Cele mai citite
 


Ghid de recoltare analize de sange
joi, 29 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale
 

Recoltarea de sange se face in general prin venopuncţie la nivelul venei antecubitale, folosindu-se recipiente speciale cu sau fără anticoagulant în funcţie de specificul analizei La copilul mic, prin puncţie în deget sau lobul urechii.

Recoltarea pentru hemocultură, presupune lipsa tratamentului cu antibiotice, astfel există riscul ca germenii să nu crească.

Pregatirea pentru analize la copii

Pregatirea copiilor in vederea recoltarii probelor de sange poate sa reduca stresul si anxietatea care se manifesta aproape in egala masura atat la copii cat si la parinti. Randurile de mai jos incearca sa ofere cateva sfaturi utile menite sa va atraga atentia asupra unor aspecte pe care cu siguranta le intuiti dar probabil nu le dati importanta cuvenita:
-          pentru copiii mai mici de doi ani nici o pregatire prealabila nu este de folos; si totusi cateva sfaturi va vor prinde bine dumneavoastra:
inainte de toate trebuie sa stiti ca in mod sigur copilul dvs. va plange (daca nu chiar va zbiera);
-          in aproape toate cazurile intalnite la Focus pana acum a fost nevoie de imobilizarea copilului;
-          plansul copilului se datoreaza mai mult mediului nefamiliar, prezentei persoanelor straine, lipsei dvs. din zona si cu siguranta imobilizarii fizice;
cel mai mult puteti ajuta copilul prin prezenta dvs. la locul recoltarii aratandu-i afectiune.
-          copiii mai mari de doi ani incep sa constientizeze frica iar plansul se datoreaza si durerii resimtite in timpul recoltarii. Este foarte important sa diminuati frica copilului prin lamurirea acestuia despre ce se va intampla astfel:
o        simulati in joaca ce se va intampla in timpul recoltarii
o        explicati cu cele mai simple cuvinte, aratand in acelasi timp partea corpului care va fi afectata (frica poate fi diminuata prin cunoastere)
orice lamurire trebuie data inainte cu 5-10 minute de recoltare
o        folositi eventual jucarii sau papusi care sa permita vizualizarea cat mai concreta a procedeului
o        in timpul recoltarii este foarte probabil sa fie nevoie de imobilizare. Prezenta dvs. langa copil prin contact fizic ajuta foarte mult;
o        incercati sa convingeti copilul ca procedura de recoltare nu este o pedeapsa si in acelasi timp dati-i libertatea de a plange sau de a-si exprima durerea verbal.
Grupul sangvin ABO şi Rh-ul
-          determinarea grupului sangvin reprezintă un test simplu, a cărui efectuare nu impune nici un fel de restricţii.
Lipide totale
-          necesita impunerea bolnavului la un regim echilibrat nutritiv, cu trei zile anterior efectuarii dozarii lipemiei totale;
-          respectarea somnului de noapte (cu 12 ore inainte recoltarii probei de sange, care se face dimineata, bolnavul nu va manca nimic )
Proteina C, proteina S
-          testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Sideremia şi capacitatea totală de legare a fier-ului (transferina, saturaţia transferinei, CTLF)
-          Cel puţin 12 h înaintea testului vă este interzis să mâncaţi; puteţi consuma doar apă!
-          Nu luaţi nici un preparat cu fier în ziua dinaintea testării!
Acidul folic (folatul)
-          Testul se poate efectua independent de orarul meselor dar există o serie de laboratoare care obligă la post alimentar de cel puţin 8 ore.
-          Nu consumaţi băuturi alcoolice înaintea testului!
Aglutininele la cald/rece
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Electroforeza hemoglobinei
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Feritina serică
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Fibrinogenul seric (factorul I al coagulării)
-          Testul se efectuează independent de orarul meselor.
Haptoglobina serică
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Hemoglobina S (testul de siclizare)
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Plasminogenul (fibrinolizina)
-          Testul poate fi efectuat independent de orarul meselor.
Testul de agregare plachetară
-          Testul se poate efectua oricând, independent de orarul meselor.
Testul Ham (identificarea hemoglobinuriei paroxistice nocturne)
-          Testul se poate efectua oricând, independent de orarul meselor.
Timpul de fibrinoliza (timpul de liză al euglobinei)
-          Evitaţi efortul fizic înaintea efectuării acestui test!

Sursa: www.medcenter.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ghid de recoltare analize din fecale Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obţinute de la sediul laboratorului).
Ghid de recoltare analize din urina Se recolteaza in jur de 10 – 15 ml de urina, in recipiente speciale, achizitionate de la farmacii sau laborator. La copiii mici recoltarea se face in pungi speciale, sterile, procurate de la farmacii.
Teleorman: Primăria Alexandria a inclus în strategia de dezvoltare 60 de proiecte cu finanţare de la UE Primăria municipiului Alexandria a cuprins în strategia de dezvoltare locală pentru perioada 2014-2020 aproximativ 60 de proiecte privind obiective de investiţii în domenii cum ar fi infrastructura, sănătatea, învăţământul sau cultura.
S-au înfiinţat două puncte de recoltare a sângelui, în Mehedinţi Drobeta-Turnu Severin, 5 aug /Agerpres/ - Scăderea cu 10% a numărului donatorilor de sânge a determinat Centrul de Transfuzie Sanguină Mehedinţi să înfiinţeze în judeţ două puncte de recoltare a sângelui, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, dr. Mariana Şandru
Un nou produs de asigurări pentru celule stem Un nou produs de asigurări a fost lansat, marţi, de Platinum Asigurări - Reasigurări, la iniţiativa Biogenis - Banca de Celule Stem şi în parteneriat cu ASIGEST Broker de Asigurare.
BOLILE TRANSMISIBILE IN COLECTIVITATE Inceperea noului an scolar asociata cu debutul sezonului rece creste numarul bolilor transmisibile in randul scolarilor si al prescolarilor. Acestea pot fi cu cale de transmitere respiratorie sau digestiva.