Cele mai citite
 


CNAS militează pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a apreciat, luni, într-un comunicat, transmis AGERPRES, că 'nu este uşor de acoperit necesarul pentru toţi pacienţii cronici care ar putea beneficia de tratament' în condiţiile creşterii costurilor medicamentelor, a tratamentelor inovatoare utilizate în multe programe de sănătate pentru pacienţii cronici.
'Instituţia noastră s-a străduit constant să asigure o finanţare decentă a sistemului sanitar din România. În condiţiile de criză financiară, cu fonduri mai mici cu 9% decât cele de care am dispus anul trecut şi de scăderea a gradului de colectare, CNAS a solicitat şi a obţinut credite de 2,8 miliarde lei, pentru a asigura necesarul de medicamente şi servicii sanitare pe 2009. Totodată, CNAS militează pentru îmbunătăţirea acestei finanţări (...) şi în ceea ce priveşte proiectul de buget pe anul viitor', se precizează în comunicatul remis AGERPRES.

Potrivit CNAS, în anul 2009 atât numărul pacienţilor trataţi cât şi fondurile alocate tratamentelor acestora au crescut pentru aproape toate programele naţionale de sănătate, şi în special pentru cele cu un număr mare de beneficiari.

În cazul programului de oncologie, numarul pacienţilor aflaţi în tratament în acest an este de 90.474, faţă de 89.619 anul trecut, iar fondurile alocate au crescut de la 730 milioane lei în 2008 la 909 milioane lei în acest an. Pe unele dintre listele de aşteptare pentru diversele tratamente oncologice sunt înscrise în total 2.458 de persoane.

?În cazul programului de diabet, numărul beneficiarilor a crescut de la 521.000 în 2008 la 550.000 în acest an, iar fondurile alocate - de la 354 la 495 milioane lei. Pe totalul programelor naţionale de sănătate, fondurile alocate au crescut de la 2,42 miliarde lei anul trecut la 2,57 miliarde lei în acest an, cheltuielile cu aceste programe ridicându-se la circa 15% din bugetul total al CNAS pe 2009, evidenţiază sursa citată.

'În aceste condiţii, CNAS consideră ca ar fi regretabil daca suferinţa reala a bolnavilor cronici s-ar utiliza în actuala perioadă tensionata în scopuri politice', se mai arată în comunicat.

Comunicatul CNAS survine mitingului de protest organizat luni de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC).

La acest miting au participat pacienţi din toată ţara reuniţi în organizaţiile membre COPAC: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA, Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, Asociatia Naţională a Hemofilicilor din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Societatea de Scleroză Multipla din România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
Fonduri insuficiente pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a asigurat pentru Programul HIV/SIDA numai 19 milioane de lei, faţă de un necesar de 34, 35 milioane lei pentru acest an.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Asociaţia Dăruieşte Viaţă anunţă că a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), susţinând că pacienţii bolnavi de cancer "sunt nevoiţi să aştepte şi trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT".