de măşti şi 25.000 de litri de dezinfectant, care vor fi folosite în unităţile spitaliceşti şi în unităţile de învăţământ.
O altă măsură a MS este şi aceea de a amenaja un spaţiu suplimentar, dată fiind aglomeraţia din ultimul timp de la Institutul ''Matei Balş''.
În România, s-au confirmat 818 cazuri de gripă nouă, dintre acestea doar 364 de cazuri mai sunt în tratament, restul pacienţilor fiind vindecaţi. Pentru tratamentul pacienţilor sunt folosite antivirale ca Oseltamivir şi Zanamivir, singurele la care virusul este sensibil, a precizat secretarul de stat.
Dintre cei 364 de bolnavi, cinci pacienţi sunt internaţi în spital, restul urmând terapia prescrisă la domiciliu.
În România nu s-a întregistrat nici un caz de deces, majoritatea formelor cazurilor de îmbolnăvire fiind forme uşoare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
În România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă La nivel naţional din luna mai când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virsuul AH1N1 şi până în prezent au fost înregistrat 555 de îmbolnvări, a precizat, luni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.
Primele doze de vaccin pentru gripa nouă produs la Cantacuzino pleacă joi spre zonele de focar Primele doze de vaccin contra virusului A/H1N1, produs de Institutul Cantacuzino din Capitală, vor fi transportate, joi, sub pază, în zonele de focar din ţară.
Iaşi: Vaccinul A/H1N1, privit cu scepticism Autorităţile sanitare ieşene recunosc că s-au efectuat puţine vaccinări împotriva virusului pandemic A/H1N1 în rândul elevilor de liceu, studenţilor, personalului sanitar, precum şi al personalului din armată şi din MAI, deşi zilnic sunt confirmate noi cazuri.
Iaşi: Vaccinul pentru virusul pandemic, sub semnul îndoielii Reprezentanţii autorităţilor sanitare ieşene susţin că aproape 80.000 de doze de vaccin pentru gripa pandemică vor fi aduse joi noaptea la Iaşi, în timp ce cadrele medicale sau chiar elevii refuză să se supună unor astfel de imunizări.
UPDATE: Adrian Streinu-Cercel: Cei care prezintă viroze să se izoleze imediat la domiciliu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului 'Matei Balş' din Capitală, a făcut un apel, miercuri, la populaţie, ca, în cazul în care prezintă simptome de viroză, să se izoleze imediat la domiciliu.