Cele mai citite
 


Bolnavii cronici dezamăgiţi de clasa politică
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a afirmat, luni, că la trei ani de la aderarea la UE sistemul sanitar românesc se caracterizează prin 'spitale gata să pice, medici şi asistente care pleacă să profeseze în străinătate, farmacii care vând 'pe datorie' şi pacienţi pe care se fac experimente'.
Protestul organizat luni de COPAC s-a dorit a fi un semnal de alarmă faţă de situaţia în care se află bolnavii cronici.

'Am organizat acest protest pentru că pacienţii nu mai rezistă fără tratament. Fără exagerare, pacienţii mor. Hemofilicii mor din cauza lipsei factorului coagulant. Transplantaţii se luptă cu lipsa medicamentaţiei şi condiţiile din spitale. Diabeticilor li se aplică scheme de tratament experimentale. Pentru HIV/SIDA se epuizează fondurile. Pentru hepatită nu se mai aprobă dosare, acelaşi blocaj existând şi la cancer' au declarat reprezentanţii Comitetului Director al COPAC..

Ei au subliniat că au ieşit în stradă 'nu pentru a cere milă, ci pentru a-şi cere un drept garantat de Constituţie'.

'Din păcate, niciunul dintre cei votaţi uninominal în urmă cu aproape un an nu a binevoit să coboare. Acesta este, probabil, răspunsul lor la ceea ce înseamnă 'drept la viaţă'', susţin reprezentanţii bolnavilor cronici.

Protestatarii, pacienţi cronici, au depus, la Camera Deputaţilor şi la Senat, un memoriu cu principalele revendicări: susţinerea proiectului de lege depus de Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie pentru alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, transparentizarea fondurilor alocate sănătăţii, punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient, accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, fără discriminare şi fără restricţii, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor şi a legilor româneşti în vigoare.

'Cu părere de rău, observăm că politicienii noştri îşi aduc aminte de pacienţi doar în
campanie. În numele celor aproximativ trei milioane de pacienţi cu afecţiuni cronice, COPAC le reaminteşte, guvernanţilor şi opoziţiei, că fără români sănătoşi, apţi de muncă, nu vor avea din ce returna împrumutul FMI!', au mai afirmat reprezentanţii bolnavilor cronici.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protest faţă de situaţia gravă din sănătate Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) a organizat luni, între orele 10,00 şi 12,00, un miting de protest faţă de situaţia gravă din sistemul public de sănătate.
Bolnavii cronici vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunţat, miercuri, după întânirea cu secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, că vor ieşi în stradă pe 9 noiembrie, întrucât nu au primit niciun fel de asigurări privind tratamentele pentru...
Miting de protest faţă de situaţia din sistemul de sănătate Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) organizează, luni, un miting de protest faţă de situaţia gravă din Sistemul Public de Sănătate din România.
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
Cabinetul Croitoru se prezintă miercuri în Parlament pentru învestitură Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru se va prezenta, miercuri, în plenul Parlamentului pentru a prezenta programul de guvernare al Cabinetului pe care l-a format, senatorii şi deputaţii urmând să se pronunţe asupra învestirii acestuia.