Cele mai citite
 


Actorul Gheorghe Dinică a murit
miercuri, 11 noiembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Actorul Gheorghe Dinică a murit, marţi, la Spitalul Floreasca din Capitală, în jurul orei 13,00, în urma unui stop cardiac, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.
El a precizat că marele actor se afla sub ventilaţie mecanică. Potrivit lui Opriţa,
în cursul serii de luni Gheorghe Dinică a fost supus unei operaţii de colecist, afecţiune care apare în cadrul stării septice.
Evoluţia post-operatorie, cu toate eforturile medicilor, nu a fost însă favorabilă, bolnavul necesitând şi un simulator cardiac.
Potrivit dr. Opriţa, medicii au depus eforturi considerabile pentru a menţine funcţia cardiacă, apelând, de mai multe zile, la medicamente.
În cursul dimineţii de marţi, medicii anunţaseră că starea actorului era 'extrem de gravă'.
Gheorghe Dinică a fost operat luni seară, având diagnosticul de colecistită acută fără pietre, şoc septic, la care se adăuga disfuncţie multiplă de organe cu insuficienţă respiratorie acută - suport ventilator (bronhopneumonie, pneumonie bazală stânga); insuficienţă cardiocirculatorie - suport inotrop şi vasopresor; fibrilaţie atrială paroxistică; insuficienţă renală cronică acutizată - anurie - hemodiafiltrare continuă; disfuncţie digestivă; disfuncţie hepatică - sindrom de colestază, potrivit buletinului medical.
'Postoperator, evoluţia s-a menţinut extrem de gravă, necesitând măsuri de terapie intensivă în vederea corectării parametrilor funcţiilor vitale. Prognosticul - rezervat pe termen scurt', se preciza în buletinul medical difuzat marţi dimineaţă.
* * *
Remarcabilul actor de teatru şi film Gheorghe Dinică s-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1934, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' (1961).
A interpretat, pe marile scene bucureştene, roluri memorabile, dând viaţă cu acelaşi talent, dublat de o voce inconfundabilă, personajelor de dramă sau de comedie.
I-am putut admira verva, profunzimea, ironia fină sau, dimpotrivă, umorul de mahala (izbutind să întruchipeze cu un firesc aproape neverosimil cele mai diverse personaje), în nenumărate spectacole, dintre care menţionăm: 'Cine are nevoie de teatru?' de Timberlake Wertenbaker, regia Andrei Şerban (1990), 'Noaptea regilor' de William Shakespeare, regia Andrei Şerban (1991), 'Merlin' de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu (1991), 'Livada de vişini' de A. P. Cehov, regia Andrei Şerban (1992), 'Tehnica raiului' de Mihai Ispirescu, regia Dan Micu (1997), 'O noapte furtunoasă' de I. L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu (1997), 'Azilul de noapte' de Maxim Gorki, regia Ion Cojar (1998), 'Cotletele' de Bertrand Blier, regia Gelu Colceag (1998), 'Numele trandafirului' adaptare după Umberto Eco, regia Grigore Gonţa (1999), 'Take, Ianke şi Cadâr' de V. I. Popa, regia Grigore Gonţa (2001), 'Ultima oră' de Mihail Sebastian, regia Anca Ovanez Doroşenco (2003), 'Dansând pentru zeul păgân' de Brian Friel, regia Lynne Parker (2006), 'Incontestabila ipocrizie' de Teodor Mazilu, regia Mihai Ionescu (2006), etc.
A avut roluri de prim-plan în filme realizate de mari regizori români: 'Maiorul şi moartea' (1967), 'Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte', 'Felix şi Otilia' (1971), 'Cu mâinile curate' (1972), 'Acţiunea Autobuzul' (1977), 'Bietul Ioanide' (1979), 'De ce trag clopotele, Mitică?' (1982), 'Secretul lui Bahus' (1983), 'Cel mai iubit dintre pământeni', 'Patul conjugal', 'Priveşte înainte cu mânie' (1992), 'Această lehamite', 'Crucea de piatră' (1993), 'Craii de Curtea Veche', 'Terente - regele bălţilor' (1995), 'Faimosul Paparazzo' (1994), 'Taxi contra limuzină' (1999), 'După-amiaza unui torţionar', 'Manipularea' (2000), 'Turnul din Pisa', 'Război în bucătărie', 'Filantropica', 'Patul lui Procust' (2001), 'Dulcea saună a morţii' (2003).
A mai jucat în: 'Bani de dus, bani de întors' (film TV, 2004), 'Magnatul' (r. Şerban Marinescu, 2004), 'Orient Express' (r. Sergiu Nicolaescu, 2004), 'Sindromul Timişoara - Manipularea' (r. Marius Theodor Barna, 2004), 'Omul grăbit' (Franţa, 2005), 'Tinereţe fără tinereţe' (r. Francis Ford Coppola şi realizat după nuvela omonimă a lui Mircea Eliade; premiera americană în dec. 2007, iar cea din România la 18 aprilie 2008), 'Supravieţuitorul' (r. Sergiu Nicolaescu, 2008), 'Biblioteque Pascal' (Ungaria, 2008).
A jucat, de asemenea, în telenovela 'Inimă de ţigan' (2008), 'Regina' (2009).
Gheorghe Dinică a cochetat şi cu muzica: în 2002 a scos împreună cu regretatul Ştefan Iordache un album intitulat 'Cântece de petrecere'.
Întruchipează personajul principal în romanul 'Un actor pentru eternitate - Gheorghe Dinică' scris de Mia Pădurean (stabilită în Canada), lansat la 2 iunie 2008. Pentru documentare, autoarea i-a luat o serie de interviuri marelui actor, romanul cuprinzând o perioadă amplă, de la cele mai frumoase amintiri din copilărie, până la cele mai recente roluri de pe scena de teatru sau din filme.
Distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) în 1972 pentru 'Explozia', 'Felix şi Otilia', 'Bariera', 'Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte'; în 1975 pentru 'Ilustrate cu flori de câmp'; în 1987 pentru 'Figuranţii', 'Cuibul de viespi', 'Secretul lui Herodot'.
A primit Premiul Uniunii Cineaştilor (UCIN) în 1992 pentru 'Casa din vis' şi 1993 pentru 'Patul conjugal', Premiul special UCIN pentru rolul 'Prinţ' din 'Filantropica' (2002).
În 2003, a fost nominalizat la secţiunea 'Opera Omnia' - artele spectacolului a Premiilor Prometheus, pentru întreaga activitate.
Arta sa a mai fost răsplătită cu Diploma de interpretare acordată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România pentru 'Orient Express' (2004), Premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F. (2006).
A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (2008).
La 1 decembrie 2008, de Ziua Naţională a României, Gheorghe Dinică a fost decorat, alături de alte mari personalităţi din lumea artistică şi academică, de preşedintele Traian Băsescu, cu Ordinul Naţional 'Serviciul Credincios' în grad de Mare Cruce.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Starea actorului Gheorghe Dinică este critică Starea actorului Gheorghe Dinică este extrem de gravă, potrivit unui buletin medical al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.
Spitalul Floreasca: Starea răniţilor aflaţi la terapie intensivă - stabilă Starea pacienţilor internaţi la Spitalul Floreasca în urma incendiului care a avut loc vineri seara în club Colectiv este stabilă, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa.
Spitalul Floreasca: 6 răniţi în stare foarte gravă; sunt la terapie intensivă Şase pacienţi în stare foarte gravă sunt internaţi la Terapie Intensivă în Spitalul de Urgenţă Floreasca, a precizat, luni, medicul Raluca Moldoveanu.
Bogdan Opriţa (Spitalul Floreasca): O pacientă internată în Secţia de ortopedie va fi externată astăzi O pacientă aflată în Secţia de ortopedie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca este programată să se externeze vineri, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa.
O nouă prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de duminică spre luni, ficatul şi rinichii de la o tânără din Arad, care suferise un accident vascular cerebral.
Timiş: O nouă prelevare de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara Medici din cadrul Secţiei de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, împreună cu specialişti din Bucureşti şi din Cluj, au prelevat în noaptea de marţi spre miercuri, ficatul şi rinichii de la o pacientă ce intrase în moarte cerebrală, în urma unui accident vascular...