Cele mai citite
 


Prima săptămână europeană a fibrozei chistice
marţi, 10 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţiile pacienţilor din 33 de ţări europene organizează prima săptămână europeană a fibrozei chistice (mucoviscidoză) în perioada 9-15 noiembrie, pentru ca persoanele care suferă de această boală să aibă o viaţă mai lungă şi mai bună.
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este cea mai răspândită boală genetică mortală în Europa. Potrivit statisticilor medicale, unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică, iar unul din 2500 de nou-născuţi se naşte cu această boală.

Peste 40.000 de copii şi tineri adulţi trăiesc cu handicapul fibrozei chistice, iar în România au fost diagnosticaţi până anul acesta circa 350 de pacienţi, dintre care aproximativ 300 de copii şi 50 de adulţi.

Boala afectează toate glandele cu secreţie internă. Un mucus anormal de vâscos blochează plămânii şi sistemul digestiv, iar astfel funcţiile pulmonare şi digestive se deteriorează progresiv şi duc la deces.

Nu există deocamdată un tratament de vindecare a bolii, ci numai unul de ameliorare a simptomelor şi de încetinire a evoluţiei bolii. Însă o depistare precoce a bolii, o monitorizare competentă, un tratament administrat corect şi continuu pot face ca pacientul să ducă o viaţă aproape normală, o viaţă mai lungă şi mai bună.

În România, în ultimii ani s-au făcut progrese pentru îmbunătăţirea tratării fibrozei chistice: s-a înfiinţat un program naţional pentru fibroza chistică, s-a aprobat protocolul terapeutic pentru această boală, s-a iniţiat un registru naţional al bolnavilor şi s-a îmbunătăţit accesul gratuit la medicaţie.

Accesul la un tratament adecvat este încă deficiar în practică, deoarece pacienţii pot beneficia gratuit doar de un singur medicament. Centrele medicale specializate sunt puţine şi insuficient dotate cu personal specializat, spaţii, medicamente şi aparatura medicală. Accesul la îngrijirea medicală specializată a pacienţilor din localităţi mici şi din mediul rural este foarte redus.

Alte probleme cu care pacienţii adulţi se confruntă vizează faptul că nu sunt incluşi în programul naţional, iar accesul pacienţilor la aparatură şi dispozitivele pentru fizioterapie este foarte redus. Nu s-a instituit screening-ul tuturor noilor născuţi pentru depistarea precoce a fibrozei chistice. Programul naţional de sănătate pentru fibroza chistică este anual în pericol de a fi desfiinţat.

Pentru a face mai uşoară viaţa bolnavilor de fibroză chistică, dar şi a familiilor lor, Asociaţia de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) se alătură acţiunilor altor foruri europene din prima săptămână europeană a fibrozei chistice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Săptămâna Europeană a Fibrozei Chistice În perioada 21 - 27 noiembrie se desfăşoară Săptămâna Europeană a Fibrozei Chistice (mucoviscidoza), se arată într-un comunicat al Asociaţiei de Fibroză Chistică din România.
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.
Bucureştiul găzduieşte întâlnirea pacienţilor cu fibroză chistică din România Cea de-a patra ediţie a conferinţei anuale privind tratamentul cu fibroză chistică va fi organizată în 23 şi 24 noiembrie la Bucureşti, de către Houston NPA şi Asociaţia de Fibroză Chistică din România.
Pentru al patrulea an la rând, Bucureștiul găzduiește întâlnirea pacienților cu fibroză chistică din România Fibroza chistică sau mucoviscidoza este cea mai răspândită boală genetică și cu potențial letal din Europa. Unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică. Unul din 2500 de copii se naște cu această boală.
Aproape 300 de copii şi 50 de adulţi din România au fibroză chistică Aproximativ 300 de copii şi 50 de adulţi din România se luptă zilnic cu fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă şi potenţial letală la nivel european.
Programul gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin va continua şi în 2014 Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, care se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecţiune...