Cele mai citite
 


Protest faţă de situaţia gravă din sănătate
marţi, 10 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) a organizat luni, între orele 10,00 şi 12,00, un miting de protest faţă de situaţia gravă din sistemul public de sănătate.
La miting au participat aproximativ 100 de persoane, pacienţi din Bucureşti şi din ţară, membri în federaţiile şi asociaţiile care sunt afiliate C.O.P.A.C..
Ei au adus, în faţa Palatului Parlamentului, două paturi de spital, fără saltele, prin care au vrut să simbolizeze sărăcia din sistemul de sănătate românesc, un coşciug pe care era scris 'Sistemul sanitar' şi o cruce pe care era notat Ministerul Sănătăţii 2009 - 2010, la care era ataşată şi o mască chirurgicală, 'contra gripei porcine'.
Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje de genul 'Nu atentaţi la starea noastră de sănătate şi aşa precară', '6 la sută', 'Dreptul la viaţă', 'Vrem să trăim, nu vrem să murim', '12.000 HIV/SIDA', '1.200 transplantaţi', 'Buget mai mare cu 100%? Unde? Pentru cine? Şi de ce nu?'.
Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a afirmat că au ieşit în stradă pentru a le aduce aminte parlamentarilor că situaţia din sistemul sanitar este 'una foarte gravă', că programele din sănătate sunt subfinanţate şi că din cauza lipsei de fonduri există pacienţi 'care sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul'.
'În primul rând am dorit să le semnalăm parlamentarilor noştri că situaţia din sistemul sanitar este una foarte gravă, nu se poate descrie în termeni umani. E inuman ce se întâmplă. Programele de sănătate sunt subfinanţate. Sunt pacienţi nevoiţi să întrerupă tratamentul, din cauză că nu mai au acces la tratament, nu mai sunt fonduri la Casa Naţională şi Casele Judeţene. În acest sens am dorit să semnalăm demnitarilor acest lucru şi vrem ca această situaţie să se remedieze. Dorim ca minim 6% din PIB să fie alocat sănătăţii, vrem ca fondurile din sănătate să fie unele transparente, sistemul sanitar să fie unul centrat pe pacient', a declarat Iulian Petre.
El a spus că 'politicile şi programele gândite de guvernanţi' sunt 'pentru pacienţi, dar fără pacienţi'.
Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, a afirmat că prin acest miting s-a dorit reamintirea celor patru puncte esenţiale ale organizaţiilor membre C.O.P.A.C.
'Pe lângă faptul că noi am rămas fără tratamente, ne dorim ca cele patru puncte revendicative, respectiv 6% din PIB, sistem de sănătate centrat pe pacient, transparentizarea fondurilor şi accesul imediat şi necondiţionat la tratament a tuturor pacienţilor, sper să fi fost auzite şi să obţinem ceva', a spus Cezar Irimia. 'Toate demersurile noastre diplomatice pentru a nu ajunge la acest miting în stradă, cu pacienţi, au fost sortite eşecului. Am fost ignoraţi în totalitate, chiar cu scrisori deschise adresate decidenţilor noştri', a spus preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.
La mitingul din faţa Palatului Parlamentului au participat organizaţiile membre C.O.P.A.C.: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Societatea de Scleroză Multipla din România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Miting de protest faţă de situaţia din sistemul de sănătate Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) organizează, luni, un miting de protest faţă de situaţia gravă din Sistemul Public de Sănătate din România.
Bolnavii cronici vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunţat, miercuri, după întânirea cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, că vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie, întrucât nu au primit niciun fel de asigurări privind tratamentele pentru...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Bolnavii cronici dezamăgiţi de clasa politică Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a afirmat, luni, că la trei ani de la aderarea la UE sistemul sanitar românesc se caracterizează prin 'spitale gata să pice, medici şi asistente care pleacă să profeseze în străinătate, farmacii care vând 'pe...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Protestul cadrelor medicale s-a încheiat Mitingul la care au participat miercuri angajaţii din sistemul de sănătate s-a încheiat cu o jumătate de oră mai repede decât era prevăzut în calendarul anunţat anterior de organizatori.