Cele mai citite
 


Stresul la copii
luni, 30 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Pediatrie, Mama si copilul
 

Fiind cei care asigura suportul material şi au grija de tot, părinţii tind sa privească lumea copilăriei ca pe una fericită şi fără de probleme. Ce probleme ar putea avea, daca totul le este asigurat?

Destule! Chiar şi copiii mici au griji şi simt stresul intr-o anumita măsura. Stresul, pe scurt, este rezultatul diferenţei dintre cerinţele sau dorinţele persoanei şi a abilităţile acesteia de a şi le satisface. Presiunile vin din afara (familie, prieteni, şcoală) dar de asemenea exista şi presiuni de natura interioara. Acestea pot sa fie mult mai importante, deoarece noi ne auto-impunem nişte standarde şi de multe ori exista o discrepanţă intre ceea ce credem că ar trebui sa facem şi ceea ce facem de fapt.  

Stresul afectează toată lumea care se simte depăşită de situaţie, inclusiv pe copiii. Un copil de 2 ani poate sa treacă printr-o stare de anxietate deoarece persoana de care are nevoie ca să-l ajute sa se simtă bine, adică mama sau tatăl, nu sunt aproape îndeajuns de mult. Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai puternic este efectul separaţiei de cei dragi. Pe măsură ce copilul creşte presiunile academice (şcolare) şi sociale (in mod particular cerinţa de a intra in rând cu cei de aceiaşi vârstă) creează stres. Pe lângă aceasta părinţii bine intenţionaţi adaugă fără să-şi dea seama stres suplimentar copiilor lor. De exemplu părinţii care au atins o poziţie importanta (pe scara profesionala sau sociala) au pretenţii ridicate de la copiii lor. In aceeaşi măsura copiii cărora le lipseşte o motivare din partea părinţilor pot sfârşi prin a fi frustraţi.
 
Nivelul stresului din viata copilului dumneavoastră poate fi ridicat şi de lucruri care nu se întâmpla in viata lui. Vă aude cum vorbiţi despre problemele dumneavoastră de la serviciu ? Cum vă faceţi probleme din cauza unei rude bolnave sau cum vă certaţi cu partenerul de viata în legătură cu problemele financiare? Părinţii trebuie sa fie atenţi cum discuta asemenea probleme când copilul este in apropiere deoarece copiii o sa fie influenţaţi şi vor începe să-si facă griji suplimentare.
De asemenea trebuie să luaţi in considerare factori importanţi precum boala sau divorţul. Stresul se amplifica in momentul in care aceşti factori se adaugă presiunilor zilnice cărora copiii trebuie sa le facă fată. Chiar şi divorţul cel mai amical este o experienţă dificila pentru un copil. Deoarece sistemul lor de siguranţă (părinţii) trece printr-o schimbare importanta s-ar putea ca ei sa simtă nevoia sa fie mai independenţi. Părinţii separaţi sau divorţaţi trebuie sa nu îi pună pe copiii in poziţia de a alege pe unul din ei sau să asiste la comentarii negative despre partenerul de viaţă.
Părinţii trebuie sa acţioneze întotdeauna in interesul copiilor.
 
Recunoaşterea simptomelor
Nu este întotdeauna uşor să-ţi dai seama când copilul este stresat. Schimbări pe termen scurt ale comportamentului, cum ar fi stări de spirit alternante, schimbări in programul de somn sau udarea patului pot fi indicatori de stres. Unii copii s-ar putea sa prezinte efecte fizice, cum ar fi dureri de stomac sau de cap. Alţii au probleme in a se concentra sau a-şi termina temele. Iar alţii devin retraşi şi petrec o mulţime de timp singuri. Copii mici pot afişa semne ale reacţiei la stres cum ar fi suptul degetului, mângâierea parului sau scărpinatul nasului, iar cei mai mari pot începe să mintă şi să lupte împotriva autorităţii.
 
Reducere stresului
Cum putem sa-i ajutam pe copil să facă faţă stresului ? Cel mai important element in ceea ce priveşte reducerea stresului este un corp sănătos. O bună nutriţie şi o odihnă îndestulătoare pot îmbunătăţii felul in care copilul  reacţionează la stres. Foarte importantă este grija părintească: fiţi la dispoziţia lor dacă au nevoie sa vorbească sau au nevoie sa fie in aceeaşi camera cu dumneavoastră. La orice vârstă timpul petrecut alături de copil este foarte important. Este dificil pentru unii oameni sa vină acasă după lucru şi să se aşeze pe podea ca să se joace cu copiii, sau chiar să stea de vorba cu ei.
Rezervaţi-vă timpul necesar pentru a arata copilului cat este de important pentru dumneavoastră.
Ajutaţi-vă copilul sa facă faţă stresului vorbind cu el despre posibilele cauze. Împreuna puteţi găsi câteva soluţii. Unele din ele ar fi sa mai reduceţi din programul de după şcoala pentru ca ei să petreacă mai mult timp vorbind cu părinţii sau profesorii, să aibă un program de exerciţii fizice regulat sau chiar să ţină un jurnal.
Puteţi de asemenea sa va ajutaţi copilul anticipând situaţiile potenţial stresante şi pregătindu-l pentru ele. De exemplu, spuneţi din timp că are o programare la doctor, şi vorbiţi despre ce se o sa se întâmple acolo.
Cercetatorii precizeaza:
 • Stresul emoţional şi mediul în care trăiesc copiii influenţează foarte mult dezvoltarea sistemului nervos central, a capacităţii de invăţare şi a sănătăţii pe termen lung.
 • Necesitatea de a obţine rezultate foarte bune la învăţătura şi stresul la care sunt expuşi copii este mult mai mare ca acum 10 ani.
 • Educaţia copiilor acasă şi la scoala trebuie să dezvolte pe lângă capacităţile de asimilare a cunoştinţelor şi capacităţile de gestionare a emoţiilor, rezolvarea conflictelor, luarea de decizii, comunicarea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale.
 • Starea emoţională şi sentimentele afectează fiziologia corpului, funcţionarea creierului, echilibru hormonal, sistemul imunologic şi relaţiile interpersonale.
 • Când un copil sau adult, trăieşte emoţii stresante (teamă, frustrare sau anxietate), sistemul nervos autonom (care reglează peste 90% din Funcţiile interne ale corpului) operează mai puţin coerent şi echilibrat.
 • Cu toate că structura de bază a creierului şi circuitele neurale pentru gestionarea emoţiilor sunt realizate înainte de naştere, experienţa copilului din primii ani de viaţă vor modela circuitele emoţionale ale creierului acestuia astfel:
  • dacă părinţii acordă atenţia cuvenită sentimentelor copilului şi răspund corespunzător emoţiilor acestuia circuitele neuronale vor fi influenţate pozitiv;
  • dacă emoţiile copilului întâlnesc răspunsuri indiferente sau negative din partea părinţilor, circuitele neuronale ale acestuia devin confuze şi slabe.
 • când inima transmite coerenţă creierului se activează în acesta funcţiile corticale şi sentimentele pozitive care apoi sunt resimţite înapoi în  zona inimii.
 • stările emoţionale sunt contagioase:
  • când zâmbim unui copil el ne răspunde cu un zâmbet;
  • când suntem trişti sau supăraţi copilul va plânge
 • când mama îngrijeşte cu dragoste copilul variabilitatea pulsului mamei va sincroniza variabilitatea pulsului copilului. studiile arată ca 80% din mame ţin copilul în mâna stângă (indiferent dacă sunt dreptace sau stângace);
 • când părintele este calm şi plin de dragoste şi grijă pentru copil, un model coerent al variabilitătăţii  pulsului este transmis copilului;
 • când o persoană atinge o altă persoană ( sau este sub 1,5 m distanţă) semnalul electromagnetic al inimii celui care atinge se regăseşte în electroencefalograma celui atins. aceste descoperiri dau o nouă şi precisă semnificaţie conceptului de contact confortabil şi locului ocupat de atingere. atingerea este primul şi cel mai profund mijloc de comunicare şi interacţiune dintre părinte şi copil. efectul benefic al apropierii sau atingerii dintre părinte şi copil poate fi amplificat prin adoptarea conştientă de către adult a unei stări de dragoste şi grijă sinceră, care va genera o creştere a coerenţei câmpului electromagnetic al inimii părintelui şi prin acesta a electroencefalogramei copilului. acest lucru are o importanţă deosebită în primii ani de viaţă ai copilului astfel:
  • atingerea, discuţia sau cititul de către un adult pentru un copil, nu este eficientă daca părintele este anxios, supărat sau stresat;
  • copii părinţilor care suferă de depresie sau anxietate vor fi predispuşi unui spectru foarte larg de afecţiuni mentale (fără ca acestea sa fie transmise pe cale genetică).

Sursa: www.vitalitate.com

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Femeile care suferă de stres post-traumatic au un risc crescut de diabet (studiu) Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american publicat miercuri şi preluat de AFP.
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Îmbrăcămintea strâmtă, risc de stres, incontinenţă şi cancer esofagian O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate. O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta...
Un videoclip cu descărcare defectuoasă pe un aparat mobil produce un stres echivalent cu cel al unui film horror (Ericsson) Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.
Paracetamolul reduce nivelul de stres şi îmbunătăţeşte memoria Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate analgezice, poate contribui la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea nivelului de stres, informează marţi Daily Mail, care citează un studiu pilot potrivit căruia persoanele care iau zilnic paracetamol au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie...