Cele mai citite
 


Cristian (PNL): Spitalele de boli contagioase vor primi aparate de ventilaţie
marţi, 10 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara aşteaptă mai multe aparate de ventilaţie, care vor fi cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru asistarea pacienţilor cu gripă nouă în formă severă.
Deputatul liberal de Timiş Horia Cristian, secretarul Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a declarat luni că printr-un împrumut al Băncii Mondiale, toate spitalele de boli infecţioase din România vor fi dotate cu aparatură de ventilaţie asistată, efortul financiar fiind de peste 12 milioane de euro.
'Niciun spital de boli infecţioase din România nu are secţie de Terapie Intensivă şi sisteme de ventilaţie asistată, pentru că nu are nevoie. (...) După ce trece gripa AH1N1, aceste aparate sunt inutile şi vor fi folosite de alte spitale. Numărul cazurilor de boli infecţioase care ajung să fie dependente de ventilator, este foarte redus, de două-trei pe an, în Timişoara, spre exemplu', a declarat Horia Cristian, pentru AGERPRES.
Medicul deputat a atras atenţia că, deşi aparatura va sosi, spitalele de boli contagioase nu au cadrele medicale necesare care să le manipuleze, deoarece numărul de anestezişti şi de terapie intensivă este foarte mic în România.
'În aceasă situaţie propunerea Ministerului Sănătăţii a fost aceea de a le oferi privilegii temporare medicilor rezidenţi de terapie intensivă. Fiind medici rezidenţi, ei nu au dreptul de liberă practică la terapie intensivă, dar, pe de altă parte, ei sunt cei care fac gărzi şi se confruntă zilnic cu o cazuistică complexă şi sunt foarte bine pregătiţi pentru această activitate', a apreciat deputatul.
De asemenea, Horia Cristian a spus că studiile Comisiei Europeane au estimat costul gripei AH1N1 în următorii doi ani la 200 de milioane de euro.
'Este doar primul val pandemic din cele trei ce vor urma în următorii doi ani. La ora actuală, noi estimăm 6.000 de decese în următorii doi ani, din cauza gripei, în faza ei actuală, dar dacă intrăm în fazele superioare de contagiozitate, cifrele devin alarmante', afirmă secretarul Comsiei de sănătate a Camerei.
El a atras atenţia asupra modului de distribuire a vaccinului antigripal la pacienţi, deoarece, apariţia lui pe piaţă, din 26 noiembrie, nu va rezolva problema.
'În România există doar două centre de diagnostic, la finele lunii, probabil, vom avea dotarea necesară pentru opt centre de diagnostic, dar şi acolo va trebui timp pentru instruirea personalului. Este o mare problemă să tratezi un pacient pentru care nu ai diagnostic pozitiv, pentru că tratamentul 'la orb' poate să ducă la rezistenţa virusului la antibiotice, lucru prezent în Marea Britanie', a spus Cristian.
Virusul AH1N1 afectează, în special, populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 15-45 de ani, de aceea virusul este extrem de periculos pentru că afectează populaţia activă, care circulă foarte mult.
Horia Cristian a afirmat că tulpina virusului AH1N1 nu este identică cu cea a virusului care a provocat gripa rusească din anii 70, ci se aseamănă mai mult cu cea spaniolă din 1918, care a provocat peste 20 de milioane de victime. Virusul are, din punct de vedere genetic, câte o trime, origine în virusul gripei porcine, aviare şi în cel uman, de tip A.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Gripa nouă a făcut a patra victimă Gripa nouă a făcut, vineri, cea de-a patra victimă în judeţul Timiş, aceasta fiind o femeie de 54 de ani, transferată la Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, în stare gravă, transmite corespondentul AGERPRES.
Timiş: La Spitalul de Boli Infecţioase a fost inaugurată secţia de Anestezie-Terapie Intensivă La Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara a fost inaugurată, miercuri, secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), la standarde europene, astfel că internaţii în stare gravă vor avea şanse mai mari de supravieţuire, iar medicii de specialitate îşi vor putea completa veniturile lucrând...
Timiş: Cinci elevi internaţi cu gripă nouă Cinci copii sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, cu gripă nouă, dintre care patru au contactat virusul A/H1N1 de la învăţătoarea de la Şcoala Generală nr. 7, sosită recent de la o conferinţă din Anglia.
Timiş: Primul deces provocat de gripa nouă în judeţul Timiş La Timişoara, s-a înregistrat primul deces cauzat de virusul pandemic AH1N1, femeia de 34 de ani fiind internată, săptămâna trecută, în stare foarte gravă, la Spitalul Judeţean Timişoara, cu simptome de gripă, transmite corespondentul AGERPRES.
Timiş: Femeia bolnavă de malarie a decedat Timişoara, 17 mar /Agerpres/ - Femeia bolnavă de malarie, internată la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, a decedat în urma unui stop cardio-respirator.
Timiş: Femeie cu malarie, în stare gravă, la spital O femeie de 65 de ani - medic pensionar- este internată la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara cu diagnosticul de malarie, boala fiind contactată de pacientă în spaţiul african.