Cele mai citite
 


40 de sfaturi pentru a trăi 100 de ani
joi, 29 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Somnul, Afectiunile inimii, Altfel de medicina
 

Să trăieşti cât mai mult, în stare de sănătate şi mulţumire, nu este prea complicat. E suficient să aplici consecvent câteva reţete simple. Şi longevitatea se învaţă, ca orice lucru de pe pământ.

 

SĂNĂTATE

 

1. Mizaţi pe ceaiul verde. Ceaiul verde este o băutură tradiţională în China, ţara care numără o mulţime de persoane trecute de 100 de ani. Cercetătorii de la " Medical College of Ohio " au descoperit în 1997 că pe lângă antioxidanţii conţinuţi, ceaiul verde inhibă formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase.
 
2. Adoptaţi o pisică. Karen Allen, cercetător în medicină la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirma că "pisica joaca rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului". O pisică în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale  - ca urmare - şi a riscurilor unei boli cardiace.
 
3. Descoperiţi algele tinereţii veşnice. Spirulina constituie, realmente, o sursa unica de oligoelemente şi de acizi graşi esenţiali, ale căror proprietăţi în prevenirea îmbătrânirii nu mai trebuie demonstrate. Rezultatul: o cura cu spirulină (capsule) aduce un surplus de tonus şi de vitalitate.
 
4. Imitaţi albinele şi convertiţi-va la miere şi polen. Un studiu recent efectuat într-un spital din New York a demonstrat că ele acţionează pozitiv asupra colesterolului şi a trigliceridelor. Este de reţinut că speranţa de viaţă la apicultori este superioara celei a populaţiei în general.
 
5. Cruţaţi-va partenerul/partenera de viaţă. 5% din cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului pasiv, când fumător este tovarăşul de viaţă sau colegii de birou. Un studiu american a constatat o creştere cu 23% a mortalităţii coronariene la bărbaţii nefumători, căsătoriţi cu femei fumătoare.
 
6. Ţineţi sub control tensiunea arterială. Odată cu îmbătrânirea, tensiunea arteriala afectează tot mai mult speranţa de viaţă. Prevenirea ei se bazează pe reguli de viaţă bine cunoscute: exerciţiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu măsura şi, la nevoie, reducerea excesului de greutate.
 
7. Beţi apa cu paharul mare. Cercetătorii americani au demonstrat că peste 5 pahare cu apa băute zi de zi reduc cu 60% riscul afecţiunilor cardiace.
 
8. Atenţie la insulină! Hormon-cheie al metabolismului - adică al utilizării energiei alimentare, insulina accelerează procesul de îmbătrânire, atunci când este produsă în cantitate prea mare. Morala: zaharul puţin va menţine tineri. Mâncaţi miere!
 
9. Supravegheaţi-va ereditatea. Fiecare dintre noi este dotat cu o moştenire genetica pe care ar trebui să o studiem îndeaproape, pentru că adeseori  prezentam aceleaşi predispoziţii la o boala sau alta ca şi părinţii sau bunicii noştri.
10. Spălaţi-va pe mâini. O igiena reproşabilă a mâinilor (4 spălări pe zi) va permite să contractaţi cu 25% mai puţine guturaiuri şi cu 50% mai puţine gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spăla pe mâini o singura data pe zi.
 
11. Faceţi siesta. O echipa de cercetători de la Universitatea din Boston a demonstrat că o siestă făcută la mijlocul zilei poate face să dispară semnele de oboseala a creierului şi să sporească performantele de memorie. Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20% a capacitaţii de învăţare la persoanele care pot să doarmă în orele de prânz.
 
12. Evitaţi medicamentele combinate. Cardiacii care iau medicamente pentru inima, dar şi aspirina, prezintă un risc de criza cardiaca cu 75% mai mare decât cei care evita aceasta combinaţie - arata un studiu efectuat recent în Scoţia pe 7000 de subiecţi.
 
13. Înveliţi-vă. Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille, scăderea brusca de temperatura sporeşte cu aproape 13% riscul unei crize cardiace.
 
14. Curăţaţi tastatura calculatorului. Bacteriologii de la Universitatea din Arizona au constatat că aceasta conţine - în medie - 25.000 de germeni microbieni, adică de 300 de ori mai mult decât colacul toaletei de la o instituţie publică.
 
15. Testaţi unul din secretele sănătăţii deţinute de Kneipp: mergeţi cu picioarele goale prin iarba uda de rouă (atenţie la viespi!). Acest pastor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative, o făcea în fiecare dimineaţa, pentru antrenarea rezistentei fizice.
 
16. Încercaţi homeopatia. Studiile tind să demonstreze tot mai mult că homeopatia face să dispară numeroase simptome, mai ales cele ale fibromialgiei, adică oboseala cronica, de care suferă 1-2% din totalul populaţiei de pe glob.

 
 
ALIMENTAŢIE
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Ciocniţi paharele. Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, consumul zilnic de vin (1 pahar) prelungeşte speranţa de viaţă cu aproape 30%.
 
18. Limitaţi consumul de carne. De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atenţia oamenilor de ştiinţa asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui să ingereze mai mult de 120 g de carne de vita pe săptămână.
 
19. Consumaţi oţet de mere. Utilizarea ca remediu a oţetului de mere a fost popularizata de un medic american din Vermont, dr. Jarvis. Acesta a constatat longevitatea excepţionala a persoanelor care-l consumau şi a început să îl prescrie pacienţilor săi (in doze moderate) datorita virtuţilor sale drenante.
 
20. Mâncaţi ciocolată. Prestigiosul "British Medical Journal" a publicat recent un studiu efectuat pe 8000 de subiecţi, demonstrând că cei care consumau o cantitate mica de ciocolata (intre 1-3 tablete pe luna), riscul mortalităţii era mai scăzut cu 36% decât la cei care nu consumau ciocolata deloc.
 
21. Nu neglijaţi usturoiul! După ce-au descoperit un număr foarte mare de centenari în comitatul Jinshan, specializat în cultura usturoiului, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că acesta prelungeşte viata.Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
 
22. Consumaţi nuci, tofu şi fasole. Cercetătorii din Toronto au descoperit faptul că la persoanele care au introdus timp de o lună în alimentaţia lor obişnuita, nuci, tofu şi fasole, nivelul colesterolului a scăzut cu 30%.
 
23. Nu săriţi peste micul dejun! La persoanele care obişnuiesc să mănânce dimineaţa, cazurile de obezitate sunt cu 44% mai puţine decât la cele care se abţin.
 
24. Consumaţi banane în fiecare zi. O banana pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac cardiac!
 
25. Consumaţi mere în fiecare zi. La persoanele care cedează în mod regulat tentaţiei de a musca dintr-un măr, riscurile unor boli cardiace sunt cu 30% mai mici decât la persoanele care rezista acestei tentaţii.
 
26. Consumaţi salată zilnic. Foile de salata verde conţin luteina, o substanţă din familia carotenoidelor, puternici antioxidanţi. Luteina pare să joace un rol benefic pentru sănătatea inimii şi pentru sistemul imunitar.
 
27. Savuraţi desertul "anti-îmbătrânire". Luaţi doi pumni de fructe roşii (cireşe, căpşuni, zmeura, coacăze etc.) şi stropiţi-le cu lapte acru. Îndulciţi desertul - după gust cu miere şi veţi obţine un adevărat regal de flavonoide, substanţe care combat oxidarea, cea care ne îmbătrâneşte celulele.
 
 
PSIHOLOGIE
 
 
 
 
28. Plângeţi! Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni dăunătoare sănătăţii. Unii afirma chiar că longevitatea femeilor s-ar datora capacităţii lor de a elimina toxinele plângând.
 
29. Îmbrăţişaţi copacii. Conform învăţăturii taoiste, copacii au efecte benefice asupra longevităţii: transforma energiile negative în energii pozitive. Strângând în braţe un copac, va reîncărcaţi cu energie vitală.
 
30. Ieşiţi din cochilie. Activităţile sociale şi relaţionale îmbunătăţesc speranţa de viata: persoanele mai active social fumează mai puţin, mănâncă mai sănătos, fac regulat exerciţii fizice şi ştiu să vorbească despre problemele lor.
 
31. Priviţi partea bună a lucrurilor. Optimiştii trăiesc mai mult decât pesimiştii şi prezintă mai puţine riscuri de deces prematur. Fericirea si optimismul par, de asemenea, să sporească numărul celulelor noastre imunitare, armele cele mai eficiente ale organismului împotriva bolilor.
 
32. Recitaţi poezii. Cercetătorii elveţieni au demonstrat că persoanele care recita poezii cate o jumătate de ora în fiecare zi şi reduc considerabil nivelul de stres şi deci şi riscurile unor maladii cardiace.
 
33. Studiaţi. Cercetătorii californieni au descoperit faptul că femeile cu bacalaureat sau studii superioare sunt mai puţin predispuse la bolile de inima decât tovarăşele lor mai puţin instruite.
 
34. Bizuiţi-va pe inteligentă. De curând, oamenii de ştiinţa englezi au publicat un studiu legat de relaţia dintre coeficientul de inteligenţă (IQ) şi longevitate. Conform rezultatelor prezentate pentru o perioada de 60 de ani, indivizii cei mai inteligenţi au cele mai mari şanse să moară ultimii.
 
35. Oferiţi-va o planta verde. Persoanele care locuiesc în zona rurală au o speranţă de viaţă superioară celei a orăşenilor. Un studiu al Centrului medical din Tokio a demonstrat că populaţia urbana care trăieşte in apropierea spatiilor verzi îmbătrâneşte mai greu.
 
36. Mama. Un studiu al Şcolii medicale de la Harvard a demonstrat că persoanele în relaţii "reci" cu mamele lor sunt cu 91% mai la risc de a contracta o boală gravă, în perioada vieţii adulte.
 
37. Fiţi credincioşi. Mersul regulat la biserică sporeşte speranţa de viata, conchide "Jurnalul internaţional de psihiatrie şi medicina". Deosebit de eficienta pentru destresarea organismului şi deculpabilizarea sufletului, frecventarea lăcaşurilor de cult protejează de asemenea digestia şi respiraţia.
 
38. Aşterneţi-vă sentimentele pe hârtie. Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore va informează: "Trei minute pentru a exprima câteva gânduri intr-un jurnal sau câteva cuvinte adresate în scris unui prieten sunt suficiente pentru a calma stările de stres". Dovada? După 4 luni de incitare la scris, 47% din pacienţii astmatici aflaţi în tratamentul ei au manifestat o ameliorare a simptomelor.
 
39. Mergeţi la cinema .Vizionarea unui film sau a unui spectacol de teatru sau prezenţa în sala de concerte ne ajuta să trăim mai mult - acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12.000 de persoane. 36% dintre pasionaţii de manifestări culturale au atins, efectiv, suta de ani, fiind încă în putere, pentru că aceste distracţii stimulează funcţionarea sistemului imunitar!
 
40. Visaţi. Conform neurologilor, visele servesc la stabilirea unor legături intre amintirile înmagazinate de creier pe parcursul zilei şi amintirile mai vechi. Pentru psihanalişti, visele exprima aspecte neglijate ale personalităţii noastre. în ambele cazuri, visarea este o cale de a fi în armonie cu noi înşine, deci de a evita irascibilitatea şi tulburările de comportament care pândesc persoanele private de somn.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sfaturi pentru a menţine mintea tânără Madrid, 3 nov /Agerpres/ - Profesorul de Fiziologie Umană Francisco Mora de la Universitatea Complutense din Madrid, asigură că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi întârziat. A se bucura de lucrurile mărunte este un element cheie pentru a evita declinul creierului. Oamenii trăiesc tot mai mult...
Oamenii de ştiinţă au descoperit biochimia procesului de îmbătrânire Una dintre cele mai mari enigme ale biologiei este legată de felul în care îmbătrânesc celulele, iar o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, colaborând sub coordonarea Universităţii din Newcastle, în nord-estul Angliei, anunţă că a descoperit răspunsul la această problemă, informează cotidianul...
Bihor: Campanie de informare-comunicare, pe tema "Sănătatea şi îmbătrânirea", de Ziua Mondială a Sănătăţii Oradea, 5 apr /Agerpres/- Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor derulează, în perioada 2-6 aprilie, o campanie de informare-comunicare prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie, care are, în anul 2012, ca temă 'Sănătatea şi îmbătrânirea'.
Adoptarea unei nutriţii sănătoase şi echilibrate, o metodă de a lupta cu efectele îmbătrânirii Bucureşti, 28 iun /Agerpres/ - Specialiştii în domeniu recomandă adoptarea unei nutriţii sănătoase şi echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos ca o metodă de a lupta cu efectele îmbătrânirii.
ExpoDiabet & Nutriţie - între 20 şi 22 mai, la Bucureşti Analize gratuite şi sfaturi de la medici vor fi oferite la ExpoDiabet & Nutriţie, care va avea loc în perioada 20 - 22 mai, la Sala Palatului.
Cercetătorii au aflat secretul celor mai sănătoase inimi, aparţinând unui trib din America de Sud Membrii unui trib din America de Sud, cu un stil de viaţă foarte activ, au cele mai sănătoase artere coronare dintre toate populaţiile studiate, informează The Telegraph şi Science Daily citând un studiu realizat de o echipă de cercetători din Statele Unite şi publicat recent în jurnalul medical The...